Copiii se ceartă? 12 sfaturi pentru a-i apropia pe frați

Monica Gaina

Sfaturi pentru părinti pentru a-i apropia pe frați. E normal ca atunci când copiii tăi nu reușesc să se înțeleagă, să te concentrezi să-i ajuți să-și rezolve diferendele pe cale pașnică. Dar e important să știi că stimulentul pe care îl au în rezolvarea fericită a disputelor este în cât de pozitivă au balanța „contului bancar al relației”

Cum ajung frații să aibă o rezervă de sentimente bune pentru celălalt la care să poată apela? Cel mai adesea, simțindu-se bine împreună. Doctorul John Gottman de la Settle Love Lab a descoperit că perechile au nevoie de cinci până la șapte ani de interacțiuni pozitive pentru a balansa o interacțiune negativă. Acest raport apare în multe studii, de la cupluri la relațiile de la locul de muncă. Nu a existat o cercetare paralelă în ce-i privește pe frați, dar nu e un raport rău la care să țintești.

Asta te poate descuraja – la urma urmei, dacă se ceartă de șase ori pe zi, cum poți să-i ajuți să interacționeze pozitiv de 36 de ori? Ține cont că și un zâmbet contează ca interacțiune pozitivă; nu toate interacțiunile trebuie să fie majore pentru a avea un efect benefic. De ce să nu îți propui să-i ajuți pur și simplu să aibă măcar câte interacțiuni pozitive e posibil? Iată câteva idei care îți pot fi de ajutor, conform Ahaparenting:

1. Observă și încurajează activitățile care îi fac pe copii să se joace împreună. Cercetările care încearcă să îmbunătățească relațiile dintre frați arată cum copiii au relații mai bune dacă împărtășesc activități care le plac amândurora. Poate fi dificil să identifici aceste activități, mai ales dacă diferența de vârstă dintre frați e mai mare. Dar dacă ești atentă, poți găsi ceva care să-i intereseze pe ambii copii. De exemplu, dacă ea vrea să se joace de-a magazinul și el de-a astronauții, de ce să nu existe un magazin pe lună? Sau poate amândurora le place să se joace de-a bucătarii, să coloreze împreună, ori să construiască forturi. Încearcă să încurajezi cel puțin o activitate comună pe zi.

2. Nu-i întrerupe când se joacă frumos. Probabil că știi vorba: „Nu trezi niciodată un copil care doarme”, la fel de valabil este și „Nu întrerupe copilul care se joacă frumos”. Așa că atunci când frații se joacă împreună, nu o lua ca pe ceva garantat. Susține-i cu orice au nevoie pentru a se juca, și pe cât posibil nu-i întrerupe.

3. Folosește oxitocina pentru a-i apropia. Râsul. Jucatul afară. Dansul. Cântecele. Hârjoneala. Include cât de mute activități generatoare de oxitocină în rutina zilnică.

4. Începe tradiția „Momentul special” între copii. Desemnează zece minute în fiecare zi pe care copiii să le petreacă împreună. Asta e mai ales folositor dacă este o diferență mare de vârstă între frați, sau dacă unul dintre ei este mai puțin interesat să se joace împreună decât celălalt.

5. Când au o zi grea, sugerează activități care le plac amândurora, cum ar fi coacerea de prăjituri, sau dansul, pentru a le schimba starea de spirit.

6. Include un moment în rutina de culcare în care să își poată spună unul celuilalt noapte bună, sau chiar „te iubesc”. Unele familii îi pun chiar pe frații mai mari să le citească povești celor mai mic, o oportunitate bună pentru întărirea relației.

7. Încurajează-i pe frați să se ajute unul pe celălalt. Când unul din copii se lovește, fă un obicei ca toți din familie să se oprească din joacă și să-și îndrepte atenția către cel lovit. Așteaptă un moment pentru a vedea dacă fratele sare în ajutor. Trimite unul dintre copii după gheață sau plasturi, sau chiar lasă-i să-ți fie asistenți medicali. Include toți copiii în asta, chiar și pe cel care poate a cauzat lovitura, așa încât să înceapă să se vadă pe ei înșiși ca ajutoare, nu ca pe cel care știe doar să rănească. Articolul continuă mai jos:

8. În loc să-i asmuți pe copii unul împotriva celuilalt, găsește un mod în care să-i unești în aceeași misiune. „Puteți să vă ajutați unul pe celălalt, să fiți amândoi gata de plecare la ora 8? Am avea timp să o luăm pe lângă blocul care se construiește ca să vedem buldozerele. Da? Așa vă vreau.”

9. Încurajează ideea de echipa fraților creând activități în care copiii să lucreze împreună. De exemplu, dă-le o singură coală uriașă de hârtie pe care să deseneze împreună. Cere-le să îi scrie împreună o scrisoare bunicii. Inventează jocuri în care copiii să lucreze împreună, în loc de a fi în competiție, iar când vă luați la trântă, întotdeauna pune copiii în echipă împotriva adulților.

10. Pune-i să facă un proiect împreună. De exemplu, să spele împreună mașina, pentru a primi ei banii pe care i-ai fi cheltuit la spălătorie. Sau să plănuiască o excursie pentru familie. Lasă copiii să planifice împreună, implicându-te cât mai puțin, pentru siguranță și distracție maximă.

11. Jurnalul familial al bunătății. Leagă câteva coli cu o fundă, sau doar pune-le într-un dosar. Pune eticheta „Jurnalul bunătății familiei noastre” și lasă-i pe copii să-l decoreze. Poți începe cu un citat despre bunătate, cum ar fi cel al lui Dalai Lama: „Fii bun de oricâte ori este posibil. Tot timpul este posibil.” Apoi observă faptele bune dintre copii, și scrie-le în jurnal, datate.

„Andrei a ajutat-o pa Ileana cu fortul atunci când acesta se tot dărâma.”

„Ilinca și-a împărțit ciocolata cu Matei.”

Când vorbești despre eveniment, subliniază că bunătatea încălzește atât inima celui care dă cât și pe a celui care primește. Curând copiii vor remarca micile gesturi de bunătate dintre ei și îți vor cere să le scrii în jurnal. Înainte de a-ți da seama, vor face tot mai multe acte de bunătate pentru celălalt.

12. Ajută-i pe copii să-și rezolve problemele fără să căutați vinovați. Conflictul este o parte a oricărei relații între oameni, și copiii încă învață cum să își stăpânească emoțiile. Așa că te poți aștepta ca frații să se certe. Treaba noastră ca părinți este să evităm să ținem partea unuia sau celuilalt, ceea ce ar crește rivalitatea dintre frați. În loc de asta, învață-i pe copii metode sănătoase de rezolvare a conflictelor, cum ar fi ascultatul, exprimarea propriilor dorințe fără atacarea celeilalte persoane, și căutarea soluțiilor satisfăcătoare pentru toți.

Și desigur, cel mai important pentru a-i ajuta pe copii să se înțeleagă între ei este să ai tu o relație cât mai strânsă cu fiecare dintre ei. Când fiecare copil știe că indiferent ce ar primi fratele lui, mai este destul și pentru el, dragostea între frați are o șansă să înflorească. Întotdeauna este loc de mai multă iubire.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa