5 strategii de comunicare de folosit când copilul nu te ascultă

Psiholog Miruna Jovin
copilul nu te ascultă

Copilul nu te ascultă? Schimbă situația în cinci pași simpli

Vorbești, repeți, spui cuvintele magice ”te rog”, dar nimic nu se întâmplă. Aproape fiecare conversație sau, mai bine zis, monolog de acest gen se încheie cu tine care ridici tonul la copii. Sună cunoscut? Ai putea spune că nu te ascultă copilul? Dar tu îl asculți pe el?

Ai răbdare când explorează? Îl îndrumi și îi arăți ceea ce aștepți de la el? Deși pare că lucrurile nu se vor îmbunătăți ci că, dimpotrivă, vor merge și mai rău, iată ce poți face pentru ca lucrurile să se schimbe. Schimbarea începe, însă, cu noi, părinții, spune Miruna Jovin.

Folosește mai puține cuvinte

Explică ceea ce dorești să se întâmple cât mai succint, în timp ce folosești cuvinte simple. Arată în timp ce vorbești. Copiii mici au o putere de concentrare mai mică, iar un discurs prelung al părinților despre cum să facă ordine nu îl va ajuta. Luați pur și simplu lucrurile pe care doriți să le puneți la loc și, în cuvinte puține, împreună cu copilul, faceți acest lucru: ”Mașinile stau în cutia roșie.” veți spune în timp ce aranjați toate mașinile în cutia dedicată.

Comunicarea non – violentă se învață

”Atunci când mă lovești, îmi încalci nevoia de siguranță și respect” spus cu o voce blândă, fără alte grimase sau supărări. ”Nu îmi place dezordinea în camera de zi. Îmi încalcă nevoia de ordine. Mă ajuți să facem ordine?” Copiii sub trei ani sunt, de obicei, dornici să se implice activ, alături de părinții lor, în activități casnice. Dați-le această oportunitate.

Vorbește încet

Da, tu, părintele. Tonul ridicat, vocea care tremură din cauza nervilor, sarcasmul, țipetele și amenințările îl fac pe copil să intre în modul ”te ignor”. Deși ți se pare că tonul ridicat rezolvă problema, nu este așa. Copiii te vor ignora când țipi. În timp, se vor obișnui atât de tare cu acest mod de adresare încât nu vor mai reacționa. Șoptește-le ce vrei să îi rogi.

Învață să asculți

De foarte multe ori, părinții sunt indignați că nu sunt ascultați de copil. Când a fost ultima dată când v-ați ascultat voi cu adevărat copilul? Dacă nu vă aduceți aminte, atunci este momentul să începeți prin a-i asculta voi înșiși. Ca să vă fie mai ușor, le puteți pune întrebări ajutătoare. Nu uitați să îi întrebați ce au simțit, la ce s-au gândit și ce decizie au luat în diferite situații.

Te rog și mulțumesc

Îți place să ți se spună ”te rog” și ”mulțumesc”. Și copilului tău îi place. În plus îi place să fie consultat și nu să primească ordine. Dacă, vreodată, pe lista de dorințe ai trecut ”să am un copil care știe să îi respecte pe ceilalți”, atunci e momentul să începi chiar tu prin a-i arată ce înseamnă asta. Și nu te aștepta ca un copil mai mic de trei ani să țină minte din prima ce l-ai rugat. Repetă și ai răbdare. Numai văzând ce înseamnă respectul va putea și el să îl dea mai departe.

Copiii învață în special prin puterea exemplului. Depinde, așadar, de noi, părinții, să le fim modele corecte. Să ținem cont de ei ca persoane, să le vorbim pe un ton calm, adecvat limbajului pe care îl stăpânesc deja. Așteptările noastre trebuie și ele adaptate vârstei. Un copil de doi ani strânge cu plăcere prin casă, dar are în continuare nevoie de ajutor că să îndeplinească corect această sarcină. Este important să îl încurajați și să nu faceți caz de eventualele greșeli. Priviți greșelile ca pe oportunități de învățare. Căutați soluții și nu vinovați.

Dacă ți s-a părut util acest articol despre cum să comunici atunci când copilul nu te ascultă, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa