Scrisoarea unui profesor către un copil autist ambițios: „Testele noastre nu pot surprinde talentele tale”

Viata cu autism, de Marina Neciu

  Un băiat cu autism de 11 ani, elev al Lansbury Bridge School and Sports College, o şcoală pentru copiii cu nevoi speciale din Anglia, s-a hotărât să încerce să promoveze testele standard. Aceste examene sunt, de fapt, testele pentru admiterea la liceu la finalul unui ciclu de învăţare. Ele pot pune probleme chiar şi elevilor neurotipici, dar, în general, elevii cu nevoi speciale aleg sa nu se înscrie.

  Ben Twist s-a prezentat la examenele standard SAT şi nu a reuşit să le promoveze.

  Şi totusi… Profesoara lui, Dna Clarkson, i-a scris o scrisoare emoţionantă menită sa-l încurajeze pe băiat. Scrisoarea a fost publicată de către mama băiatului pe contul ei de Twitter.

  Iată ce i-a scris profesoara copilului:

  Dragă Ben,

  Iţi scriu pentru a te felicita pentru atitudinea ta şi succesul tău la finalul acest stagiu important şi pentru prezentarea la testele SAT.

  Gil, Lynn, Angela, Steph şi Anne au lucrat foarte bine cu tine anul acesta şi ai făcut progrese fantastice. Iţi scriu ţie şi părinţilor tăi pentru a-ţi spune care sunt rezultatele tale la teste.

  Ceea ce e esenţial şi aş vrea ca tu să înţelegi este că aceste teste surprind doar o mică parte din tine şi din abilităţile tale. Sunt importante şi te-ai descurcat atât de bine, dar Ben Twist înseamnă mai mult de atât, adică ai talente şi abilităţi pe care noi, la şcoala Lansbury Bridge, le vedem şi le cuantificăm altfel.

  Celelalte talente pe care le ai şi pe care aceste teste nu le pot surprinde sunt următoarele:

  • Talentele artistice
  • Abilitatea ta de a lucra în echipă
  • Independenţa ta din ce în ce mai mare
  • Bunătatea ta
  • Capacitatea de a-ţi exprima părerea persoanală
  • Talentul tău sportiv
  • Abilitatea de a-ţi face prieteni şi de a-i păstra
  • Abilitatea ta de a te autoevalua şi de a povesti despre progresele tale
  • Talentul tău la design şi construit
  • Talentul tău muzical

  Suntem bucuroşi că toate aceste talente şi abilităţi diferite te fac o persoană specială, iar acestea sunt lucrurile pe care le măsurăm şi care contează pentru noi ca să ne asigurăm de progresele tale constante şi de dezvoltarea ta ca un tânăr deosebit şi inteligent.

  Bravo ţie, Ben, suntem foarte mândri de tine.

  Toate cele bune.

  Dna Clarkson

  Lipsurile sistemului românesc de protecție a copiilor speciali

  In România, există 176 de instituţii de învăţământ special cărora le este alocat anual un buget de aproximativ 100 de milioane de euro pentru educarea copiilor cu dizabilităţi, însă, conform studiului lansat în 2015 de “Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi “Izolaţi printre noi- Dimensiuni ale participării copiilor cu cerințe educaționale speciale în sistemul de educație românesc”, suma nu se reflectă deloc în calitatea actului educaţional.

  Se vorbeşte despre lipsa specialiştilor, a terapeuţilor calificaţi, despre lipsa de pregătire continuă a cadrelor didactice, despre insuficienţa materialelor didactice. Sistemul românesc al şcolilor speciale mai are o problemă extrem de mare, este incapabil să recupereze copii, să-i pregătească pentru un trai independent sau semi-independent şi să-i îndrepte spre şcoli de masă sau spre şcoli care să le valorifice potenţialul. Din 2010 până în 2015 doar 39 de copii din aproximativ 3.000 de elevi ai şcolilor speciale din Bucureşti au reuşit să se transfere din sistemul special în cel de masă.

  Schimbări de nume și atât

  Mai mult decât atât, numărul real de şcoli speciale segregate ar fi mult mai mare decât 176, mai sunt 4 grădiniţe speciale independente, 68 de şcoli gimnaziale speciale, 26 de licee speciale şi 9 şcoli profesionale. O categorie aparte este cea a “Centrelor de Educaţie Incluzivă” în număr de 69 care au fost redenumite în acest mod ca să îndeplinească măcar cu numele cerinţele legislaţiei internaţionale. Din păcate, ele rămân în continuare şcoli speciale, adică unităţi segregate.

  România are nevoie de o politică naţională de incluziune, pentru a oferi o şansă reală de integrare şcolară şi socială copiilor cu dizabilităţi atât în centre incluzive, cât şi în şcolile de masă. Dar şi celor deveniţi între timp adulţi care au nevoie de o şansă reală de integrare pentru a putea trăi autonomi, pentru a se integra pe piaţa muncii şi pentru a nu sfârsi prematur instituţionalizaţi după ce îsi pierd părinţii.

  Şi mai avem nevoie de cât mai mulţi profesori ca Dna Clarkson, atât în sistemul de învăţământ special, cât şi în cel de masă.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa