Un copil cu autism trebuie tratat cu atenție maximă atunci când se află în fața unor situații excepționale. În cazul unor intervenții chirugicale, un copil cu autism poate avea probleme reale, fie din cauza mediului complet nou în care acesta se află, fie din cauza figurilor necunoscute și a situației speciale, la modul general.
Pentru toate acestea, este bine și util să știi cum trebuie să calmezi un copil cu autism înainte de operație sau când se află în situații speciale pe care nu le-a mai întâlnit sau pe care nu le poate gestiona.
Persoanele cu tulburări din spectrul autismului, tind să aibă probleme legate de interacțiunea socială și probleme de comunicare asociate cu diverse manifestări comportamentale restrictive și repetitive. În plus, mulți copii cu autism nu pot comunica verbal sau refuză să facă acest lucru, în cazul în care pot vorbi, cu persoane necunoscute, ceea ce poate crea o altă barieră importantă în relația cu medicul. Chirurgii cunosc cel mai bine situațiile de acest gen, iar sfaturile lor pentru calmarea unui copil cu afecțiuni din spectrul autist sunt binevenite.
O intervenție chirurgicală, mediul din spital, medicii, asistentele și tot decorul nou și auster poate fi copleșitor pentru oricine, cu atât mai mult pentru un copil care suferă de autism. Aceștia sunt afectați serios de orice modificări de rutină sau de separarea de părinți.
Cum gestionăm aceste situații și cum poți să calmezi un copil cu autism?
Practica uzuală este destul de brutală și poate afecta în plus un copil cu autism.
De regulă, se apelează la imobilizarea copilului sau la sedarea lui. Soluțiile sunt nu doar neprietenoase, dar și relativ brutale pentru copil. Conform medicilor citați de wifc.com, copilul cu autism va fi permanent însoțit de una din persoanele de care acesta este apropiat și în care are încredere. Aceștia sunt cei care pot furniza cele mai bune informații despre copil și, în plus, cunosc reacțiile și manifestările copilului și știu cu trebuie acestea abordate.
Trebuie găsite soluțiile de abordare care fac plăcere copilului și pe care acesta le acceptă ușor.
Uneori, prezența unei jucării sau a unei cănuțe familiare copilului este suficientă pentru calmarea acestuia. Iar acestea sunt detalii pe care părinții le cunosc. Uneori, prezența animalului de companie sau a unui animal cu statut de ”asistent” poate liniști lucrurile și poate diminua nivelul de stres al copilului cu autism. O soluție aplicată în unele cazuri este o perioadă de adaptare a copilului cu autism la mediul din spital. Uneori, soluția funcționează foarte bine, mai ales dacă acesta este însoțit de unul din părinți și de câteva din obiectele familiare. Soluția nu este eficiență în cazul în care este necesară o intervenție de urgență.
Există soluții de calmare a unui copil cu autism și în cazurile urgente.
Limitarea iluminării, evitarea becurilor fluorescente, reducerea la minimum necesar a numărului de persoane care vin în preajma copilului, eliminarea din decor a tuturor aparatelor care nu sunt esențiale, reducerea sonorului. Prezența părinților poate induce o stare de calm copilului cu autism.
Părinții trebuie să fie principalii comunicatori cu copilul și trebuie să țeasă o poveste în jurul situației în care se află acesta pentru a face totul mai suportabil. O atitudine proactivă, calmul, reacțiile promte, dar calme, inducerea unei stări de calm copilului și menținerea unei atmosfere liniștite sunt secretele succesului pentru depășirea momentului.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.