14 conturi Instagram sigure, pozitive și inspiraționale pentru adolescenți

Există studii care arată că 96,1% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul mobil smart.

Roxana Ioana Ancuța
14 conturi Instagram sigure, pozitive și inspiraționale pe care adolescentul tău le poate urmări fără riscuri.

Vă prezentăm o listă cu 14 conturi Instagram sigure, inspiraționale, creative și cu un conținut pozitiv pentru adolescentul tău. Decideți voi care dintre aceste recomandări sunt potrivite vârstelor copiilor și, de asemenea, vă invităm să completați lista, dacă aveți propriile sugestii.

Lumea pe care o prezintă rețelele sociale este foarte vastă. E un fel de Univers Paralel. În care trăiesc și interacționează foarte mulți ”useri”. Utilizatori. De toate vârsele. Numeroase studii au arătat că acest Univers Paralel al rețelelor de socializare poate fi periculos și toxic. Mai ales pentru copii și adolescenți care, mânați de curiozitate și entuziasm, pot ajunge victime ale lumii virtuale. Dar faptul că diversele canale de socializare dăunează, din anumite puncte de vedere, nu mai este o știre deja. Mai ales pentru părinți. Există un revers al acestei situații? Da, din fericire. Pe Internet, există și conținut sigur. Inspirațional și atractiv pentru tinerii utilizatori..

Prevenirea ori interzicerea adolescenților să folosească rețelele sociale poate părea o sarcină imposibilă. Prin urmare, o abodare mai realistă a lucrurilor, având în vedere circumstanțele, i-ar putea îndrepta către profiluri cu un conținut potrivit, pozitiv, educativ, distractiv și sigur.

1. Amy Poehler’s smart girl

Amy Poehler’s smart girl este nu doar un site, un cont pe Instagram și Youtube, dar și o organizație menită să ajute adolescentele și tinerele în problemele cu care se confruntă. Informațiile vizează cam orice subiect de interes pentru această vârstă și sunt transmise într-un mod captivant. Amy Poehler este actriță și producător TV. „Ne-am dorit să avem un fel de mașină a timpului, astfel încât să ne întoarcem la versiunile noastre tinere și să le spunem că totul va fi bine. Așa s-a născut ideea organizației. Am intenționat să realizăm ceva ce am fi vrut să vedem și noi la vârsta adolescenței noastre”, spune Amy Poehler.

Platforma conține articole și interviuri cu femei inteligente din toate categoriile sociale. Sunt incluse și programe explicative, gen mini documentare, și video-uri care conțin mesaje special adresate adolescentelor. „Fetele primesc sfaturi despre cum să facă față, cum să se descurce ori cum să ducă la bun sfârșit diverse lucruri din viața de zi cu zi și.. multe altele.”

2. My name is Jessamyn

Jessamyn Stanley este instructor de yoga, antreprenoare și scriitoare. Este fondatoarea ”The Underbelly”, care susține și promovează stilul de viață ”wellness”. Bunăstarea fizică, mentală, socială. Își încurajează urmăritorii să se accepte și să se iubească pe sine, cu calități și defecte deopotrivă. Luați în considerare faptul că autoarea este foarte deschisă vizavi de subiectele legate de sex și  este..fumătoare. Înainte să le sugerați fetelor voastre acest cont de pe Instagram, faceți chiar voi o panoramare a conținutului distribuit acolo și stabiliți dacă vreți sau nu ca tinerele voastre să aibă acces la el.

Jessamyn Stanley este supraponderală și, de aceea, promovează idei despre pozitivitatea și acceptarea corpului. Ca autoare a cărții ”Every Body Yoga: Let Go of Fear, Get On the Mat, Love Your Body”, pune accent pe stima de sine a fiecăruia indiferent de condiția sa, chiar și fizică.

În adolescență, a avut parte de experiențe traumatizante cauzate tocmai de greutatea corpului ei. A fost motivul care a determinat-o să vorbească despre acest aspect în mediul online. De Yoga s-a apucat în mod serios la vârsta de 20 de ani pentru a combate depresia prin care trecea. Așa și-a început activitatea pe Instagram, în 2012, promovând noi tehnici de yoga și demonstrând că yoga nu este doar pentru ”fete slabe”. Conform filosofiei ei, yoga se concentrează mai mult pe modul în care se simte practicantul decât pe modul în care arată. De asemenea, autoarea contestă ideea potrivit căreia oamenii supraponderali sunt „lenți și fragili”, spunând că „puterea vine în diferite forme și dimensiuni”.

3. Conturi Instagram sigure. I Hart Ericka

Ericka Hart este supraviețuitoare a cancerului la sân și luptă împotriva discriminării rasiale, soaciale și de orice fel. Promovează pozitivitatea corpului și idei care, spunea ea, ajută mințile de azi să fie liderii de mâine. Hart a fost profesor adjunct la Columbia School of Social Work, unde a predat educație sexuală care se adresa unor categorii pornind de la vârsta adolescenței și până la maturitate.

Deține master în educația sexuală și a fost premiată în domeniu. În 2016 a apărut topless în public, arătându-și, fără perdea, cicatricile dublei mastectomii suferite. De atunci, a fost solicitată de reprezentanții mai multor universități pentru a vorbi despre experiențele luptei ei cu cancerul. De asemenea, a apărut în editoriale, interviuri și sesiuni foto în publicații digitale și tipărite precum Vogue, The Washington Post, Allure, Harper’s Bazaar, BBC News, Cosmopolitan, Vanity Fair, W Magazine, Glamour, Elle, Forbes și Essence. Vocea Erickăi se face auzită pe teme legate de sexualitate, sănătate, discriminare rasială, boli cronice și diferite dizabilități.

4. Girls Night In Club

Girls Night in Club are ca și conținut opinii legate de cum și unde ar putea adolescenții și tinerii să își petreacă timpul liber. Prezintă sfaturi și sugestii despre artă, idei ingenioase și creative care pot fi aplicate cu succes în viața de zi cu zi. Știri, sugestii și tot felul de informații utile și binevenite. Noutăți și recomandări de cărți, filme, muzică, shopping, citate motivaționale și multe altele pe care adolescenții voștri s-ar putea să le găsească interesante.  

5. Not plant based

Postări despre mâncare, motivație, sănătate, repere greșite și despre anumite celebrități din mediul online care promovează imagini și informații false. Contul a fost creat de jurnalista Eve Simmons, o tânără în recuperare după o tulburare alimentară. Eve postează destul de sporadic, dar are un conținut util și pertinent. „Învață să iubești și să te hrănești din toate alimentele. (Da, chiar și carbohidrați)”, spune ea. Simmons a fost în vizorul mai multor ”influenceri” de fitness după ce aceasta le-a criticat postările din industria online a fitnessului prea mult și evident sexualizat. Criticile ei, am spune și noi, sunt făcute pe bună dreptate.

Pe Instagram, peste 14,5 milioane de imagini sunt etichetate având cuvinte cheie #fitinspiration sau #fitspo. În multe dintre aceste imagini, modelul este foarte sumar îmbrăcat, frumos coafat și strident machiat. Nu sunt imagini explicite de nuditate, dar lasă imaginația să zburde, scrie Eve Simmons într-un articol publicat în Dailymail.co.uk. ”Este acest tip de conținut sănătos și inspirațional? Cercetările recente arată că cel puțin o treime dintre tinerii de pe rețelele sociale urmăresc un cont legat de fitness. Și, conform unei analize a miilor de astfel de postări de pe patru platforme de socializare, aproximativ jumătate au un conținut sugestiv din punct de vedere sexual”. Specialiștii sunt de părere că, într-adevăr, departe de a încuraja o atitudine pozitivă și benefică, astfel de imagini alimentează opiniile distorsionate ale tinerilor despre cum ar trebui să arate corpurile.  

Jon Goldin, doctor și psihiatru pentru copii și adolescenți, consideră că acest tip de conținut poartă mesaje „ascunse” și periculoase. „Creierele adolescenților sunt maleabile. Influențabile. Văzând astfel de imagini, fetele învață, în mod greșit, că trebuie să fie sexuale pentru a fi în formă și sănătoase. Și pentru a obține aprobarea celorlalți. Între timp, băieții încep să asocieze fetele doar cu plăcerea sexuală”.

6. The Shira Rose

Shira Rose are aproximativ 100.000 de urmăritori pe Instagram și, în conținutul ei online, atrage atenția asupra „fobiei grăsimilor”. Ea pledează ca și persoanele cu trupuri ce nu se încadrează în standardele actuale de frumusețe să aibă aceleași drepturi și să aibă parte de tratament corespunzător când vine vorba de anumite servicii. Locuri de muncă, îngrijire medicală, călătorii și multe altele. Face modă pentru fetele ”plus size” și postează multe imagini draguțe și amuzante cu noul ei cățel, Bamba. Critică industria dietei, care nu întodeauna transmite informații corecte, și le vorbește deschis cititorilor despre propria luptă pe care o poartă cu corpul ei.  

7. Some good news

Creat de actorul american John Krasinski la începutul pandemiei, Some Good News a fost vândut trustului media ViacomCBS, menținându-și misiunea și tonul vesel prin care promovează conținut cu povești și oameni fericiți. Sunt distribuite momente emoționante, sensibile. Cum ar fi, videouri ale persoanelor cu cancer care sărbătoresc remisiunea bolii, cereri în căsătorie, reuniuni de familie, revederi și alte situații motivaționale, optimiste, vesele, impresionante.

8. Hey Bobbi Banks

Terapeut, consultant, ”life coach”, neurolog, britanica Bobbi Banks postează sfaturi și îndrumări care oferă perspective la care poate nu v-ați gândit. De exemplu, cum să îți dai seama că ești într-o relație de prietenie cu o persoană toxică. Sau cum să realizezi că ți-ai pierdut încrederea și stima de sine. Deși un cont de Instagram nu este, evident, un substitut pentru terapia reală, nu strică să ne fie reamintite anumite aspecte legate de viață, relații, personalitate, anxietate, sănătate și așa mai departe.

9. Vicky C Books

Vicky este o blogăriță de carte, studentă și graphic design artist care postează fotografii frumos stilizate și editate. Este pasionată de citit, pălării și este genul de persoană care găsește motivație în tot ceea ce face. Dacă adolescentul tău este un șoricel de bibliotecă, acesta este contul potrivit preocupărilor lui. Aici va găsi o multitudine de recomandări de carte, prezentate într-un mod distractiv și atractiv.

10.  Reading writing and me

Tot un cont potrivit adolescenților pasionați de literature este și Reading writing and me. Îi aparține lui Lanie, o foarte tânără și înfocată cititoare de cărți de tot felul. Postează fotografii cu teancuri de cărți, recenzii, impresii, gânduri frumoase și optimiste care îi vor atrage pe utilizatorii Instagram de vârsta ei.

11. Some books and Ramblings

Sam (18 ani) lucrează într-o librărie, este pasionată de citit și postează imagini și clipuri video cu micile ei comori neprețuite numite ”cărți”. Contul lui Sam are un accent magic și, adesea, grupează fotografiile după culoare sau temă. De asemenea, tânăra deține și un blog unde prezintă recenziile filmelor pe care le vizionează și a celor mai noi clipuri muzicale.

12.  Glowy Amelie

Glowy Amelie este un spațiu virtual simplu, drăguț și bne organizat, dedicat tinerelor internaute preocupate de aspectul lor fizic. Amelie prezină atât sfaturi și trucuri despre machiaj, frumusețe, întreținerea tenului tânăr cât și produsele cosmetice pe care le folosește.

13. YesIamHotinThis

Huda Fahmy este o tânără din Houston care creează benzi desenate. Startul acestei pasiuni a fost dat, de fapt, de o necesitate terapeutică rezultată în urma stresului cu care s-a confruntat uneori. ”Acela de a fi musulmancă în America”, după cum spunea chiar ea. Huda are aproape 400.000 de urmăritori pe Instagram, iar luna trecută a lansat primul ei volum tipărit de benzi desenate pentru tineri, despre viața ei ”sub acoperirea” hijabului. Postările Hudei nu se adresează doar fetelor care poartă hijab, dar și celorlalte. De altfel, conținutul pe care îl distribuie amuză și, în același timp, familiarizează cititorii cu realitățile unei culturi diferite.

14.  We Rate Dogs

Un cont adorabil recomandat tuturor categoriilor de vârstă. Și cu atât mai mult celor mai tineri dintre utlizatorii care au acces la Instagram. Fiecare postare conține imaginea sau videoul unui cățel însoțite de o evaluare și o scurtă descriere a acestuia. Conținutul este amuzant și emoționant în același timp. Ocazie perfectă pentru toți membrii familiei să stea împreună și să comenteze postările.

În timp ce Instagram și alte aplicații și platforme care îi atrag ca un magnet pe adolescenți pot fi nocive, există și conturi decente. Conturi care promovează în mod activ obiceiuri sănătoase, conținut optimist, pozitiv și care vorbesc despre acceptare. Pentru că, trebuie să admitem, normalitatea nu înseamnă pentru toți același lucru și nu este reprezentată de aceleași norme.

 
 
 
 
 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa