7 moduri de a calma un copil nerăbdător

Cristina Călin, redactor
copil nerăbdator

Sintagma copil nerăbdător poate fi considerată un pleonasm. Nu este niciun secret pentru nimeni că atunci când sunt mici copii nu au răbdare. Pot repeta aceeași rugăminte de zeci de ori până când, exasperați, părinții cedează. Alteori reușesc să scoată bestia din noi și ajungem să ridicăm tonul. Așa apar frustrarea, iritarea, strigătele. Nu doar ale părinților, ci și ale celor mici. Rezultă de aici o energie negativă care nu face bine nimănui. Problemele degenerează și niciunii dintre noi nu reușim să ne calmăm.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
Adaugă-ți în agendă: ”timp de calitate pentru copilul meu” și vei vedea rezultatele

Reacționând vulcanic suntem un exemplu bun pentru copii? În mod cert, nu! Dacă țipăm, va face și el la fel. Copilul frustrat și anxios de azi, va fi un adult cu probleme de comportament. Așa încât este nevoie să găsim câteva răspunsuri pe care să i le dăm copilului atunci când nu mai are răbdare și vrea ceva imediat.

Copil nerăbdător, părinte cu tact

Modul 1. ”Ok. Înțeleg că vrei să mergi în parc.” Fraza este valabilă pentru orice lucru vrea copilul în acel moment. Este important să fiți empatici, să vadă că vă pasă de nevoile lui.

Modul 2.Când vorbiți cu un copil nerăbdator aplecați-vă la înălțimea lui și priviți-l în ochi. Spuneți-i ”Am auzit că vrei să mergi în parc. De îndată ce termin de pregătit rucsacul vom pleca.”

Modul 3.Încercați să-I distrageți atenția și să-l implicați în pregătirile pentru plecarea în parc. Îl puteți ruga să umple sticla cu apă sau să pună șervețelele în rucsac. Orice îi umple timpul este util.

Modul 4.Împărtășiți-I emoțiile. ”Știu ce nerăbdător ești să mergi. Și eu sunt la fel. Înțeleg că îți este greu să aștepți, dar mama aproape a terminat de pregătit gustările.”

Modul 5.Povestiți-I ce faceți. ”Ooo, sandvișurile sunt împachetate. Acum merg la frigider să scot fructele. Le pun pe toate în rucsac și plecăm.”

Modul 6.Repetați. ”Îți reamintesc că ai cerut pentru ieșirea din parc un sandviș cu cașcaval. Uite acum îl fac și plecăm.”

TE-AR MAI PUTEA INTERESA ȘI:
10 sfaturi ale unui terapeut de familie. ”Părinții trebuie să știe când să-și muște limba”

Modul 7.Puneți-l să facă ceva ce are legătură cu distracția lui din parc. ”Pune toate jucăriile de care ai nevoie într-o punguță. Cu cât le pun mai repede, cu atât vom pleca mai devreme. Și nu uita să-ți iei și mingea preferată. Până termin eu aici, tu mergi și încalță-te.”

Toate aceste replici trebuie spuse cu calm unui copil nerăbdător, cu zâmbetul pe buze și ideal este să preîntâmpinați apariția stării de nerăbdare.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa