articol susținut de

Cum îl înveți pe copil să bea apă. Trucuri pentru a bea zilnic cantitatea potrivită

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
Cum îl înveți pe copil să bea apă de mic, așa va continua și când va fi adolescent.
Cum îl înveți pe copil să bea apă de mic, așa va continua și când va fi adolescent.

Hidratarea corectă este esențială pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor, și asta pentru că apa joacă un rol crucial în funcționarea optimă a organismului, de la susținerea proceselor digestive până la menținerea unei temperaturi corporale adecvate. În plus, apa ajută la transportul nutrienților și la eliminarea toxinelor din corp.

Informații esențiale ca apa….despre apă

Sunt două opțiuni de apă potabilă în România – apa de rețea, care iese din stațiile de tratare și care este garantată de către autoritățile publice și de furnizorii de apă și apa îmbuteliată, pe care o putem procura din magazinele fizice și din cele online.

Există situații în care nu există acces la nici una dintre cele două surse menționate. Este vorba despre gospodăriile care nu acces la rețeaua publică de apă și folosesc surse proprii, cum ar fi fântânile sau puțurile. În aceste cazuri, este nu doar recomandat, ci esențial să se analizeze în laboratoare autorizate calitatea apei, pentru a se verifica și asigura potabilitatea acesteia.

Consumul de apă nepotabilă poate avea efecte severe, cu precădere asupra copiilor. Au existat de-a lungul timpului cazuri tragice din cauza apei contaminate. Chiar și atunci când vorbim de apa de la rețea, în cazul copiilor și nu numai, este recomandat ca aceasta să fie utilizată după filtrare pentru a elimina eventuale impurități pe care le poate acumula pe traseul său de la stația de tratare, la robinet, dar și pentru a-i îmbunătăți gustul – un aspect foarte important atunci când ne raportăm la cum îi învățăm pe copii să bea apă. O apă bună fără gust și miros de clor îi va convinge chiar și pe cei mai mofturoși dintre copii să o consume.

Astfel că, cea mai bună opțiune de hidratare rămâne, în cazul copiilor, apa de rețea filtrată, deoarece oferă accesibilitate și confort – ai o apă bună de băut, fără impurități, cu gust plăcut și un conținut echilibrat de minerale, oricând dorești.

Soluțiile de filtrare a apei de la La Fântâna sunt gândite pentru optimizarea consumului de apă acasă, dar și cu gândul la un viitor mai curat și mai limpede. Portofoliul variat prezintă diverse soluții de hidratare tehnologizate care vă vor face viața mai ușoară nu doar pentru că asigură confort și apă bună la discreție, ci și pentru că prin designul echipamnetelor devin foarte atractive pentru copii.

Ceaiuri – da, apă carbogazoasă – ba

Se știe că celor mici le place gustul dulce, prin urmare sucurile sunt mai tentante pentru ei decât apa. Cu toate acestea, sucurile dulci nu sunt recomandate pentru hidratarea zilnică, pentru că ele conțin zahăr, aditivi și conservanți care contribuie la apariția unor probleme de sănătate cum sunt obezitatea, cariile dentare și dereglările metabolice. Cea mai bună sursă de hidratare pentru copii (dar și pentru adulți!) este incontestabil apa, care realmente satisface setea, fără a aduce un aport de calorii, aditivi și conservanți, așa cum o fac sucurile.

Deși apa carbogazoasă, datorită bulelor, ar putea să pară pentru copii o variantă interesantă și atractivă, este de preferat să fie evitată. Și asta dintr-un motiv întemeiat: poate provoca disconfort gastric (balonare), flatulență și eructații. „Duelul apelor” este așadar câștigat fără drept de apel de apa de izvor care este mai bine tolerată de organismul copiilor. Uneori, este necesară și o diversificare în ceea ce privește hidratarea copiilor, iar alternativa sănătoasă la apă sunt ceaiurile din plante, de preferat cele care provin din culturi ecologice. Cu un dozator de apă, copiii (mai mărișori) își pot prepara ei înșiși, în câteva secunde, un ceai sănătos și delicios, care nu doar hidratează, dar aduce și o serie de beneficii pentru sănătate.

Fără drumuri cu sacul de PET-uri

În noile condiții de reciclare a PET-urilor, depozitarea și transportul lor pentru recuperarea garanției sunt pentru cei mai mulți dintre noi o activitate în plus, pe lista oricum lungă de to-do. Prin urmare, este cu mult mai comodă varianta folosirii unor soluții moderne de filtrare a apei cu echipamente care se racordează la sistemul de apă potabilă sau cea a dozatoarelor în custodie, cu apă îmbuteliată, serviciu care asigură atât igienizarea dozatoarelor, cât și livrarea apei la domiciliu atunci când se solicită acest lucru. În plus, în acest fel, copilul va putea fi învățat să bea apa din recipiente reutilizabile (pahare, căni sau termosuri personale), dezvoltând obiceiuri sustenabile și sănătoase și contribuind totodată la protejarea mediului.

Trucuri pentru a ajuta copilul să bea zilnic cantitatea optimă de apă:

• Copiii învață prin imitație, iar părinții sunt cel mai bun exemplu. Atunci când părintele consumă apă în mod regulat iar copilul vede acest lucru, va fi tentat să facă și el la fel. În plus, așa cum există o rutină pentru mese și pentru somn, la fel trebuie să fie și pentru consumul de apă.

• Obiceurile bune se învață, iar repetiția este mama învățăturii. Încurajați consumul de apă la anumite momente ale zilei, cum ar fi dimineața și după activitățile fizice. În sezonul cald, când necesarul de apă al organismului este mai mare, amintiți-i periodic copilului să bea apă.

• Băutul de apă trebuie să devină plăcere. În acest scop, personalizarea recipientului din care copilul bea apă sau un design prietenos poate fi de un real ajutor. Oferiți-i o cănuță cu pai, un pahar, o sticlă sau un termos în culoarea preferată sau cu personajele lui preferate. Îl puteți chiar lăsa să și-l aleagă el atunci când îl achiziționați. (Insistați asupra faptului că aceste recipiente sunt personale și nimeni altcineva în afara lui nu va putea bea apă din ele!)

• Dacă apa simplă nu pare să fie foarte atractivă pentru copil, puteți să îi oferiți culoare și savoare adăugând în ea felii de fructe proaspete.
Evitarea sucurilor dulci și încurajarea consumului de apă și ceaiuri naturale sunt pași importanți către un stil de viață sănătos. Cu puțină creativitate și prin exemplul personal, vă puteți ajuta copilul să aprecieze apa și să dezvolte obiceiuri sănătoase și sustenabile.

Asigurați un consum sănătos de apă pentru întreaga familie, optând pentru apă de calitate și recipiente sustenabile apelând la un serviciu de apă potrivit nevoilor și bugetului – fie că vorbim de un abonament cu apă îmbuteliată în sticle reutilizabile, livrată regulat, fie că vorbim de un abonament cu sistem de filtrare a apei din rețea. Pentru a elimina complet plasticul, învățați copilul să poarte cu el o sticlă reutilizabilă cu apă, pe care să o alimenteze la purificatorul de apă de acasă și din care să bea de-a lungul orelor de școală sau cât timp este în mișcare și fără acces la o sursă potabilă și sustenabilă de apă.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa