Diareea la copilul de 1 an. Care sunt potențialele cauze și cum se tratează

Ramona Dinescu

Diareea la copilul de 1 an, în funcție de cauzalitatea ei, poate fi extrem de periculoasă.

Cu primul meu copil pot spune că mi-am dat doctoratul în diaree, începând de la vârsta de 8 luni și până la 4 ani. De cum dădea firul ierbii și până la început toamnei avea ba enterocolită, ba era pe tratament și regim de recuperare. De fiecare dată a fost gastro enterită sau enterocolită, niciodată o indigestie.

Întrebarea firească a fost: de ce copiii au diaree mai des decât adulții? Care este cauza și cum poți trata diareea la un copil de 1 an? Despre aceste lucruri am vorbit cu Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru.

Diareea la copilul de 1 an: cauze comune și tratament

Diareea reprezintă modalitatea prin care organismul încearcă să scape de germeni și cele mai multe episoade durează de la câteva zile până la o săptămână. Diareea apare adesea însoțită de febră, stare de greață, vomă, crampe abdominale și deshidratare. Unele dintre cele mai dese motive de diaree la copilul de 1 an sunt următoarele:

–          Infecțiile cauzate de viruși precum Rotavirus, bacterii precum salmonela și rar de paraziți precum giardia. Virușii reprezintă cele mai comune cauze de diaree la copii. Alături cu scaunele moi sau apoase, simptomele unei infecții gastrointestinale includ adesea stări de vomă, dureri de stomac, de cap și febră.

–          În tratamentul unei gastroenterite virale, care poate dura între 5 și 14 zile, este foarte important să previi deshidratarea. Adesea un plus de lapte matern sau o soluție de săruri de rehidratare poate ajuta un bebeluș sau un copil mic. Apa simplă nu conține suficient sodiu, potasiu și alți nutrienți pentru a asigura rehidratarea în siguranță a copilului. Cere sfatul medicului în legătură cu cantitatea de fluide necesară copilului, dar și despre cum și în ce momente să administrezi lichidele și cum să fii atentă la semnele deshidratării.

–          Dacă ai fost plecată cu copilul în afara țării sau în altă parte unde i-au fost schimbate obiceiurile, medicul ar putea cere un o analiză a scaunului copilului.

–          Medicamentele precum laxativele sau antibioticele pot avea ca efecte adverse diaree atât la copii cât și la adulți.

–          În cazul unei diaree ușoare cauzată de medicamente, este important ca cel mic să se mențină hidratat. În cazul în care diareea este cauzată de antibiotice, nu întrerupe doza, ci cere sfatul medicului care îți poate recomanda să reduci doza, să schimbi dieta alimentară, să-i dai un probiotic sau să-i schimbi antibioticul.

–          Studiile au demonstrat că iaurtul ce conține bacterii prietenoase sau probioticele pot ajuta la reducerea diareei dacă sunt administrate în același timp cu antibioticele.

–          Toxiinfecția alimentară poate produce de asemenea diaree la copii. Simptomele, cel mai adesea debutează brusc, pot include și vomă și dispar de obicei în 24 de ore.

–          Tratamentul toxiinfecției alimentare este relativ același ca în cazul infecțiilor: repaus digestiv și rehidratare.

–          Alte cauze ale diareei pot fi sindromul colonului iritabil, boala Crohn, alergiile alimentare și Boala Celiacă. Pentru că niciodată nu poți fi sigură de cauza reală a diareei copilului tău, cel mai bine este să ceri sfatul medicului pediatru care poate recomanda și cel mai bun tratament.

Diareea la copilul de 1 an: cum recunoști deshidratarea?

Deshidratarea este probabil cea mai mare problemă asociată diareei la copii mici. O diaree blândă nu duce la o deshidratare severă, însă o diaree moderată sau severă poate pune viața copilului în pericol.

O deshidratare severă este periculoasă deoarece poate cauza leziuni ale creierului sau chiar moartea copilului. Iată care sunt semnele deshidratării:

–          Stări de amețeală

–          Gură uscată și lipicioasă

–          Urină de culoarea galben închis sau chiar o cantitate foarte mică de urină

–          Plânsul cu lacrimi puține sau deloc

–          Piele uscată și rece

–          Lipsa energiei.

Când să suni medicul atunci când copilul are diaree?

Diareea de obicei trece în câteva zile, însă netratată poate duce la complicații. Dacă copilul tău prezintă unul dintre următoarele simptome, nu aștepta, ci cere ajutor medical.

Sună ambulanța dacă:

–          Este prea slăbit pentru a se ridica

–          Este confuz și amețit

Sună medicul imediat dacă:

–          Pare că se simte foarte rău

–          Are diaree de mai mult de 3 zile

–          Este mai mic de șase luni

–          Vomită un lichid verzui, gălbui sau cu sânge

–          Nu poate reține lichidele sau a vomitat în jet de două ori consecutiv

–          Are febră mai mare de 40 de grade Celsius sau este mai mic de șase luni și are peste 38 de grade Celsius

–          Pare deshidratat

–          Are urme de sânge în scaun

–          Este mai mic de o lună și a avut trei sau mai multe episoade de diaree

–          A avut mai mult de 4 scaune diareice în 8 ore și nu bea suficiente lichide

–          Are un sistem imunitar slab

–          Are o iritație

–          Are dureri de stomac de mai bine de două ore

–          Nu a urinat de 6 ore și este bebeluș sau de 12 ore dacă este copil.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa