Trăim vremuri în care suntem înconjurați de tehnologie și nu e de mirare că cei mici învață să folosească tableta și telefonul înainte de a învăța să vorbească. Pe cât este de impresionant, pe atât este de periculos. Ceea ce inițial pare a fi o soluție rapidă pentru a liniști un copil pentru câteva minute se transformă treptat într-o reală dependență, culminând cu tantrumuri atunci când accesul la tehnologie este limitat.
În zilele noastre, micuții încep să devină de nedezlipit de aceste device-uri încă de la vârste fragede. Specialiștii în sănătatea mintală atrag atenția părinților cu privire la pericolele din spatele acestei adicții care poate duce la întârziere a dezvoltării emoționale și sociale a copiilor și chiar la probleme de sănătate fizică. Dependența de telefon la copii este o problemă reală, cu care mulți părinți se confruntă.
Dependența de telefon la copii – cum o recunoști și tot ce trebuie să știi despre ea
Dependența de smartphone-uri devine o problemă socială în creștere la copii și adolescenți, având ca rezultat efecte adverse asupra sănătății. Această adicție se poate instala încă de când copilul primește acces la un astfel de device. Apoi, când acesta obține propriul telefon, adicția se poate înrăutăți și copilul ar putea să își prefere adesea lumea virtuală în locul celei reale. În zilele noastre, fiecare casă are un smartphone. De fapt, fiecare adult are un smartphone, iar școlarii și adolescenții dețin și ei unul, cel mai adesea din motive care țin de siguranță și pentru ca părinții să poată comunica cu ei.
Dar nici copiii mici nu sunt feriți de această dependență. Poate nu au propriile telefoane mobile, dar ei sunt foarte pricepuți în utilizarea lor. Știu cum să folosească aplicații, să joace jocuri și să caute informații pe Google sau videoclipuri pe YouTube. Comparativ cu acum câțiva ani, utilizarea telefoanelor mobile și a internetului a crescut semnificativ. Mulți părinți susțin că cei mici sunt dependenți de telefoane încă de la vârste fragede. Dependența de telefon poate duce la probleme comportamentale și de dezvoltare și există câteva semne pe care să le cauți pentru a afla dacă există sau nu o dependență reală.
Letargic în fața TV-ului, irascibil fără acces la el
Dependența de smartphone poate duce la modele și comportamente problematice la copii, cum ar fi anxietatea sau agresivitatea atunci când nu pot folosi telefoanele mobile. Dacă copilul tău are dificultăți în a dormi, este preocupat constant de telefon, are izbucniri de furie, în special atunci când telefonul este luat, este izolat de ceilalți și folosește telefonul pentru perioade lungi de timp, acestea ar putea fi semne ale dependenței de telefon. Cei mici pot deveni letargici atunci când petrec ore în șir în fața ecranului și irascibili dacă nu îl pot obține, iar la vârste mai fragede s-ar putea chiar să facă tantrumuri dacă încerci să i-l iei sau dacă refuzi să i-l dai.
Poți observa că cel mic este absent atunci când folosește telefonul. Îl strigi și nu răspunde, este complet absorbit de telefon și nu mai e prezent, nu sesizează ce se întâmplă în jurul lui și folosește telefonul mobil atunci când mănâncă, înainte să adoarmă, în mașină și chiar îl preferă în locul oricărei alte activități. Acestea sunt primele semne că există o problemă de dependență. Unul dintre primele și cele mai evidente semnale de alarmă pe care părinții le pot observa la un copil dependent de telefonul mobil este faptul că acesta folosește telefonul în mod constant. Dacă utilizarea telefonului pare să preia controlul asupra vieții copilului, lucrurile au mers deja prea departe. De asemenea, același semnal de alarmă se ridică și în cazul în care cel mic preferă să petreacă mai mult timp pe telefon decât cu alții copii.
Cât de periculoasă poate fi dependența de telefon la copii
Utilizarea excesivă a telefoanelor mobile vine cu o serie de efecte negative asupra sănătății fizice și mintale ale copiilor. Iată o parte dintre ele:
Afectează activitatea cerebrală
Creierul uman este sensibil la radiațiile electromagnetice, sugerează unele studii. Deoarece telefoanele mobile funcționează în primul rând pe unde electromagnetice pentru toate formele de comunicare, chiar și interne, și creierul are propriile sale impulsuri electrice prin care se realizează comunicarea în rețeaua neurală, există motive pentru a crede că radiația poate afectea activitatea cerebrală. Totuși, e nevoie de mai multe cercetări pentru a se putea trage în mod cert o astfel de concluzie.
Deocamdată, ceea ce se știe clar este că tipul de conținut afectează modul de gândire și comportamentele copiilor, cu precădere când este vorba despre desene animate, jocuri, filme care implică agresivitate fizică sau verbală și violență. Prin urmare, este esențial ca părinții să aleagă un conținut potrivit vârstei și nivelului de înțelegere al copilului.
Scade performanța academică
Mulți copii își iau telefoanele cu ei la școală. Chat-ul cu prietenii sau jocurile online în timpul pauzelor școlare sau chiar în timpul lecției crește în fiecare zi. Acest lucru duce la faptul că elevii nu mai acordă atenție profesorului în clasă, ratează lecții importante și, în consecință, au randament școlar redus.
Acces la conținut inadecvat media
La fel ca orice alt gadget, telefonul mobil este și el un instrument și poate fi folosit în scopuri greșite. Copiii ar putea să intre în contact cu mesaje, imagini sau texte inadecvate distribuite de prietenii lor sau în grup și să le transmită mai departe altora.
Tulburări de somn
Copiii ar putea să stea treji până târziu vorbind cu prietenii, jucându-se sau scrolând pe rețelele sociale, ceea ce, în timp, cauzează oboseală și neliniște. De asemenea, tulbură performanțele școlare, deoarece copiii sunt prea somnoroși pentru a se concentra pe ce li se predă la școală. Prin urmare, acesta are un efect domino care se strecoară în toate aspectele vieții lor, lucru dovedit de studiile în domeniu.
Probleme medicale
Când copiii sunt lipiți de telefonul mobil în timpul lor liber, activitatea fizică și ieșitul în natură sunt inexistente. Acest lucru îi pune în pericol de obezitate și alte boli, care pot duce la afecțiuni serioase mai târziu în viață, cum ar fi diabetul și hipertensiunea.
Probleme de sănătate mintală
Pe rețelele sociale, copiii ar putea intra în contact cu persoane care îi hărțuiesc și îi intimidazează. Mulți copii care au fost victime ale cyberbullying-ului ar putea vorbi despre experiența lor mult mai târziu în viață, când daunele psihice au fost deja făcute. Rețelele sociale ar putea, de asemenea, să provoace depresie și anxietate atunci când copiii nu primesc atenția și validarea online pe care o așteaptă.
Scăderea abilităților sociale
Un copil care vede lumea prin telefonul său mobil ar putea alege să se izoleze de prieteni și familie, în loc să-și facă noi amici sau să construiască relații. Acest lucru poate duce la subdezvoltarea abilităților sociale la copii, care în cele din urmă afectează viața, din copilărie până la maturitate.
Ce poți face pentru a limita expunerea la ecrane
Iată câteva sfaturi despre ce poți face pentru ca cel mic să scape de dependența de telefon.
Stabilește reguli
Impune reguli în casa ta cu privire la momentele în care copilul poate folosi telefonul mobil și, pentru un somn sănătos, asigurp-te că îl închide înainte cu o oră de a merge la culcare. De asemenea, atenție la exemplul personal, pentru că cei mici urmează comportamentul părinților. În loc să iei telefonul în mână de fiecare dată când ai o clipă liberă, acordă-i atenție copilului. Începe prin a te dezvăța tu de obiceiurile nocive, astfel încât să poți să îți ajuți copilul să facă același lucru. Nu va fi ușor, însă consecvența este cheia.
Dezactivează notificările
Poți dezactiva notificările pentru a evita să fiți distrași de fiecare sunet. Acest lucru împiedică și tentația de a folosi telefoanele mobile de fiecare dată când apare un mesaj/notificare.
Lasă telefonul într-un loc anume
Nu ține telefonul mobil în preajmă tot timpul. Lăsă-l în altă cameră în timp ce mănânci sau când copiii își fac temele. Încearcă să ții telefonul într-un loc stabilit și să nu îl folosești în preajma copilului. Dă-i-l copilului atunci când ai stabilit și pune-l înapoi când a expirat timpul.
Petrece timp cu copilul
Ca părinte, ar trebuie să petreci timp de calitate cu copiii tăi. Creează o legătură cu ei în timpul activităților pe care ei le iubesc, în funcție de vârstă. Ar trebui să porți zilnic conversații cu ei și pe măsură ce aceștia cresc, să începi să îi cunoști, să știi ce le place și să le asiguri cât mai mult timp petrecut afară din casă.
- Citește și: Timpul petrecut în faţa ecranului: 8 întrebări fierbinţi cu răspunsuri de la specialişti
Mergeți în mod regulat în parc
Parcurile sunt distractive pentru copii. Pe lângă activitatea fizică, au ocazia să se joace cu alți copii. Dacă copilul tău este mai mare, du-l într-un skatepark și încearcă să îl ajuți să învețe noi trucuri cu rolele, bicicleta sau skateboard-ul. Implică-te în lucrurile care îl fac fericit și ai grijă ca uneori să încercați împreună locuri noi. Vara, ar putea fi distractiv să mergeți la un aquapark, iar toamna puteți experimenta o mulțime de activități într-un parc de aventură.
Ajută-i să își găsească un hobby
În funcție de interesele copilului tău, caută o activitate de care să fie pasionați. Ar putea fi lecții de muzică, streetdance, actorie, etc. Un alt truc este să organizezi întâlniri frecvente cu alți copii, astfel încât cel mic să petreacă timp în compania lor și să uite de smartphone. În cele din urmă, discută cu copiii tăi cât de dăunătoare poate fi dependența de telefoane mobile, dacă aceștia sunt la vârsta la care pot înțelege. Dacă sunt mai mici, indică-le comportamentele lor care cauzează probleme pentru a înțelege că folosirea excesivă a telefoanelor mobile nu este bună.
Dezvățarea unui obicei este un proces de durată și care poate fi frustrant. Cu toate acestea, un copil ar trebui să aibă parte de o dezvoltare armonioasă din toate punctele de vedere, chiar dacă uneori telefonul pare cea mai la îndemână metodă ca el să se liniștească.
Cât ar trebui să stea un copil pe telefon, în funcție de vârstă
În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat ca accesul copiilor mai mici de 1 an la TV, jocurile video, telefoanele mobile, tablete să fie zero. Pentru copiii cu vârste între doi și cinci ani, experții OMS sugerează limitarea timpului petrecut în fața ecranelor la cel mult o oră pe zi.
Iată recomandările OMS privind timpul petrecut în fața ecranelor, în funcție de vârstă:
- Sugari (sub 1 an): Nu se recomandă timpul petrecut în fața ecranelor.
- 1-2 ani: Niciun timp petrecut în fața ecranelor pentru copiii de 1 an. Cel mult o oră pentru copiii de 2 ani, preferabil mai puțin.
- 3-4 ani: Cel mult o oră.
Studiul EU Kids Online 2020 a arătat că, în România, 86% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani stau zilnic pe telefon și 63% dintre ei îl folosesc aproape tot timpul.
77% dintre copii folosesc internetul pentru a comunica cu prietenii sau familia, iar 41% îl folosesc pentru cumpărături online sau verificarea prețurilor. România are cea mai mare proporție de raportări de abuzuri de date personale, cu 14% dintre copii victime ale accesării neautorizate a parolelor și 8% care au pierdut bani după ce au fost înșelați online.
De asemenea, 11% dintre copiii români (între 12 și 16 ani) folosesc excesiv internetul, neglijând mâncatul sau somnul. Fenomenul de „sharenting” este raportat de 28% dintre copiii români, aceștia fiind cei mai predispuși să ceară părinților să îndepărteze conținuturile online (29%), să fie deranjați de acestea (21%) și să primească comentarii negative (22%). Sharenting se referă la distribuirea online de către părinți a informațiilor personale despre copii.