Cercetătorii israelieni au descoperit existența unor gene asociate cu autismul

Anca Vlad
gene asociate

O echipă de cercetători de la universitatea Ben-Gurion a descoperit un grup de gene asociate apariției autismului, informează Breitbart.com. Această descoperire poate conduce la o mai bună înțelegere și chiar la tratarea afecțiunii.

Conform spuselor doctorului Idan Menashe, cercetător șef și coautor al articolului „The Unique Evolutionary Signature of Genes Associated with Autism Spectrum Disorder – Semnătura evolutivă a genelor asociate dezvoltării autismului”,  publicat in revista „Medical Behavior Genetics”, „această descoperire ne ajută să înțelegem mai bine mecanismul biologic implicat în dezvoltarea autismului”.  Dr Menashe susține că descoperirea va permite oamenilor de știință să se concentreze pe o țintă biologică atunci când vor lucra la viitoarele tehnici de terapie împotriva autismului.

Într-un studiu condus de Erez Tsur și profesorul Michael Friger de la universitatea Ben-Gurion, a fost descoperit că 651 de secvențe genetice prelevate de la pacineți diagnosticați cu autism prezentau caracteristici comune. Această descoperire ar putea pune bazele unei mai bune înțelegeri din punct de vedere genetic al bolii.

„Rezultatele cercetării ne vor ajuta să urmărim mai multe gene asociate atunci când vom diagnostica autismul și să lărgim spectrul ce cauze identificate,” adaugă Menashe.

Conform acestui studiu, genele în cauză sunt mai lungi decât genele sănătoase sau cele care provoacă alte tipuri de afecțiuni, de asemenea aceste gene asociate cu autismul au șanse mai mici cu 20% să sufere mutații de-a lungul mai multor generații.

Gene asociate autismului, modificate imediat după fertilizare

„Unele cazuri de autism sunt datorate unor mutații de-novo, apărute imediat după fertilizare și formarea fătului. Anumite mutații moștenite pot cauza autism doar atunci când sunt asociate cu alți factori de risc genetici sau non-genetici, prin urmare dacă mutațiile se produc în absența factorilor de risc nu vor conduce la autism și vor putea fi transmise generațiilor viitoare,” spune Dr. Menashe.

În momentul de față, autismul se diagnostichează cu ajutorul unor criterii comportamentale stabilite de Manualul de diagnostic și statistică a afecțiunilor mintale. Caracteristicile principale comune copiilor cu autism sunt deficitul în comunicare și mișcări sau comportamente repetitive.

„Genetic Chip” este un test genetic la care au fost supuși pacienți cu autism, cu toate acestea, chiar dacă genetica joacă un rol important în dezvoltarea bolii, exsită dovezi care susțin existența factorilor non-genetici care contribuie la apariția autismului.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa