De la ce vârstă pot zbura singuri copiii? „Amelia are 9 ani și zboară neînsoțită de doi ani”

Toate informațiile practice și sfaturile de care ai nevoie (plus povestea unei mame cu experiență) pentru a putea lua o decizie bine informată despre cum pregătești copilul pentru un zbor neînsoțit.

Laura Udrea, redactor
o stewardesa pe scara avionului însoțind un minor care călătorește singur
Potrivit protocoalelor companiilor aeriene, minorii care zboară neînsoțiți sunt primii pasageri la îmbarcare și ultimii care coboară la destinație. FOTO: Shutterstock

Nu ai cum să-i însoțești în călătorie, însă vrei să îți trimiți copiii la bunici în România ca să se bucure împreună de sărbători? Sau vrei să-i trimiți să petreacă Crăciunul sau vacanța de vară cu tatăl lor, stabilit în altă țară? Majoritatea companiilor aeriene pun la dispoziție serviciul de însoțire minori – contra cost și cu o solicitare prealabilă. Politicile pot varia în funcție de operatori și de legislația în vigoare, de aceea ar fi bine să contactezi direct compania aeriană pentru informații actualizate și detaliate. Pentru a-ți veni în ajutor, am reunit în acest articol toate informațiile practice de care ai nevoie pentru a putea lua o decizie bine informată atunci când vrei să trimiți copilul dintr-o țară în alta. În plus, avem și câteva sugestii de la o mamă cu exeperiență de câțiva ani în astfel de situații.

Pentru mulți părinți, să trimiți copilul singur cu avionul poate fi un lucru terifiant: numai străini în jurul lui, posibile turbulențe, întârzieri… Într-adevăr, nu e ușor să decizi să îți lași copilul să zboare neînsoțit. Însă, uneori în viață nu ai de ales. Pentru Amelia, o fetiță de 9 ani cu experiență în astfel de călătorii, să zboare singură a fost din capul locului o aventură interesantă.

Care este factorul cel mai important când iei decizia? Ce spune o mamă cu experiență

Decizia părinților de a-și lăsa copiii să zboare singuri este influențată de mai mulți factori. Vârsta copilului este pe primul loc, acesta fiind un criteriu important și pentru companiile aeriene care oferă acest serviciu. Dar și personalitatea minorului contează în egală măsură, atunci când decideți să trimiteți copilul neînsoțit cu avionul, spune Simona, mama Ameliei, care a zburat prima dată singură la vârsta de 7 ani pentru a-și vizita tatăl în Anglia. Amelia este și cetățean englez, vorbește fluent limba engleză și mai are un atu: este extrem de sociabilă și descurcăreață.

Amelia, pregătită să decoleze într-unul din multele sale zboruri neînsoțită. FOTO: Arhiva familiei

Înainte de a urca singură la bordul unui avion, mai zburase de nenumărate ori alături de mama sa. „I-am povestit și arătat, practic, tot pașii. Am pregătit-o înainte, arătându-i toate procedurile de la îmbarcare și din avion: de aici o să te preia altcineva, în avion ai un butonel pe care apeși dacă ai nevoie ceva, la baie când mergi nu-ți închide totuși ușa pentru că poate te sperii că te blochezi… tot ce ar trebui să știe când zboară singură”, ne împărtășește Simona din experiența sa cu Amelia.

Recunoaște că ea, ca mamă, a căpătat curaj să o lase pe Amelia să zboare neînsoțită la tatăl său când fetița i-a arătat că-și dorește să facă acest lucru. „Dacă Amelia mi-ar fi spus că se teme să zboare neînsoțită, cu siguranță n-aș fi lăsat-o. Însă dacă copilul este descurcăreț, își dorește lucrul acesta, atunci da, fă-o! N-o face așa de devreme, la 7-8 ani, cum am făcut eu, dar fă-o pe la 10-11 ani”, este sfatul Simonei.

Checklist. Sau tot ce ai de făcut dacă vrei să îți trimiți copilul singur cu avionul

Există momente și situații în care este nevoie să-l lași pe copilul minor să zboare singur. Iată o listă detaliată de pași și sugestii care te ajută să pregătești copilul pentru un zbor în siguranță.

Verifică regulile companiilor aeriene

Mai întâi trebuie să verifici dacă respectiva companie aeriană oferă serviciul însoțire minori. Fiecare operator are propriile reguli în ceea ce privește vârsta minimă a minorilor neînsoțiți și documentele necesare. Informațiile le găsești pe site-urile oficiale ale fiecărei companii aeriene. Caută pe paginile companiilor informații despre zborurile minorilor neînsoțiți, în secțiunile „FAQs” (Întrebări frecvente), „Services for minors” sau „Special assistance”. Dacă poți da „search” în site-ul companiei, folosește cuvinte-cheie precum „Unaccompanied Minors”, „Children traveling alone” sau „UM services”.

Legea 247/2023, intrată în vigoare pe 20 august 2023, a redus vârsta de la care un minor poate călători în străinătate fără a fi însoțit de un adult. Legea prevede că cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, însă numai cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, potrivit avocat.net. În ceea ce privește călătoria în străinătate a unui minor sub 16 ani însoțit de o persoană terță (alta decât părinții sau reprezentatul legal), Poliția de Frontieră Română face aici, la punctul 4, toate precizările necesare. Potrivit acesteia, poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul companiei aeriene.

Ce presupune serviciul de însoțire minori

Fiecare companie are cerințe specifice legate de rezervare și proceduri la aeroport. Unii operatori permit achiziționarea unui bilet de călătorie pentru un minor care va zbura neînsoțit doar telefonic sau prin agenție. Ca să fii sigur că ai toate detaliile, contactează direct compania pentru confirmări și detalii. Operatorii de zboruri low-cost nu oferă astfel de servicii. De exemplu, Wizz Air nu acceptă minori sub 14 ani neînsoțiți, dar adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani pot călători singuri. Ryanair nu acceptă pasageri sub 16 ani neînsoțiți; toți minorii trebuie acompaniați de un adult (o persoană care are minim16 ani). În cursele aeriene operate de EasyJet nu sunt acceptați minori sub 16 ani care să călătorească neînsoțiți.

În funcție de compania aeriană care permite zborurile fără însoțitor, copilul trebuie să aibe minimum 5 sau 6 ani împliniți, dar acest aspect trebuie verificat în prealabil. Vârsta maximă până la care minorul are nevoie de asistență diferă în funcție de situație și țara de plecare. Dacă zborul este din România spre străinătate, un copil este considerat minor și la 15 ani și 11 luni și 29 de zile. Dacă va călători din străinătate către România, vârsta minimă pentru călătoria fără însoțitor este de 12 ani, dar poate varia în funcție de legislația locală și politica companiei. Atenție! Fără însoțitor nu înseamnă și fără acte suplimentare.

Tarom este una dintre companiile care oferă serviciul de însoțire minori, disponibil pentru copiii care au vârsta de minimum 5 ani la momentul călătoriei. Găsești AICI toate informațiile necesare pentru a trimite minorul neînsoțit. Taxa de minor neînsoțit este în valoare de 100 EUR/segment de călătorie pentru zborurile internaționale și 60 EUR/segment de călătorie pentru zborurile interne.

Ce acte sunt necesare pentru ca un minor să zboare neînsoțit

Pentru ca un minor să zboare singur cu Tarom, sunt necesare următoarele documente:

  • Procură notarială. Procura trebuie emisă de ambii părinți în favoarea companiei Tarom, specificând clar că minorul va călători neînsoțit. Aceasta este aceeași procură necesară și atunci când un singur părinte călătorește cu copilul în afara țării. Pentru a proteja minorii, legislația impune ca toate declarațiile date de părinți sau reprezentanți legali să fie autentificate de notarul public în România sau, dacă sunt emise în străinătate, să fie autentificate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, conform procedurilor internaționale aplicabile, arată Legal Badger, o platformă informativă în limba română care oferă articole și resurse legate de aspecte juridice, economice și administrative.
  • Formular de însoțire minor. Acesta se completează la check-in și conține datele copilului, datele de contact ale părinților și informații despre persoana care va prelua copilul la destinație. De asemenea, se specifică persoana care va prelua copilul la destinație, inclusiv datele de contact și copie după actul de identitate al acesteia.
  • Bilet de avion. Se poate cumpăra online sau telefonic, menționând că este pentru un minor neînsoțit. Se va achita o taxă suplimentară pentru serviciul însoțire minori.
  • Act de identitate al copilului. Copilul trebuie să aibă un act de identitate valid (pașaport sau carte de identitate).

Dacă a parcurs toși pașii de mai sus, părintele are obligația de a se asigura că minorul are procurile notariale, biletul de avion și actul de identitate pregătite înainte de a merge la aeroport.

Care sunt pașii de la îmbarcarea copilului în avion până la destinație

În ziua plecării, îți însoțești copilul la aeroport și treci împreună cu el prin formalitățile de check-in. Simona ne povestește cum decurg lucrurile în aeroport: „La check-in, completezi niște formulare speciale care conțin toate datele tale, datele copilului și ale persoanei care preia copilul la destinație. Un agent din aeroport îți va prelua copilul de la check-in, îl va ajuta să treacă prin vamă – trec prin poarta aceea specială pentru copilași mici cu cărucioare, persoane cu handicap – și va sta cu el până la îmbarcare. Apoi îl va preda unei stewardese. La destinație, la fel, niciodată nu rămâne nesupravegheat”, spune Simona. Pe durata zborului, copiii nu au practic un însoțitor care stă lângă ei, însă pot chema stewardesele pentru orice au nevoie. „Dacă au locuri libere îi lasă să-și aleagă locul, îi însoțesc la baie, sunt drăguțe cu ei.”

Fiecare minor care zboară neînsoțit cu Tarom primește această gentuță. „UM” înseamnă „Unaccompanied Minor”, adică „minor neînsoțit”. FOTO: arhiva personală a Simonei

Părintele care a însoțit minorul la aeroport trebuie să rămână în aeroport până la decolarea avionului în care se află copilul. Dacă zborul copilului are escală, un membru al echipajului va preda copilul unui agent din aeroport, care îl va duce la următoarea poartă pentru următorul zbor.

Ce pui în bagajul de cabină al minorului care zboară neînsoțit

Când copilul pornește singur într-o astfel de călătorie, comunicarea cu acesta este foarte importantă. Părintele trebuie să afle care-i sunt temerile și îngrijorările și trebuie să fie convins că minorul este pregătit emoțional pentru această experiență. Anumite obiecte din bagajul de cabină l-ar putea ajuta pe micuț să se simtă mai bine pe durata zborului. Simona, mama Ameliei, spune că o carte și niște gustări au fost lucrurile pe care le-a pus mereu în bagajul fetei, dar și un telefon mobil cu aplicație de localizare.

„Eu i-am dat la ea cartea pe care trebuia să o citească ca temă de vacanță, un sandviș și telefonul mobil pe care l-a primit cu ceva vreme înainte să zboare, tocmai pentru a se familiariza cu el. Iar pe telefon are instalată o aplicație de urmărire. Și acces la contul ei Revolut”, spune aceasta.

Pregătiți-vă copiii pentru situații neprevăzute

Un minor care călătorește neînsoțit cu avionul ar trebui să aibă informații clare și accesibile care să-l ajute în cazul unor incidente precum pierderea bagajelor, rătăcirea, sau alte situații neprevăzute. Aceste informații ar trebui să includă:

  • DATE PERSONALE: numele lui complet, data nașterii;
  • DATE DE CONTACT ALE PĂRINȚILOR: numele complet al părinților, adresa completă, numerele de telefon;
  • DETALII DESPRE ZBOR: numărul zborului, compania aeriană, data și ora plecării, aeroportul de plecare și sosire;
  • INSTRUCȚIUNI CLARE ÎN CAZ DE INCIDENTE: ce să facă dacă se pierde (de exemplu, să se adreseze personalului de la poarta de îmbarcare sau de la biroul de informații al aeroportului), cum să contacteze părinții sau compania aeriană. Aceste informații sunt potrivite unui minor cu vârstă mai mare de 10 ani.
  • DOCUMENTE NECESARE: copia pașaportului sau a cărții de identitate, copia procurii notariale care autorizează călătoria, biletul de avion sau o copie a acestuia, cardul de îmbarcare.
  • ADRESA ȘI CONTACTELE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ: adresa ambasadei sau a consulatului român din țara de destinație, numere internaționale de urgență.

Toate aceste informații pot fi păstrate într-o mapă transparentă sau într-un buzunar accesibil al bagajului copilului. Este de asemenea util să fie dublate într-un format electronic, ca fotografii în telefonul copilului, spre exemplu.

Aplicația flight radar urmărește zborul copilului în timp real

Decizia Simonei de a-și trimite fetița prima oară într-o călătorie neînsoțită cu avionul i-a revoltat pe bunici. Aceștia au criticat alegerea mamei, considerând că e mult prea riscant. Simona își amintește că, prima oară când Amelia a zburat, era cea mai mică dintre copiii neînsoțiți. Acest lucru a atras priviri dezaprobatoare ale celorlalți părinți. „Mie mi se pare mult mai sigură călătoria cu avionul pentru un minor neînsoțit decât cu trenul. Cel puțin la noi, în România”, spune Simona. Cum a liniștit bunicii? Povestindu-le de o aplicație care îți arată în timp real unde se află avionul în care călătorește copilul. Ca la Uber ori Bolt, doar că e în aer, glumește Simona.

Flightradar24 este o aplicație (și un site) care arată în timp real zborurile din întreaga lume. Utilizatorii pot căuta zboruri folosind numărul acestora sau pot vizualiza toate avioanele aflate în zbor pe o hartă interactivă.

Unde o poți găsi:

  • Aplicația Flightradar24 este disponibilă pentru descărcare pe iOS și Android din magazinele oficiale de aplicații (App Store și Google Play).
  • De asemenea, este accesibilă și prin intermediul site-ului flightradar24.com.

Cum se folosește:

  1. Descarcă aplicația din magazinul de aplicații relevant (App Store pentru iOS sau Google Play pentru Android) sau accesează site-ul oficial.
  2. Lansează aplicația sau intră pe site-ul web.
  3. Selectează avioanele pe care vrei să le urmărești pe hartă, căutându-le după numărul zborului, tipul avionului sau locație.
  4. Vizualizează informațiile în timp real, inclusiv locația avionului, altitudinea, viteza și traseul acestuia.

„Dacă tu nu ai timp să te duci în vacanță, dar ai prieteni, ori bunici, pe fratele sau sora într-o țară frumoasă, lasă-l să meargă. Mai ales că ai și site-ul acesta și poți să-l vezi exact ca la Uber – unde este, când zboară, când ajunge”, spune Simona. Pe lângă tehnologie, mama Ameliei subliniază importanța comunicării și a pregătirii copilului pentru astfel de experiențe. „Amelia știa că poate să sune oricând, chiar dacă eu nu eram lângă ea. Am avut grijă să aibă încredere în sine și să perceapă această călătorie ca pe o aventură, nu ca pe ceva ce trebuie să o sperie.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa