Start al campaniei #DreptulLaFericire, destinată copiilor cu dizabilități

Raluca Dumitrică

Campania promovează ideea ca toți copiii au dreptul fundamental la fericire

CEDCD | Totul despre mame
Campania #DreptulLaFericire este un proiect CEDCD

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) lansează pe 1 martie campania #DreptulLaFericire, campanie dedicată Zilei Mondiale a Sindromului Down, marcată pe 21 martie, și care se va derula în perioada 1 – 21 martie. Campania #DreptulLaFericire se va desfășura în special în mediul online, fiind o invitație deschisă către toți oamenii care cred în dreptul la fericire să devină ambasadori ai fericirii pentru ei înșiși, dar și pentru copiii cu dizabilități din România.

O campanie care își propune să schimbe percepții

Rolul campaniei este de a promova drepturile copiilor cu sindrom Down în încercarea de schimbare a percepției pe care publicul din România o are față de copiii cu dizabilități. Evenimentul central al campaniei, intitulat #DreptulLaFericire, va avea loc joi, 19 martie, la Plaza Romania și va include un concert Nadir și prietenii, o prezentare de modă cu cei mai zâmbitori copii cu Sindrom Down, precum și multe alte surprize care vorbesc despre fericire.
“Copiii cu Sindrom Down zâmbesc mai mult ca oricare dintre noi. Zâmbetul lor poate fi ascuns în privire, într-o mângâiere sau într-o îmbrățișare neașteptată. Și totuși, viitorul lor în România nu le zâmbește deloc. Copiii cu Sindrom Down sunt doar copii. Nu bolnavi, nu retardați, nu periculoși. Nu trebuie ascunși, nu trebuie izolați. Pentru mine, copiii cu Sindrom Down sunt îngeri. Pentru voi pot fi copii, prieteni și companioni. Din păcate, societatea noastră îi condamnă la izolare și discriminare, dreptul lor la fericire este îngrădit de un sistem legislativ defectuos, de educație ne-incluzivă, de abuzuri. Pentru oricare dintre noi, dreptul la fericire este la îndemână, atât de la îndemână, încât de multe ori uităm să îl exercităm și să zâmbim. Cred că ar trebui ca noi toți să învățăm de la copiii noștri să ne bucurăm de fiecare clipă, să zâmbim mai des. Și, în timp ce facem asta să și contribuim puțin la schimbarea viitorului lor“, a declarat Mădălina Turza, președinte CEDCD.

Drepturile copiilor cu sindromul Down și alte dizabilități trebuie susţinute

În mediul online și pe rețelele de socializare, campania invită pe toată lumea să posteze pe parcursul lunii martie fotografii cu motivele lor de zâmbet și fericire sub eticheta #dreptullafericire. Astfel, se va promova pozitivitatea și un mesaj social important, acela de susținere a drepturilor copiilor cu sindromul Down și alte dizabilități, care au dreptul fundamental la fericire. De asemenea, vor fi implementate și acțiuni de strângere de fonduri, care să ajute lupta pentru drepturile copiilor cu dizabilități pe care organizația CEDCD o poartă zi de zi.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa