Ai aflat că ai un copil bolnav. Ce urmează? (2)

TOTUL DESPRE MAME

Investigaţii medicale de calitate

Din zbuciumul sufletesc în care eşti aruncat odată cu aflarea veştii că micuţul tău are o problemă gravă de sănătate este greu să mai poţi vedea limpede calea potrivită ce trebuie urmată. Majoritatea părinţilor nu au cunoştinţe medicale, aşa încât atunci când îţi spui „trebuie să mergem la medic” te loveşti inevitabil de două întrebări: „către ce specializare medicală?” şi „care este cel mai bun medic în acest domeniu?” Tocmai de aceea este importantă alegerea pediatrului, el oferindu-ţi îndrumare în acest sens. Dacă însă nu ai avut norocul să dai peste un medic de familie care să te ajute în mod real, va trebui să pornești pe cont propriu. Toate spitalele mari din ţară au secţii de pediatrie destul de competente. Pentru o consultaţie generală într-un spital vei avea nevoie de o trimitere pentru investigaţii suplimentare de la medicul de familie şi o copie după certificatul de naştere al copilului. După consultul general (în care este bine să îi spui medicului absolut tot ce te îngrijorează), fie vei urma recomandările acestuia și te vei îndrepta către secţiile medicale potrivite copilului tău, fie vei căuta chiar tu un specialist în cadrul altei unităţi medicale. Important este să stabiliţi cât mai repede de competențele cărei specializări medicale se leagă problema copilului tău. 

Dacă îngrijorările tale nu sunt legate strict de o problemă medicală evidentă, ci de o tulburare de dezvoltare (psihică sau motrică), primul pas, şi cel mai important, este un consult medical oferit de către medicul neurolog pediatru. De aici înainte, el îţi va oferi paşii traseului ce îl veţi avea de parcurs în vederea recuperării cât mai eficiente a copilului.

 

Fundaţii şi ONG-uri

Mulţi părinţi care au copii cu probleme medicale grave au înfiinţat fundaţii sau asociaţii. De cele mai multe ori ele reprezintă o alternativă foarte folositoare la sistemul medical, în sensul că aici vei avea parte atât de ajutor şi consiliere psihologică, cât şi de sfaturi cu adevărat utile legate de posibilităţile de tratament din ţară şi din străinătate. Fundaţiile care vizează copiii cu probleme neurologice sau cu tulburări de dezvoltare oferă chiar şi centre de terapie recuperatorie. În acelaşi timp, într-o scurtă căutare pe internet, vei putea găsi diferite asociaţii ale părinţilor care au copii bolnavi de diabet, hepatită, cancer, leucemie, boli lizozomale, imuno deficienţe primare, boli genetice rare etc.

 

Investigaţii medicale în afara ţării

De curând şi în România exista aparatură de telemedicină, cara va permite medicilor să comunice cu specialişti din afara ţării atât înainte de intervenţia chirurgicală, cât şi în timpul ei şi după aceea. Astfel de aparate se găsesc deja în mai multe oraşe din ţară, printre care şi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, în cadrul departamentului de cardiochirurgie.

Persoanele cu boli cronice care nu pot fi tratate în România au posibilitatea tratamentului aproape gratuit în străinătate, prin intermediul formularului E112, eliberat de Casa Naţională de Asigurări (CNAS). Acesta acorda dreptul la tratament într-un alt stat membru atunci când nu există servicii echivalente în ţara de reşedinţă a pacientului. Însoţit de analize şi o adresă de la medicul curant prin care se specifică că tratamentul nu poate fi făcut în România, bolnavul beneficiază de 70 % reducere la tratamente şi operaţii în străinătate.

Câteva clinici particulare îndeplinesc şi ele rolul de intermediar între pacientul roman şi clinica din Uniunea Europeană, percepând în schimb taxe aferente.

 

„Şi cât trebuie să pun în plic?”

Nu trebuie! Personal, ori de câte ori am avut posibilitatea, am optat pentru o consultaţie medicală într-un cabinet particular. Tocmai pentru a scăpa de stresul legat de „contribuţia din plic” pe care trebuie să o pregătesc. Nu mi-am permis însă şi operaţiile copiilor şi sunt convinsă că o consultaţie în sistemul privat de sănătate nu este la îndemâna oricui. Am întâlnit de asemenea şi un medic care a intrat nervos (aproape isteric) în salonul în care ne aflam, ţipând că nu îi apreciem eforturile şi că ne batem joc de el cu suma oferită în buzunar. Aş fi vrut atunci să ştiu unde îl pot reclama. Acum ştiu. Există portalul medalert.ro, loc în care poţi depune online plângerile legate de comportamentul inadecvat al personalului medical sau de impunerea unei spăgi. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de către Ambasada Marii Britanii la Bucureşti. Echipa MedAlert va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie şi de lipsă de transparenţă a autorităţilor medicale. Asta da veste bună!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa