Cum a reușit un tânăr să scoată din criză, în tren, un copil cu autism și ADHD

Magda Popescu

Povestea unui bărbat care a fost numit „erou” de către o mamă pentru că a ajutat-o să-și calmeze într-un tren fiul, care suferă de autism și ADHD, a ajuns virală și a inspirat o campanie care îi încurajează pe oameni să ofere ajutor părinților, conform huffingtonpost.co.uk. 

Întâmplarea s-a petrecut în tren, în ziua în care Gayna Pealling călătorea cu cei doi copii, Amy, în vârstă de 4 ani, și Jake, un băiețel de 5 ani care suferă de autism și ADHD, spre Portsmouth, orașul în care locuiesc. În tren, Jake a făcut o criză și a început să se tăvălească pe jos, spre mirarea tuturor călătorilor.

Dan s-a așezat pe jos lângă Jake și a început să glumească cu el și să povestească. Tipul ăsta e eroul meu!

Acest om pe care nu l-am văzut niciodată până în ziua aceea, pe nume Dan, s-a așezat pe jos lângă Jake și a început să glumească cu el și să povestească„, a scris mama pe Facebook. Mi-a calmat fiul care se tăvălea și plângea în timp ce toți ceilalți oameni se uitau la noi. După acest incident, călătoria cu trenul a fost perfectă. Mulțumesc mult acestui om, chiar nu știți cât de mult am apreciat ajutorul”, a scris mama băiețelului autist pe Facebook, în speranța că cineva îl va recunoaște pe bărbat și astfel îi va putea, din nou, mulțumi.

”Tipul ăsta e eroul meu!”, a mai scris femeia.

Gayna Pealling a explicat jurnaliștilor că din cauza unei întârzieri a fost nevoită să schimbe un tren și, astfel, călătoria a devenit mult prea lungă și obositoare pentru băiețel. ”Lui Jake îi plac mult trenurile, dar de data asta a fost suprasolicitat. Când am ajuns în cel de-al doilea tren a început momentul de criză în care Jake țipa și dădea cu picioarele în scaune”, a spus mama băiețelului.

Oamenii din jur erau foarte mirați de comportamentul copilului, chiar supărați. Crizele copiilor cu ADHD sunt greu de gestionat și eu am încercat să le explic

Mama băiatului a mai spus jurnaliștilor că oamenii din jur erau foarte mirați de comportamentul copilului, chiar supărați, așa că ea s-a ridicat în picioare și a încercat să le explice că nu poate gestiona situația pentru că cel mic are autism și ADHD și le-a cerut să fie înțelegători.

Dintre toți, Dan, un bărbat care se afla în tren, aproape de Gayna și cei doi copii, s-a apropiat și a încercat să o ajute. ”Când am vrut să-i dau lui Jake medicamentele, acesta a făcut o criză și mai mare și a început să țipe. Dan s-a aplecat la nivelul lui și i-a spus că va lua el medicamentele, doar că are nevoie de ajutor pentru că nu știe cum să le administreze. Jake a intrat în joc și a început să colaboreze. A reacționat bine la inițiativa lui Dan, pentru că, de obicei, crizele copiilor cu ADHD și autism nu trec așa ușor”, a mai povestit femeia.

Prietenia celor doi a durat până la destinație, pentru că Dan, bărbatul care a ajutat-o pe mama disperată, a rămas la masa celor trei tot drumul. Călătoria a mai durat 55 de minute, timp în care băiatul s-a jucat cu noul său prieten.

Cu ajutorul facebook-ului, mama băiețelului cu autism l-a găsit pe bărbatul ”erou”

„Când am coborât din tren, Jack a vrut să își ia la revedere. Impresionată de gestul omului, am pus pe rețelele de socializare întâmplarea și poza cu el și fiul meu stând la povești la masa din tren. Așa l-am găsit pe Dan și am putut din nou să-i mulțumesc. E foarte greu să gestionezi astfel de situații, când copiii fac crize, iar dacă te simți că cei din jur de acuză, e și mai greu”, a mai spus mama băiatului cu autism.

„Cine nu știe cum se comportă un copil cu nevoi speciale, nu are de unde știi cât de greu este să-l calmezi, mai ales când este obosit. Oamenii cred că ești un părinte rău și, mai mult, că el este un copil rău. Realitatea este alta!”.

Daniel Ball are 21 de ani și a declarat pentru presă că mama lui a lucrat cu copii cu nevoi speciale toată viața, așa că el înțelege foarte bine astfel de situații.

Dar din punctul meu de vedere este vorba doar de a ajuta oamenii, nimic miraculos. Nu sunt un erou sau altceva.

„Am intrat în jocul lui, am desenat trenulețe, i-am explicat cum funcționează, ne-am jucat cu monedele. L-am ținut ocupat într-un fel în care lui i-a plăcut și astfel am ajuns cu bine la destinație. Îmi place mult să mă joc cu copiii. Este vorba doar despre a ajuta! Nu sunt un erou”, a spus bărbatul.

În urma acestei întâmplări, mama lui Dan, care este un consultant specializat în educație, a lansat o campanie ca răspuns la atenția acordată fiului său copilului autist. „Campania încearcă să promoveze acțiunile lui Dan și ale altora ca el, care adesea ajung să fie salvatorii părinților care au mare nevoie de sprijin în astfel de momente. Crizele copiilor cu ADHD și autism sunt greu de gestionat”, a spus mama lui Dan.

Ca parte a campaniei, familia speră să creeze insigne, astfel încât părinții să-i cunoască pe cei care sunt dispuși să ajute atunci când este nevoie. Crizele copiilor cu ADHD sunt greu de gestionat, mai ales când aceștia se află în mijloacele de transport public.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa