6 întrebări folosite de profesorii Montessori, ce ajută la corectarea comportamentelor negative

Ramona Dinescu
copii gradinita educatoare

Iată lista de întrebări folosite de profesorii Montessori atunci când vor să corecteze un comportament neadecvat al copiilor.

Majoritatea copiilor trec printr-o fază în care comportamentul lor ne umple de frustrări. Iar atunci când apare acest comportament, în mod natural reacționăm cu furie sau enervare. Acest tip de reacție nu este în mod general unul productiv și, în funcție de copil și motivația fiecăruia, comportamentul poate continua sau se poate înrăutăți.

O bilă albă pentru profesorii Montessori este aceea că aceștia observă copiii și mediul înconjurător pentru a stabili ce nu merge bine, ce încearcă copilul să obțină cu un comportament negativ și dacă nu are nevoie de puțin mai multă dragoste și atenție.

În cazul unui comportament negativ, ne luăm un răgaz pentru a observa copilul și pentru a ne gândi care este cauza acțiunilor sale și ce putem face ca să oprim reacțiile lui?

Iată cele șase întrebări creionate de specialiștii de la mother.ly, întrebari pe care și le pun instructorii Montessori atunci când vor să schimbe un comportament negativ și iată cum le poți aplica și tu acasă.

Întrebări folosite de instructorii Montessori: Copilului îi  sunt satisfăcute nevoile de bază?

Plans somn
Plânsul înainte de somn este un indice al gradului crescut de oboseală

Copilul este obosit când începe să se bată cu prietenii lui? Îi este foame când se tăvălește pe jos? Are nevoie să-i amintească cineva să meargă la toaletă atunci când pare că nu se mai controlează?

Când cei mici nu se simt confortabil, nu sunt capabili să arate ce nu le convine. Uneori au nevoie de noi să-i ajutăm să-și amintească că trebuie să aibă grijă de corpul lor. Pentru a determina dacă un comportament este legat de o nevoie fizică trebuie să fim atenți la rutina lor zilnică: dacă cel mic are un comportament neadecvat dimineața, poate are nevoie de o gustare, iar dacă își pierde cumpătul la amiază, poate are nevoie de odihnă.

Întrebări folosite de instructorii Montessori: Ce vrea cu adevărat să facă?

copilul nervos

Un alt lucru la care să ne gândim este motivația din spatele comportamentului copilului. Aruncă lucrurile pe jos pentru stimularea senzorială, pentru a vedea și a auzi cum se lovesc de podea? Sau le aruncă pentru că au nevoie să atragă atenția?

Poate copilul își lovește prietenul deoarece nu știe cum să rezolve verbal problema. Copiii nu fac lucruri pentru a fi răi, chiar dacă pare că nu au un alt motiv. Gândește-te câteva minute la asta și vezi la ce concluzie ajungi. Simpla conștientizare a faptul că un comportament are o motivație în spatele lui, te poate ajuta și te poate face să accepți altfel lucrurile.

Întrebări folosite de instructorii Montessori: Cum putem schimba aranjamentul camerei pentru a redresa comportamentul?

camera-pentru-copii-montessori-totul-despre-mame

„Poți schimba copilul, dar nu poți schimba mediul” este una dintre zicalele Montessori.

Una dintre responsabilitățile unui profesor Montessori este aceea de a face clasa de lucru prietenoasă, frumoasă și liniștitoare pentru a conduce către concentrare. Mediul nu este ceva static, se poate schimba pentru a întruni nevoile fiecărui copil și același lucru este valabil și acasă.

Dacă observăm copilul că aleargă nestăvilit într-o anumită zonă din casă, punem ceva acolo ca mediul să nu mai invite la alergare. Dacă observăm anumite colțuri că au devenit locuri de ascuns, descoperim acele zone pentru a fi mai vizibile.

Dacă cel mic pare că umblă tot timpul în lucrurile fratelui mai mare, plasează-le într-un loc în care el nu ajunge la ele. Dacă intră tot timpul cu noroi în casă, pune un covoraș la ușă pentru pantofi.

Întrebări folosite de instructorii Montessori: Cum pot preveni comportamentul?

bataie frati

Este mult mai ușor să previi un comportament negativ decât să-l oprești.

Dacă cel mic lovește constant un alt copil, ar trebui să fii tot timpul în zonă. Dacă cel mic se înmoaie adesea în timpul prânzului și nu te mai înțelegi cu el din cauza oboselii, poate ar fi bine să plecați puțin mai devreme în parc și să vă întoarceți acasă mai devreme.

Întrebări folosite de instructorii Montessori: De ce mă deranjează?

În unele cazuri precum acelea în care un copil rănește alt copil sau ridică probleme de securitate, este evident de ce ne supără un anumit comportament. În alte situații, ar trebui să analizăm puțin și să ne dăm seama dacă într-adevăr acel comportament al copilului este o problemă sau doar ne declanșează nouă anumite emoții, din motive personale. Faptul că cel mic nu vrea să doarmă la prânz ar putea să ne enerveze, mai ales dacă noi suntem epuizați de oboseală.

Întrebări folosite de instructorii Montessori: Cum pot să întăresc relația cu copilul?

Mai mult decât oricare altă întrebare, aceasta chiar ajută la schimbarea comportamentului copilului. La finalul zilei copiii nu ne ascultă pentru că țipăm la ei sau repetăm același lucru de prea multe ori. Ei ascultă atunci când se simt conectați cu noi, atunci când vor să fie cu noi și să ne facă pe plac.

De aceea este bine să ne gândim cum să petrecem cât mai mult timp cu copilul și cum să facem ca timpul acesta să fie de calitate.

Un copil care are un comportament negativ, de fapt, are mai multă nevoie de noi ca niciodată, chiar dacă pare că vor să ne îndepărteze. A găsi timp pentru discuții față în față sau pentru drăgălășenii înseamnă a întări relația pe care o avem cu copiii, a deveni prieteni cu ei, ceea ce este cel mai important lucru din lume.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa