Copiii de la 0 la 17 ani beneficiază de anumite controale de prevenție gratuite. Care sunt acestea, când se fac și care sunt miturile care împiedică o bună prevenție ne-a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra, într-un interviu acordat Totul Despre Mame.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează o serie de controale de prevenție pentru copii de la naștere până la 17 ani. Acestea sunt împărțite pe două grupe de vârste: de la 0 la 3 ani și de la 4 la 17 ani.
Controale de prevenție gratuite pentru copiii între 0 și 3 ani
La categoria de vârstă 0-3 ani, controalele de prevenție gratuite se fac la externarea din maternitate și la o lună, la domiciliul copilului sau la cabinetul medicului de familie. Apoi, la vârstele de 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24 și 36 luni, la cabinetul medicului de familie.
Rolul acestor controale de prevenție gratuite acordate copilului sunt pentru:
- a verifica dacă inima lui funcționează cum trebuie (screening malformații cardiovasculare);
- a urmări dacă există probleme ale șoldului și care, netratate, pot afecta mersul;
- a verifica dezvoltarea dinților, văzul și auzul;
- a identifica eventuale deficiențe ale dezvoltării psihomotorii ale copilului care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist.
În cadrul tuturor acestor controale preventive decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente pentru copil și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu. Conform CNAS, numai în luna iulie 2023, medicii de familie au efectuat 48.117 consultații la copiii între 0-3 ani. În urma acestora, au fost identificate probleme de sănătate pentru care s-au efectuat 66 de electrocardiograme, 440 de servicii de kinetoterapie și 128 de tratamente în displazia luxantă a șoldului în primele 6 luni de viață.
Controale de prevenție gratuite pentru copiii între 4 și 17 ani
La categoria de vârstă 4-17 ani, controalele de prevenție gratuite se acordă o dată pe an. Acestea se realizează pentru:
- screeningul anemiei și a rahitismului (pentru copiii cu vârsta între 2 și 5 ani);
- screeningul tulburărilor de vedere;
- screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani);
- screeningul bolilor cu transmitere sexuală;
- screeningul depresiei.
În cadrul tuturor acestor consultații preventive, medicul poate prescrie tratamente. De asemenea, poate elibera trimiteri la analize și investigații ori la medicul de specialitate din ambulatoriu. Aproape 50.000 de consultații au avut loc în primul trimestru al anului 2023. În al doilea trimestru, puțin peste 60.000 de consultații. În urma acestora, 346 de copii au fost spitalizați cu diagnosticul „obezitate din cauza unui exces caloric”. Și cifra aceasta s-a înregistrat doar într-o singură lună, respectiv luna august.
Prevenția trebuie continuată și după vârsta de 2 ani
În ceea ce privește prevenția, medicul de familie Gindrovel Dumitra spune că există două mituri pe care ar vrea să le demonteze. Primul se referă la faptul că părinții cred că prevenția se încheie când copilul împlinește vârsta de 2 ani. „De obicei, părinții obișnuiesc să se prezinte la medic cu copiii în primul an de viață. Poate și în al doilea. E foarte bun acest obicei, însă trebuie să continue și după această vârstă și aceste controale să se facă anual”, spune medicul.
Controalele de prevenție oferă indicii importante despre dezvoltarea copilului. „Noi, medicii, urmărim anumiți indicatori antropometrici – adică vedem cum crește copilul, care este relația între înălțime și greutate –, și putem să depistăm precoce apariția unor creșteri ponderale sau malnutriție protein-calorică. Și-atunci, depistându-le, se poate acționa timpuriu, astfel încât copilul să nu dezvolte, la un moment dat, obezitate”, explică medicul.
Când se impun analizele medicale
„Vreau să îi fac niște analize copilului, ca să văd cum stă”. O idee pe care mulți părinți o au la un moment dat și care, conform medicului de familie Gindrovel Dumitra este un mit.
Mult mai important pentru evaluarea dezvoltării psihosomatice a copilului este examenul clinic și măsurătorile pe care noi le facem în cabinete. Analizele se folosesc doar în situația în care este nevoie de acestea. De ce spun treaba asta? Pentru că există în rândul părinților acest mit – „Vreau să le fac niște analize să văd cum stau”. Uneori nu sunt necesare, iar alteori nu ne aduc niciun fel de informație.
Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie
Putem explica nevoia unor analize, este de părere medicul, doar în momentul în care identificăm anumite elemente care ne îndreptățesc să facem asta. Dar dacă un copil are o colorație a tegumentelor corespunzătoare și la fel este și colorația sclerelor (albul ochilor) nu există o suspiciune în ceea ce privește apariția unor anemii. „Însă dacă acest lucru este identificat, pot să-i dau niște analize ca să văd cât este valoarea hemoglobinei, valoarea rezervelor de fier. Deci, doar în situații specifice sunt recomandate aceste analize”, conchide medicul.
Cum ajungem să beneficiem de controale de prevenție gratuite
Pentru a beneficia de controlul de prevenție, primul pas este o vizită la medicul de familie. În urma controlului, dacă se depistează o problemă, vom primi trimitere către un examen paraclinic. Apoi, în cazul în care trebuie infirmată sau confirmată o anumită afecțiune, către un medic pediatru.
„În cazul în care sunt descoperite anumite simptome și avem nevoie de anumite analize, aici intrăm într-o zonă în care noi, ca medici de familie, putem prescrie unele analize, însă nu toate. În cazul în care o astfel de analiză care se impune ar putea fi prescrisă de un medic de o altă specialitate, putem să orientăm pacientul respectiv direct către acel medic de specialitate pentru a putea primi acea prescripție. Uneori, părinții aleg să facă aceste analize pe bani, dar este o discuție personală pe care o purtăm cu părinții în vederea alcătuirii unui plan personalizat”, precizează medicul Gindrovel Dumitra.
Dacă ți-a plăcut acest articol despre analizele de prevenție gratuite pentru copiii cu vârste între 0 și 17 ani, te-ar putea interesa și următoarele:
- Când este cazul să mergi cu copilul la endocrinolog
- Hormonul de creștere la copii, secretul înălțimii micuților – ce presupune deficiența și excesul de hGH
- Mâncare pentru copii anemici – cum ajutăm asimilarea fierului în organism