Cel mai comun tip de cancer la copii ar putea fi de fapt prevenit

Mihaela Călin

O revizuire recentă a unor studii medicale efectuate pe o perioadă de zeci de ani a
relevat faptul că leucemia limfoblastică acută la copii ar putea fi prevenită.

O trecere în revistă a studiilor a oferit câteva indicii promițătoare privind cauzele celui mai comun tip de cancer la copii, iar cercetătorul din spatele acestei lucrări declară că boala ar putea fi chiar prevenită, potrivit publicației medicale www.sciencealert.com

Conform datelor, leucemia limfoblastică acută (ALL) este o combinație a unei mutații genetice urmată de expunerea la o infecție comună – după ce copilul a experimentat primul an de viață fără nicio viroză sau altă afecțiune.

ALL afectează unul din 2.000 de copii, iar rata sa crește în țările dezvoltate cu aproximativ 1% pe an. Chiar dacă oamenii de știință știau deja că există unii factori de risc genetici, această cercetare oferă o bază solidă pentru modul în care se formează acest cancer devastator.

„Am petrecut mai mult de 40 de ani în cercetarea leucemiei la copii, și am văzut cum în decursul acestor ani s-au înregistrat progrese uriașe în modul în care noi am înțeles biologia și tratamentul acestei boli – astfel încât astăzi aproximativ 90% din cazuri sunt vindecate”, a declarat autorul revizuirii Mel Greaves, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

De ce sunt bune infecțiile în primii ani de viață?

„Dar întotdeauna m-a izbit faptul că lipsea ceva important, era o lacună în cunoștințele noastre – de ce sau cum copiii sănătoși, în mod normal, dezvoltă leucemie și dacă acest tip de cancer poate fi prevenit.”

Greaves a studiat o mare colecție de lucrări pentru a determina cum și de ce se formează acest cancer.

În revizuirea sa, el vorbește despre modul în care o schimbare genetică petrecută în uter provoacă așa-numita clonă pre-leucemică.

Apoi, în primul an de viață, o lipsă de expunere la microbi oprește sistemul imunitar de la a învăța cum să se ocupe corect de amenințările biologice.

În cele din urmă, într-un număr mic de cazuri, o infecție comună declanșează a doua mutație genetică, ducând la dezvoltarea leucemiei limfoblastice acute.

„Cercetarea sugerează că ALL are o cauză biologică clară, și este declanșată de o varietate de infecții la copiii predispuși, al căror sistem imunitar nu a fost corect pregătit”, a spus Greaves.

„Această cercetare reprezintă apogeul a decenii de muncă, și în cele din urmă oferă o explicăție credibilă pentru felul în care se dezvoltă acest tip de leucemie la copii.
De asemenea, cercetarea aruncă în aer anumite mituri persistente despre cauzele leucemiei, de exemplu afirmațiile dăunătoare, dar nefondate, potrivit cărora boala este cauzată de expunerea la undele electromagnetice sau la poluare”, a adăugat Greaves.
Au existat o serie de dovezi punctuale pe care Greaves le-a folosit în revizuirea sa, inclusiv studii pe animale, care arată că animalele care sunt crescute în medii fără microbi dezvoltă leucemie, atunci când sunt expuse la vreo infecție.

De asemenea, el a analizat și studiile care arată că bebelușii care au fost alăptați, au mers la grădiniță sau au avut frați mai mari, au avut rate mai scăzute de leucemie.

Foarte important, Greaves crede că, datorită acestor informații, am putea chiar să prevenim ca acest tip de leucemie să se mai dezvolte.
„Majoritatea cazurilor de ALL din copilărie pot fi potențial prevenite”, scrie el.

O perspectivă mai realistă ar putea fi realizarea unui vaccin profilactic care să imite impactul protector al infecțiilor naturale din copilărie, corectând în felul acesta deficiențele din societățile moderne.

Este important de reținut că trebuie să strângem mai multe informații despre această boală, iar această recenzie probabil că nu este ultimul cuvânt în această chestiune.

„Noi îi îndemnăm pe părinți să nu se alarmeze în urma acestui studiu – leucemia la copii este foarte rară, apărând doar în jur de un caz la 2000 de copii”, explică Alasdair Rankin, de la instituția filantropică „Bloodwise” din Marea Britanie.

„Dacă dezvoltarea unui sistem imunitar puternic la începutul vieții poate reduce întrucâtva riscul, totuși nu se poate face nimic în prezent pentru a preveni în mod definitiv leucemia la copii. După cum se observă în acest studiu, alți factori influențează dezvoltarea leucemiei – inclusiv hazardul”.

Cercetarea a fost publicată în Nature Reviews Cancer.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa