Viaţa cu autism. Episodul 198. „Un angajator bun nu ține cont că acasă te aşteaptă trei copii autişti!”

Viata cu autism, de Marina Neciu

Am luat o hotărâre importantă după ce m-am întors din concediul de maternitate, am decis să-mi caut alt loc de munca. Am mai avut tentative, însă de data asta a fost diferit pentru că am fost foarte hotărâtă. Am aplicat la tot ce părea că mi se potriveşte, unii m–au sunat, alţii nu. La unii nu am trecut de primul interviu, la alţii da.

Cum este să fii in pielea mea, mama de trei copii cu nevoi speciale, navetist cu autobuzul si deja deţinător al unui job?

În drum spre noul loc de muncă
În drum spre noul loc de muncă

Greu! Dar piaţa muncii de la Cluj s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Cel puţin pe segmentul care mă interesa pe mine; de multinationale şi limba franceză. Mai mult decât atât, angajatorii au devenit sensibili la nevoie angajatilor, la ceea ce se numeşte “work-life balance” Asta nu înseamnă că munceşti mai puţin, ci că multe joburi au program flexibil sau dacă nu se poate flexibil, atunci măcar poţi cere “home office”, adică birou de acasă.

Iar angajatorii care rămân în urma timpurilor, refuzând să înţeleagă că oferind angajatului şansa la timp de calitate cu familia, de a fi mai fericit şi mai productiv, nu au decât de pierdut.

Într-un loc fain am ajuns, pot lucra de acasă dacă vreau, dar nu vreau încă. Timpul mediu în care devii productiv într-un nou loc de muncă este de 3 luni, ca să fii as în ceea ce faci aş spune că mai ai nevoie de încă 6 luni. Adică aproape un an ca să faci totul fără emoţii.

N-au intrat zilele în sac, cum se spune.

Tot ce s-a întamplat cu compania aceasta, de la primul telefon primit, până la ultimul interviu s-a desfăsurat cu profesionalism. Dar şi ei au trecut un test până acum, eu nu am ascuns cine sunt, în CV-ul meu apare “viaţa cu autism”, iar asta nu i-a împiedicat să mă considere omul potrivit. Un angajator care vrea cel mai bun om pentru postul respectiv, nu va ţine cont că tocmai te-ai întors la job după o pauză de 3 ani de activitate şi nici că acasă te aşteaptă trei copii autişti.

În plus, marea  majoritate a interviurilor, testelor lingvistice şi tehnice le-am dat de acasă. Îmi aduc aminte perfect cum le-am dat între 1 şi 3 dimineaţa cu hotărârea omului care nu are nimic de pierdut, a mamei stresate  că are trei copii bolnavi.

Dar am reuşit, nici nu ştiţi ce nevoie aveam de schimbarea aceasta!

Cănd muncesc dau tot ce am mai bun, dar munca nu e mariaj, indiferent din ce domeniu este. Iar când plec de undeva, îmi place să las loc de bună ziua. Adică se întâlneşte munte cu munte, darămite om cu om. Orgoliul prostesc nu are ce să caute în viaţa mea profesională. De aceea pot să spun cu mâna pe inimă că nu voi sta niciodată acolo unde nu sunt respectată.

Dar da, viaţa mea profesională este importantă, abia acum realizez cât de mult contează.

Îmi face bine să mă desprind de problemele personale, îmi face bine să mă detaşez şi să mă întorc acasă cu mici biruinţe profesionale.

Sunt mamă, iar când trag linie, asta contează cel mai mult pentru mine, apoi sunt soţie, şi sunt mai apoi profesionistă în ceea ce fac. În definitiv sunt de toate la un loc, aşa cum sunt majoritatea mamelor din lumea asta.

Aveţi încredere în voi când vreţi să faceţi o schimbare în carieră!

Iar eu vreau să vă spun acum să credeţi în voi şi în forţa voastră, mereu faceţi sacrificii care salvează familia şi pe cei dragi vouă. Fiţi mândre că sunteţi mame indiferent dacă lucraţi sau nu. Sunteţi deja importante pentru că existaţi şi sunt convină că sunteţi sufletul familiei. Aveţi încredere în voi când vreţi să faceţi o schimbare în carieră. Poate va dura o lună, poate două sau mai mult, dar dacă sunteţi hotărâte şi perseverente, ocazia se va arăta. Mereu e asa! Nu disperaţi. Sansa voastră va apărea, între timp încercaţi să puneţi suflet în tot ce faceţi.

(va urma)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa