Toţi copiii au dreptul la fericire!

Ruxandra Mateescu
ziua-sindromului-down-totul-despre-mame

De ziua Internațională a Sindromului Down am decretat Dreptul la fericire

Toţi copiii cu nevoi speciale au dreptul de a merge în parc, la teatru, la mall, oriunde! Copiii cu dizabilităţi sunt egali copiilor sănătoşi!

Cu vorbele acestea, rostite clar şi răspicat de la microfon de către Mădălina Turza, preşedintele Centrului European al Drepturilor Copiilor cu Dizabilităţi a început seara evenimentului #DREPTULLAFERICIRE, dedicat Zilei Internaţionale a Sindromului Down (21 martie).

CEDCD, alături de Dental Med şi Plaza România au fost gazdele evenimentului, eveniment ce a pornit din credința că toți copiii, indiferent de condiție, etnie, religie, de existenţa unui cromozom în plus sau în minus ori de particularitățile lor au dreptul și pot fi fericiți.

Schimbarea începe cu fiecare dintre noi

Visul oricărui părinte pentru copilul său cu dizabilităţi este că acesta să aibă o viaţă cât mai normală, în mijlocul comunităţi. Să poată merge în parc, la film sau la mall fără a fi stigmatizaţi, fără a înfrunta priviri piezişe sau lipsa rampelor de acces ori a toaletelor speciale. Acesta a fost şi scopul evenimentului din 19 martie, Dreptul la fericire şi tocmai de aceea CEDCD a ales la loc de desfăşurare un complex comercial.

A fost o seară caldă, încărcată cu emoţii pozitive, cu oameni frumoşi şi puternici reîntâlnindu-se, povestind sau încurajându-se reciproc. Nu am văzut copii sănătoşi jucându-se laolaltă cu cei cu Sindrom Down sau cu cei în scaune cu rotile. Am văzut copii pur şi simplu, unii mai înalţi, alţii mai scunzi, mai grăsuţi sau mai blonduţi, cu ochelari sau fără. Am văzut părinţi pur şi simplu, mai obosiţi, mai odihniţi, mai veseli ori mai trişti. Ne-am bucurat împreună de copiii noştri, i-am admirat în postura de mici modele în cadrul prezentării de modă susţinută de Sipet de sidef iar la final, ca la orice petrecere în care fericirea este la ea acasă, am dansat alături de Nadir!

Artistul Nadir crede în Dreptul la fericire

La finalul evenimentului am stat puţin de vorbă cu Nadir, încercând să aflăm de la el ce anume l-a convins să se implice în acest eveniment.

Nadir, de ce ai ales să fi aici în această seară, alături de copiii cu dizabilităţi şi familiile acestora?

Nadir: Îmi place să cred că pot face copiii mai fericiţi. Mi-a plăcut foarte mult proiectul Mădalinei şi al colegelor sale din CNDCD.

Este prima dată când te întâlneşti direct cu un copil cu nevoi speciale?

Nadir: Da, este pentru prima dată. Deşi nu cred că termenul „nevoi speciale” este cel mai potrivit. Eu cred că toţi copiii sunt la fel şi toţi au dreptul la fericire. Este un slogan perfect!

Care este mesajul tău către toţi ce care manifestă oarecare reticență în a se apropia de o persoană cu dizabilităţi?

Nadir: Să încerce să se pună în locul sau. Aşa îşi vor da seama de felul în care aceasta se simte când este respinsă.

Dreptul la fericire aparţine tuturor copiilor. Credem în el aşa cum am crezut şi în evenimentul Mădălinei Turza, ea însăşi mama unui fetiţe cu Sindrom Down. Îndrăzniţi să vă cereţi drepturile, în numele copiilor voştri, pentru că schimbarea porneşte din fiecare dintre noi, nu pică niciodată de undeva de sus!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa