Empatia, o lecție pentru copiii noștri. Danezii o învață în școală

Alexandra Irimiea
empatie copii

Iată cât este de important să-i înveți pe copii ce e empatia și cum le influențează acesta fericirea și starea de bine.

Empatia este abilitatea de a recunoaște emoțiile altei persoane, adică de a te pune în pielea ei, de a simți ceea ce simte ea. Lipsa ei duce la o „boală” foarte gravă – psihopatia, care caracterizează, de regulă, criminalii.

Atunci când ești prea concentrat pe propriul succes, munca în echipă trece pe locul doi și, odată cu ea, și empatia. Învață-l pe copilul tău să fie atent la ce se întămplă în jurul lui și să nu pună etichete. Atunci când empatizezi cu cineva îl înțelegi și ești iertător – două abilități foarte importante, esențiale pentru ca să-i înveți pe copii ce e empatia.

Legătura între empatie și propria fericire

Cele mai recente studii neurologice au scos la iveală faptul că oamenii sunt mai fericiți atunci când colaborează cu ceilalți decât când câștigă de unii singuri. Cercetătorii indică faptul că se aprinde „creierul social”  atunci când tânjim după conectarea interumană. Relațiile iubitoare sunt cele mai bune prezicătoare de fericire, cu mult deasupra banilor.

Se credea că oamenii sunt, din naștere, egoiști, însă nu este deloc așa. De fapt, cu toții suntem setați să avem empatie, trebuie doar să învățăm cum s-o facem să funcționeze. Fiind capabili să avem încredere în ceilalți și să-i înțelegem reprezintă drumul spre mai multă fericire. Iar copiii pot fi învățați ce este empatia.

Studiile sociologice au arătat că danezii sunt cei mai fericiți oameni din lume, potrivit unui articol publicat pe site-ul www.mothermag.com. În Danemarca, empatia se învață la școală și este un concept atât de important încât este predat diferit în funcție de vârstă.

Empatia se învață prin limbaj

Trebuie să ținem minte că un copil îi reflectă pe adulții din viața lui. Iar limbajul pe care-l folosim, „vorbește” despre ce fel de persoane suntem. Cum îi descrii pe ceilalți? Ai un ton tolerant sau critic? Asta vor copia și copiii. Vorbindu-i de rău pe alții în fața copiilor, spunând lucruri de genul „El e rău”, „Ea e o răsfățată”, „El este enervant”, nu folosești un limbaj empatic, pentru că nu recunoști emoțiile celorlalți, ci pui doar etichete.

În Danemarca e foarte neobișnuit să auzi părinții vorbind negativ în fața copiilor despre alți copii. Mai degrabă, ei caută căi de a le înțelege comportamentul fără a se folosi de o etichetare negativă.

Trebuie doar să-ți reamintești că toți copiii sunt buni și că sunt motive care stau în spatele comportamentelor lor. Acest principiu te va ajuta pe tine, dar și pe copilul tău să vedeți binele din ceilalți.

Cum îl înveți pe copil să empatizeze cu alții

Dacă cel mic are vreo altercație cu un alt copil, poți să-i spui așa: „Este enervant? Poate îi e foame sau s-a sculat prea devreme și e obosit. Știi și tu cum este să-ți fie foame și să fii obosit, nu-i așa?” sau „Este rea cu tine? Poate a avut o zi proastă la școală. Zilele trecute ai spus că s-a purtat frumos. Ea e, în general, drăguță, nu?”.

Ajutându-i pe copii să înțeleagă sentimentele ce stau în spatele comportamentelor negative și conducându-i spre concluzii mai blânde -așa se învață empatia.

Empatia lucrează pe calea iertării și favorizează câștigarea încrederii și a cooperării între frați sau prieteni. Nu uita că uneori și părinții trebuie să aibă puțină empatie în relația lor. Să crești un copil nu e întotdeauna ușor, iar asta e de înțeles. Să fii înțelegător și iertător cu celălalt, dar și cu tine însuți, asta ne face să fim mai iertători cu propriii copii și cu cei din jurul nostru.

Iată un video interesant în care câțiva copii ne spun ce cred ei că este empatia:

Învață-l pe copil conceptul de autoreglare a emoţiilor

Înainte de a putea recunoaște emoțiile altora, trebuie să fim în stare să ni le înțelegem pe ale noastre.

Uneori, părinții le spun copiilor ce ar trebui să simtă și ce nu. Dacă sunt triști, furioși, înfometați sau supărați, părinții le spun „Ba nu te simți așa”, „Nu ești trist”, „Nu ai motive să fii furios”, „Ar trebui să-ți fie foame. Mănâncă”. Dar, spunându-le copiilor cum ar trebui să simtă, nu le mai dăm voie să învețe cum să-și gestioneze singuri aceste emoții.

Ca părinți, trebuie să le acordăm încredere că pot să învețe care sunt limitele lor emoționale. Asta va duce la un sentiment mai puternic al propriei identități, ceea ce va ajuta la construirea încrederii în sine. Când vor fi mai mari, nu le va mai fi frică să spună „nu” atunci când cineva le forțează limitele, pentru că vor avea încredere că iau decizia cea mai bună, bazată pe ceea ce simt. Iar asta este o lecție foarte importantă pentru copiii noștri.

Numai având mai întâi noi încredere în ei îi determinăm să aibă și ei în propriile forțe și sentimente. Amintește-ți: nu există emoții bune și emoții proaste, doar emoții!

Truc: Iată ce să-i spui copilului ca să-l înveți să-și gestioneze emoțiile puternice: 1. Oprește-te. 2. Trage adânc aer în piept. 3. Inspiră pe nas, expiră pe gură și numără până la 5.

Apoi vorbiți împreună despre aceste emoții. De ce au apărut? Cum se simte el? Dar celălalt copil cu care poate a avut un conflict? Discutați despre cauze astfel încât să-l ajutați pe cel mic să identifice propriile emoții, să le facă față și, mai târziu, să le recunoască și la alții când le vede.

Povești de citit pentru a-i învăța empatia pe copii

Citește tot felul de povești, nu le alege doar pe cele vesele. Vorbindu-le copiilor despre emoții dificile poate fi o cale potrivită ca să-i înveți pe copii ce e empatia. Chiar dacă poate întâmplările din povești te șochează, studiile au arătat că citind despre toate emoțiile crește abilitatea copiilor de a empatiza.

În povestea originală „Mica Sirenă”, care are origini daneze, ea nu rămâne cu prințul în final, ci moare de tristețe și se întoarce în mare. Iar asta poate fi baza pentru o conversație constructivă cu un copil. Ei vor să discute despre orice, se pare însă că le este mai greu adulților s-o facă. Dar dacă vorbim despre suișurile și coborâșurile vieții într-un mod non-dramatic, îi facem pe copiii noștri mai rezilienți. Cărțile reprezintă o cale minunantă ca să-i înveți pe copii ce e empatia.

Bineînțeles, probabil cea mai vizibilă metodă de învățare a empatiei este exemplul personal. Felul în care te porți cu ceilalți, dacă ai pentru ei înțelegere sau nu, dacă te identifici cu suferințele lor și le arăți compasiune, toate sunt atent observate și preluate de către copilul tău. La fel, el va învăța să-și gestioneze propriile emoții, să le facă față, în funcție de ceea ce va vedea la tine, de cum vei reacționa tu în situații dificile.

În final, empatia este despre dorința de a fi înțeleși și văzuți de către ceilalți. Și ce sentiment plăcut ai când ți se întâmplă asta, nu-i așa? Și atunci, hai să oferim și noi altora acest dar. Dacă vrei să afli mai multe despre puterea empatiei, îți recomandăm următorul video:

Cum ți se par metodele prezentate mai sus? Tu l-ai învățat pe copilul tău ce este empatia? Scrie-ne în comentarii ce crezi tu despre empatie.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa