Hidrocefalia la bebeluși. Ce este și cum poate fi tratată

Georgiana Mihalcea, redactor
hidrocefalia
Hidrocefalia este o afecțiune destul de gravă, dar, cu tratamentul potrivit, pacienții pot avea o viață normală.

Hidrocefalia este o afecțiune medicală care se caracterizează prin exces de lichid în creier. Află care sunt cauzele, principalele simptome, dar și opțiunile de tratament disponibile.

Toată lumea are nevoie de o anumită cantitate de lichid cefalorahidian (LCR), pentru funcționare optimă a creierului. De obicei, acesta circulă prin cavitățile cerebrale, protejând măduva spinării și creierul.

Pacienții cu hidrocefalie au prea mult lichid cefalorahidian (LCR), ceea ce produce o presiune asupra creierului. Printre consecințe se numără apariția: tulburărilor fizice și mentale, leziuni ale țesutului cerebral, dar și alte efecte secundare la fel de grave.

Deși are atât de multe efecte negative, hidrocefalia nu este letală. Majoritatea celor care primesc tratament corespunzător pot duce o viață sănătoasă, normală.

Cauzele hidrocefaliei

În țările subdezvoltate există un risc mai mare de apariție a cazurilor de hidrocefalie, din cauza condițiilor precare de naștere și îngrijire ale nou-născutului. Dar nu este o regulă, astfel de cazuri pot apărea oriunde în lume.

Potrivit cercetătorilor de la Asociația Hydrocephalus, 1-2 din 1.000 de bebeluși se nasc cu hidrocefalie la nivel mondial, iar în America peste un milion de oameni sunt afectați de această boală.

Există două categorii: hidrocefalie congenitală și hidrocefalie dobândită.

Potrivit lui David Harter, medic neurochirurg în New York, hidrocefalia congenitală apare încă din momentul nașterii, fiind o consecință a dezvoltării atipice a creierului în uter.

Este, de asemenea, cauzată de anomalii genetice, cum ar fi stenoza apeductală (o obstrucție în creier), sindromul Dandy-Walker (o malformație a creierului) și chisturile arahnoide.

Hidrocefalia la sugari

Bebelușii născuți prematur prezintă un risc mai mare de a prezenta hidrocefalie congenitală.

„Copiii născuți prematur pot dezvolta o hemoragie care provoacă obstrucție și inflamație la nivelul creierului. Riscul unei hemoragii intraventriculare scade odată cu cresterea intervalului gestațional. Mai mult, mulți copii născuți cu spina bifida ajung la hidrocefalie.”

Ramin Eskandari, neurochirurg pediatru din Charleston, Carolina de Sud

Hidrocefalia nu se dezvoltă doar în perioada sarcinii sau în timpul copilăriei; poate apărea la orice vârstă din păcate.

Potrivit dr. Harter, hidocefalia dobândită după naștere are cauze precum: tumori cerebrale, traumatisme craniene, sângerări la nivelul creierului, unele infecții ale sistemului nervos central precum meningita.

Hidrocefalie. Semne și simptome

„Medicii pot observa hidrocefalia la făt cu ajutorul ultrasunetelor, dar poate rămâne nedetectată luni de zile la sugari”, spune Amanda Garzon, directorul de comunicare al Asociației Hydrocephalus, care are o fiică de 17 ani cu această afecțiune. 

„Copiii au cranii incredibil de elastice, iar capul lor crește pentru a putea cuprinde excesul de lichid pe creier. Dacă lichidul are o creștere treptată, nu veți vedea nimic care să vă alerteze că ar putea avea copilul hidrocefalie”, spune Amanda Garzon. Cu toate acestea „capul poate fi de două ori mai mare decât corpul în cazurile severe”, notează dr. Eskandari.

Alte simptome ale hidrocefaliei la sugari sunt:

  • O fontanelă tensionată
  • Vărsături
  • Ochii îndreptați în jos
  • Vene proeminente ale scalpului
  • Letargie
  • Iritabilitate
  • Convulsii

Pentru copiii mai mari, simptomele hidrocefaliei includ, de asemenea:

  • Durere de cap
  • Greaţă
  • Echilibru slab
  • Vedere încețoșată
  • Scăderea capacității mentale
  • Schimbări de personalitate
  • Probleme ale vezicii urinare

Tratamentul hidrocefaliei

Dr. Harter spune că hidrocefalia este diagnosticată prin examinare clinică, ultrasunete, CT sau RMN. După diagnostic, tratamentul este vital pentru a preveni apariția dizabilităților mentale, leziunile țesutului cerebral și alte complicații.

„Hidrocefalia este pe un spectru (pe grade de afectare), ca orice altă boală”, spune dr. Eskandari. „Un bebeluș cu hidrocefalie severă va muri în cele din urmă fără tratament, deoarece lichidul împinge trunchiul creierului, provocând probleme respiratorii, probleme cardiace…”.

Atunci când cauza hidrocefaliei este o tumoare sau chist, îndepărtarea creșterii acesteia poate îmbunătăți situația 

În cele mai multe cazuri, medicul neurochirurg va instala un șunt (tub plastic flexibil) prin intervenție chirurgicală. Șuntul redirecționează lichidul cefalorahidian către cavitatea abdominală, prevenind excesul de lichid din creier. 

În timp ce șunturile salvează multe vieți, Asociația Hydrocephalus notează că 50% nu reușesc în primii doi ani de la implementare. 

„Șuntul are o rată mare de eșec, deoarece țesutul și alte resturi îl înfundă”, spune Garzon, adăugând că fiica ei cu hidrocefalie a suferit 16 operații cerebrale pentru șunturile sale. Problemele de drenaj și infecțiile precum Staphylococcus Epidermidis pot necesita, de asemenea, înlocuirea șuntului.

Un alt tratament cu hidrocefalie, „ventriculostomie endoscopică (ETV)”, implică cercetarea interiorului creierului cu o cameră minusculă, apoi crearea unei găuri pentru redirecționarea lichidului cefalorahidian. 

Folosirea acestul tip de tratament este condiționată de cauza hidrocefaliei; de exemplu, cei cu sângerări cerebrale de obicei nu pot primi unul. Asociația Hydrocephalus susține că ratele de succes sunt de până la 90%, în funcție de circumstanțele individuale. 

Indiferent de opțiunea de tratament, majoritatea persoanelor cu hidrocefalie duc o viață normală, spune medicul neurochirug Ramin Eskandari.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa