Nu 8 martie trebuie să fie fericit, ci voi, mamele! Eu am un copil cu handicap și zilnic e ziua mea. Tu ce scuză ai?

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi fost viața ta dacă ai fi adus pe lume un copil cu handicap? De ce-ai face asta? Ca să înțelegi cât ești de norocoasă!

Georgiana Mihalcea, redactor
8 martie
La braț cu autismul simt că este 8 martie în fiecare zi!

8 martie poate fi în fiecare zi! Te-ai întrebat vreodată cum ar fi fost viața ta dacă ai fi adus pe lume un copil cu handicap? Te-ai gândit vreodată cât ești de norocoasă că puiul tău pe care l-ai purtat în pântec 9 luni merge, vorbește, gândește și se poartă conform normelor sociale? De ce-ai face asta? Ca să înțelegi cât ești de norocoasă!

Ca să vezi că toate celelalte probleme pălesc în fața sănătății copilului tău. Ca să te bucuri de ceea ce ai! Eu n-am nimic din ce ai tu și cu toate astea zâmbesc cu nerușinare sorții în fiecare zi.

Chiar nu-ți dai seama câtă magie e în viața ta?

Poate că nu mă cunoști, poate că n-ai auzit niciodată despre serialul „La braț cu autismul”, poate că nu știi ce este „autismul”. Excelent, asta înseamnă că te-ai născut sub o stea norocoasă!

Vin azi să-ți spun ție că tot ce te enervează la tine acasă, la mine ar fi fost prilej de bucurie, dar nu ca să te fac să te simți aiurea, ci ca să realizezi că viața ta este perfectă așa cum e, că „nimicurile” din care obișnuiești să faci caz alții și-ar da ani din viață ca să le trăiască.

Aș fi dat orice ca lui fiu-meu să nu-i tacă gura în primii ani de viață. Știi ce liniște a fost la mine-n casă până pe la 5 ani ai lui David? Numai eu mă auzeam vorbind. Verbalizam tot ceea ce făceam în speranța că vorbele mele vor fi decodate într-o zi de monstrul din capul lui fiu-meu și vor ajunge la sufletul lui.

CITEȘTE ȘI: La braț cu autismul. „Copilul meu cu autism se teme de ploaie, dar merge cu elicopterul”

Copilul tău vorbește mult, pune mii și mii de întrebări, vrea cu mami toată ziua? Mulțumește Celui de Sus sau cui crezi tu de cuviință pentru asta. În autism e multă liniște, uneori liniștea asta durează toată viața. Sunt mame de copii cu autism care nu aud o vorbă din gura lor până-și pun mâinile pe piept. La tine-i gălăgie și zumzet, și viață adevărată. La noi sunt lacrimi, muncă, durere, terapii, bani și speranță. Multă speranță. Inconștientă aș putea spune.

Nu te invidiez, draga mea, probabil mi-ar fi plăcut să fiu ca tine, nu știu! Și cu toate astea, mergând de atâția ani la braț cu autismul îmi pare atât de normală viața mea.

Cred că, dacă s-ar întâmpla o minune și copilul meu s-ar trezi normal într-o dimineață și mi-ar spune că dă o fugă cu băieții în parc, de unul singur și aș ști că nu se mai sperie dacă unul ridică tonul în tramvai și că nu mă mai caută să mă țină de mână când e prea multă lume în jur, habar nu aș mai avea cum să mă comport.

CITEȘTE ȘI: „Manual de instrucțiuni pentru autism”.100 de reguli după care trăiește o familie care are copil cu autism

Am devenit la fel de autistă ca băiatul meu, nu mi-e frică să recunosc asta! Nu 8 martie trebuie să fie fericit, ci tu, femeia trebuie să fie fericită! Ai dăruit atât de multe în jurul tău, dar ai primit pe măsură.

Ți s-a întâmplat vreodată să te trezești cu senzația că-n ziua aceea se va întâmpla ceva grozav cu viața ta? Mie da. Zilnic

Și până seara ai niște fluturi obraznici în stomac așteptând cu nerăbdare să vină mare eveniment care să te scoată din amorțeală? Să ai așa, o stare de bine prelungită, pe care nimic și nimeni nu ți-o poate scoate din suflet? Asta îți doresc să trăiești în fiecare zi a vieții tale! O împlinire de sine, o bucurie imensă de a trăi, o super-putere care crește așa, de la o zi la alta și simți că poți lupta și cu zmeii din poveste pentru copiii tăi.

CITEȘTE ȘI: Reguli de viață în autism impuse de un copil cu diagnostic fără leac

Promenada de la Ruse, 2020

Am reușit cumva să fac din dizabilitatea lui David o abilitate a mea de a vedea altfel viața și de a trăi totul mai intens ca niciodată. Mi-am făcut un fel de decalog al meu, de mamă, pe care mi-l repet fără să-mi dau seama în fiecare dimineață.

Uite, ți-l fac cadou, pentru că vreau să văd că toate mamele zâmbească zilnic, chiar dacă nu este 8 martie:

  1. Să nu te plângi din nimicuri, întotdeauna e loc de mai rău!
  2. Să nu-ți dorești altceva decât sănătatea ta și a celor din familia ta! Banii aduc obiecte, nu zâmbete!
  3. Să te uiți în fiecare zi la copilul tău ca la o minune. Și nu uita că acea minune e făcută de tine!
  4. Să nu-ți compari copilul cu alți copii. Dacă eu aș fi făcut asta, n-aș mai fi avut fir de păr în cap!
  5. Să iubești oamenii, să-i înțelegi și să-i ierți. Viața fără oameni nu-i deloc amuzantă! În autism prima dată oamenii din jur dispar!
  6. Să nu păstrezi niciun sentiment negativ în sufletul tău mai mult de 3 minute. Dacă stă mai mult, se cuibărește acolo și greu scapi de el!
  7. Fii mereu calmă și relaxată când ești alături de familia ta, de copilul tău! Tu ești sursa lor de energie pozitivă!
  8. Iubește-te așa cum ești! Cu riduri, cu kilograme în plus. Pentru câțiva oameni ești cea mai frumoasă din lume, fii și pentru tine!
  9. Să nu renunți niciodată la visurile tale, chiar dacă nu se împlinesc atunci cât vrei tu, le vei vedea cu ochii la momentul potrivit!
  10. De ești mamă de copil special, iubește-ți copilul pentru ceea ce este, nu pentru ce ar fi putut fi! De ești mamă de copil normal ești cel mai bogat om de pe pământ, fii conștientă de asta!

Poate par ușor nebună, dar pentru mine e 8 martie în fiecare zi

Ca să-l scot pe David din ale autismului cât de cât nu m-am concentrat prea tare pe noțiunile școlare, formule, ecuații și sisteme, comentarii și complexitatea straturilor de electroni. Mie marea provocare mi s-a părut să-l învăț să se bucure de viață, să se trezească dimineața, așa ca mine, cu senzația aberantă că ceva frumos i se va întâmpla.

CITEȘTE ȘI: „Mi-am recuperat parțial copilul cu autism cu o terapie inventată și testată de noi: All Inclusive Therapy for Autism!”

De aia zic că pentru mine pare a fi 8 martie în fiecare zi, căci fiu-meu se trezește dimineața la ora 7, de fericire, să nu rateze prea mult lâncezind cu somnul și prima lui întrebare este: „ce facem și noi azi ceva frumos să ne bucure inima?”

Uf, dragul de el. Știi cu ce ne bucurăm noi inima? Cu lucruri simple: ne dăm cu tramvaiele din București de la un cap la altul, batem parcuri, ne dăm cu metroul, mai vizităm câte un om, ne uităm la filme sau ne jucăm jocuri video.

Când îl văd pe David fericit, am senzația de sărbătoare, de „ceva frumos o să se întâmple”, de „eu sunt buricul pământului”, de „am făcut din autism o bucurie”, de magie. Dacă n-aș avea această mică doză de nebuie cum crezi că aș putea trăi viața ca pe un miracol? Cum crezi că aș fi supraviețuit provocărilor autismului? Cum crezi că aș mai fi ajuns să zic că e 8 martie în fiecare zi?

Mamelor, dacă există fericire la braț cu autismul, există fericire oriunde!

Nu contează notele copilului tău la școală, nu contează cum se îmbracă și nici măcar că alții sunt mai tari decât el. Copilul tău este magia din viața ta, este 8 martie el tău, este motivul pentru care speranța va dansa mereu în inima ta! Copilul este dovada că noi mamele naștem minuni și merităm să fie ziua noastră în fiecare zi!

  • Dacă îți place cum scrie Georgiana și te interesează povestea autismului lui David, citește și episoadele anterioare: AICI
  • Mai multe despre viața de zi cu zi a Georgianei găsești pe pagina de Facebook, unde marchează toate micile și marile realizări ale lui David. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa