Copilul-velcro. Ce problemă poate avea și ce e de făcut

Anca Vlad

Copiii mici au momente când sunt extrem de lipicioși. Uneori ai senzația că l-ai alăptat toată ziua (noaptea) sau că a stat în picioarele tale chiar și când ai mers la toaletă. Ai neapărată nevoie de o pauză! Specialiștii de la KellyMom.com oferă explicații și sfaturi în legătură cu această etapă din viața micuților ce poate fi epuizantă pentru părinți și mai ales pentru mame.

De cele mai multe ori, acest comportament are o explicație: îi dau dinții, e bolnav sau are o problemă. Chiar dacă știi care e motivul din spatele episodului, poate fi frustrant dacă aveai ceva de făcut sau pur și simplu sperai să ai puțin timp pentru tine.

Nu trebuie însă să te învinovățești dacă te simți obosită, copleșită sau chiar depășită de situație: toți avem astfel de momente. Ține însă minte că acestea trec, chiar dacă ziua respectivă ți se pare că durează o eternitate. Iată câteva sfaturi care ar trebui să te ajute să te descurci atunci când copilul e nedezlipit de tine.

Copilul-velcro: Sfaturi și idei

Dacă micuțul este exagerat de lipicios și simți că nu mai reziști, du-te cu el afară – în parc sau doar la magazin. Ieșirea v-ar putea ajuta pe amândoi.

Dacă ai senzația că prichindelul stă numai în picioarele tale atunci când faci ordine în casă, roagă-l să te ajute; țâncilor le place să „trebăluiască”. Îl poți pune să împacheteze prosoape sau scutece, să șteargă cănile pe care le-ai spălat, să te ajute să aranjezi masa, să șteargă praful etc. S-ar putea să dureze mai mult până când terminați totul, dar atmosfera devine mai puțin tensionată, iar pentru copil poate fi o lecție din care învață multe.

Există cărți de parenting în care poți găsi idei folositoare. În plus, uită-te la ceilalți părinți și alege ceea ce crezi că ți s-ar potrivi din relația lor cu propriii copii. Încearcă să-ți evaluezi comportamentul: de unde-ți vin ideile de educație? Așteptările tale sunt rezonabile? Ține cont însă că fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul lui. „Fiul meu cel mare avea peste doi ani când a început să se joace singur. După mai mult de un an în care am așteptat și am sperat să se întâmple minunea, am fost atât de uimită încât „am pierdut” o oră uitându-mă la el”, spune mămica Anita.

Dacă într-o zi bebelușul se agață disperat de tine și nu ai ce să faci, plănuiește să te relaxezi după ce vine partenerul tău acasă. Roagă-l să aibă grijă de copil și ori ieși puțin (plimbă-te, fă cumpărături, mergi la sală) sau relaxează-te acasă (dormi, citește sau fă o baie cu spumă).

Ai grijă de tine: hrănește-te și hidratează-te bine și nu ezita să ceri ajutorul atunci când te simți copleșită. Chiar și într-o zi foarte încărcată ai putea găsi puțin timp în care să faci exerciții de respirație – o poți face când alăptezi. Apoi încearcă să apreciezi ce ai și să-ți imaginezi cum ai vrea să fie pe termen lung relația cu copilul tău.

De tine depinde să impui limite

Cei din jurul tău – partenerul, familia, prietenii – influențează deseori relația pe care o ai cu copilul prin ajutorul pe care ți-l dau sau… nu. Oare stresul legat de relația cu copilul nu are legătură cu o altă relație a ta? Primești tot ajutorul de care ai nevoie sau pe care consideri că-l meriți? Nu cumva ți-ai propus să faci mai mult decât poți? Te lași pe tine pentru a veni în întâmpinarea nevoilor celorlalți? Faptul că stai acasă a diminuat respectul de sine? Ideal ar fi să răspunzi sincer la aceste întrebări și să încerci să găsești soluții.

Numai tu poți trasa care sunt limitele și ce vrei/ai nevoie în relația cu copilul tău. Atunci când suntem forțați să ne depășim limitele, cei mai mulți dintre noi devenim agitați sau chiar ne enervează. Bebelușul simte acest lucru și asta-l înspăimântă, făcându-l să se agațe de tine ca să-ți atragă atenția.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa