Tot ce trebuie să știi despre terapia cranio-sacrală

Raluca Manea
terapia-cranio-sacrala-totul-despre-mame

Cu terapia cranio-sacrală am făcut cunoştinţă cu patru ani în urmă, după ce ni s-a recomandat să căutăm un osteopat bun pentru copilul nostru mijlociu.

Fetiţa noastră s-a născut cu trisomie 13, o afecţiune genetică plurimalformativă, care i-a afectat, printre altele, sutura oaselor craniene. Robert Doman Jr., specialistul  american care se ocupă de recuperarea ei, ne-a recomandat osteopatia. El ne-a spus că fruntea poate căpăta un aspect normal cu ajutorul acestei terapii, însă eu am fost foarte sceptică.

Am fost totuşi de acord să încerc şi această variantă, mai ales că era disponibilă la noi în ţară.

Citește și: Despre importanţa intervenţiei terapeutice timpurii în cazul copiilor cu nevoi speciale

Am încercat la început osteopatia, iar apoi am aflat de terapia cranio-sacrală. Acum pot spune că este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut pentru copilul nostru!

Ce este terapia cranio-sacrală?

Derivată din osteopatie, terapia cranio-sacrală este inovaţia medicului american John E. Upledger. E o terapie foarte blândă care are ca scop stimularea sistemului cranio-sacral (locul în care funcţionează creierul şi măduva spinării). Are atât rol de evaluare a stării pacientului, cât şi de corecţie. Cu o atingere uşoară, de numai cinci grame, terapeutul eliberează restricţiile din sistemul cranio-sacral, iar rezultatul este o funcţionare mai bună a sistemului nervos central. Terapia stimulează procesul corpului de autovindecare şi de autocorectare. Are rolul de a întări sistemul imunitar şi de a sprijini însănătoşirea organismului.

Este indicată în tratarea scoliozei, în recuperarea după accidente sau în probleme ortopedice. Vindecă sau ameliorează migrenele şi durerile cronice de gât şi de spate sau cele articulare.

Femeile însărcinate şi bebeluşii sunt primii care beneficiază de terapia cranio-sacrală

Fiind o intervenţie terapeutică atât de blândă şi de benefică, ea poate fi folosită din primele zile de viaţă. Ajută la ameliorarea colicilor, a refluxului gastro-esofagian la bebeluşi, a eventualelor probleme ortopedice. Cel de-al treilea copil al nostru a fost răsfăţat cu două şedinţe de terapie pe când avea doar două luni, şi i-au prins tare bine!

În sarcină, ajută la relaxarea ţesuturilor moi şi la îmbunătăţirea fluxului fluidelor, ameliorând edemele.

Copiii cu nevoi speciale beneficiază foarte mult de pe urmă acestei terapii

Pentru copiii cu deficienţe neurologice este foarte potrivită, fiindcă ea corectează dereglări ale sistemului nervos central şi îmbunătăţeşte funcţiile de coordonare motorie.

Fetiţa noastră specială a avut progrese vizibile după terapia cranio-sacrală: nu doar că aspectul frunţii s-a îmbunătăţit vizibil şi imediat, dar s-au observat progrese pe partea de motricitate grosieră (a început să se târască alternând mâna cu piciorul opus) şi pe partea de limbaj. De atunci, am recomandat această terapie multor copii cu dizabilităţi semnificative, iar ei au observat ameliorări pe partea de coordonare, limbaj, în ceea ce priveşte digestia sau îmbunătăţirea capacităţilor cognitive.

Având aceste efecte asupra funcţiilor cognitive, terapia cranio-sacrală poate fi benefică copiilor cu Sindrom Down sau autism și este cu siguranță recomandată copiilor cu paralizie cerebrală.

Înainte şi după intervenţii chirurgicale

Înainte de intervenţii chirurgicale minore (operaţia de pus tuburi aeratoare în urechi) sau majore (repararea palatoschizisului velar), copilul nostru a beneficiat de terapie cranio-sacrală. Recuperarea ei rapidă ne-a uimit pe noi şi pe toţi medicii implicaţi. Cel mai probabil, acest lucru se datorează în mare parte şedinţelor de terapie ce au precedat intervenţiile.

Găsirea unui terapeut bun e vitală

În toate domeniile, specialistul face diferenţa. Metoda este potentă şi poate avea rezultate remarcabile, însă totul depinde de priceperea terapeutului. Din fericire, copilul nostru a avut şansa de a întâlni un terapeut excepţional, pe care îl recomandă rezultatele observate de noi şi de  toţi cei care ne-au urmat recomandarea de a încerca această abordare terapeutică.

Mai multe informaţii despre terapia cranio-sacrală, despre beneficiile ei şi terapeuţii disponibili în ţară puteţi află accesând site-ul www.craniosacral.ro.

Citește și:
12 resurse pentru părinţii copiilor cu nevoi speciale (şi nu numai)
Răcelile copiilor cu nevoi speciale
Noi studii asupra cauzelor autismului

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa