Este mai periculos coronavirusul la copiii cu astm? Ce spun medicii

Oana Antonescu, redactor

Coronavirusul la copii provoacă infecții mai ușoare decât la adulți, iar de multe ori poate trece neobservat. Cu toate acestea, mulți părinți se întreabă dacă astmul crește riscul de complicații la copii în cazul în care se infectează cu noul virus.

Coronavirusul ocolește copiii, din motive necunoscute încă. În China, doar 2,4% dintre cei infectați sunt copii și doar 0,2% dintre ei au făcut o formă severă a bolii. Niciun deces nu s-a înregistrat la copiii mai mici de 9 ani, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Cu toate acestea, din datele pe care le avem până acum, știm că persoanele cu boli cronice sunt mult mai vulnerabile în fața noului coronavirus. Astmul este și el pe lista bolilor cronice, așa încât este firească îngrijorarea părinților care au copii cu diagnosticați cu această boală respiratorie.

Este coronavirusul mai periculos pentru copiii cu astm?

Acest virus nou nu a fost studiat suficient de mult încât să putem ști cum afectează toate categoriile de oameni. Totuși, pentru că atât boala COVID-19, cât și astmul afectează plămânii, specialiștii organizației britanice Asthma UK sunt de părere că noul coronavirus ar putea să agraveze manifestările astmului. În general, când o persoană astmatică face o infecție respiratorie, se declanșează și astmul.

Astmul este cea mai frecventă boală cronică a copilului. Numărul copiilor cu astm în Europa este estimat la 5 milioane, arată datele European Respiratory Society.

„Teoretic, cei cu boli respiratorii precum astm sunt la risc mai mare de a face complicații dacă fac COVID-19”, spune dr. Alexis Cochino, medic pediatru, supraspecializat în imunologie și alergologie pediatrică.

„În ciuda faptului că acei copii cu astm ar putea avea simptome mai serioase după infectarea cu noul coronavirus, comparativ cu copiii fără probleme de sănătate, ei ar putea avea totuși simptome mai puțin severe față de adulții cu astm. Avem nevoie, totuși, de mai multe studii pentru a avea certitudini în acest sens”, a explicat medicul pediatru Kenny Livingstone pentru Netmums.

Vestea bună este că, din cercetările efectuate până acum, se pare că astmul nu le crește riscul de a lua noul coronavirus, în comparație cu copiii sănătoși, susțin experții Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică.

Cum îți poți proteja copilul cu astm

Pe durata pandemiei de coronavirus, este important să reducem, pe cât posibil, episoadele astmatice ale copiilor. Iată ce putem face pentru a ține astmul sub control:

  • Cu atât mai mult în această perioadă, respectă foarte strict modul de administrare a tratamentului indicat de pediatru. Unii copii trebuie să folosească inhalatorul, iar alții iau medicamente pe cale orală pentru a ține boala sub control;
  • Asigură-te că tratamentul pe care îl ai pentru copil acoperă o perioadă mai lungă, pentru a evita pe cât posibil ieșirea din casă, la farmacie. Un inhalator suplimentar este binevenit în această perioadă;
  • Împreună cu inhalatorul, folosește întotdeauna un spacer, un distanțier pentru a te asigura că administrezi corect copilului medicația. Administrarea spray-ului direct în gură este cea mai frecventă greșeală în folosirea medicației inhalatorii.

În paralel cu grija pentru medicație, trebuie să ne asigurăm că și măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus sunt respectate de copil, dar și de ceilalți membri ai familiei.

Ce poți face pentru a reduce riscul copilului de a lua coronavirus

  • Evită locurile de joacă, chiar și pe cele din parcuri. Un studiu mai recent demontează tot ceea ce știam până acum despre modul de trasmitere al coronavirusului. Se pare că el se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată și rezistă cel puţin 30 de minute în aer după ce sursa infecţiei nu mai este prezentă. El supraviețuiește chiar și patru zile pe diferite suprafeţe, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius;
  • Limitează la maximum contactul copilului cu alte persoane decât cele din familia restrânsă. Nu lua copilul cu tine la cumpărături și evită, în general, locurile care ar putea fi aglomerate, inclusiv mijloacele de transport în comun la ore de vârf;
  • Încurajează copilul să se spele corect și cât mai des pe mâini cu apă și săpun. Membrii familiei trebuie, de asemenea, să respecte regulile de igienă;
  • Nu folosi mască pentru copilul cu astm dacă trebuie să ieșiți din casă. Masca face dificilă respirația copilului.

Coronavirusul la copii: ce să faci dacă suspectezi că este infectat

  • În cazul în copilul tușește și/sau îi curge nasul, este foarte posibil să aibă o răceală comună sau gripă – pentru că încă se mai înregistrează cazuri de gripă în această perioadă;
  • Pe de altă parte, în situația în care copilul are simptome de răceală, dar a fost în preajma unei persoane depistate cu coronavirus sau dacă familia voastră a venit recent dintr-o țară cu risc înalt, sună la 112 pentru a primi ajutor medical;
  • În cazul în care copilul are o criză severă de astm, sună la numărul de urgență. Dacă se află în una dintre situațiile menționate mai sus (cu risc de infectare cu coronavirus), anunță telefonic acest lucru. Medicii își vor putea lua astfel toate măsurile de protecție când vor veni să-i acorde primul ajutor.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandă să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa