Cei mai mari autori de povesti din toate timpurile

Ramona Dinescu
încurajarea cititului la copii

Cei mai buni autori de povești din toate timpurile sunt atât faimoșii autori străini, dar și ai noștri Petre Ispirescu sau Ion Creangă.

Când vine vorba despre cărți și autori de cărți pentru copii, aș putea povesti ore în șir, însă, am fost rugată să scriu despre autorii cei mai buni de povești, din toate timpurile, ca să aveți inspirația când le vorbiți copiilor despre ei. Așadar, voi încerca să mă rezum la cele mai cunoscute și mai marcante nume ale istoriei poveștilor pentru copii.

Voi începe probabil cu cel mai mare autor român de basme și povești pentru copii:

Cei mai mari autori de povesti din toate timpurile: Petre Ispirescu

Despre Petre Ispirescu, Wikipedia spune că a fost editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român. Dar marea recunoaștere a sa a fost pentru activitatea de culegător de basme populare românești le care le-a repovestit apoi cu un har remarcabil.

S-a născut într-o familie modestă, în București, dar i-a plăcut mereu să stea pe lângă clienții tatălui său și pe lângă mama sa, să audă povești. A lucrat toată viața ca tipograf, primul gând fiind că în tipografie va putea să studieze. Și așa a făcut până a apucat să publice primele colecții de basme, povești și snoave literare.

Cei mai mari autori de povesti din toate timpurile: Ion Creangă

Personal nu cred că sunt povești și basme mai bune decât cele scrise de Ion Creangă. Chiar dacă limbajul este unul destul de greoi, cu multe arhaisme și regionalisme din zona Moldovei, ordinea narațiunii, umorul și punctul culminant al poveștilor este unul de povestit și repovestit.

Cei mai mari autori de povesti din toate timpurile: Frații Grimm

Frații Grimm sunt probabil cei mai cunsocuți autori de povești din lume.

Jacob (1785–1863) și Wilhelm Grimm (1786–1859), au fost folcloriști, lingviști, filologi, doctori în drept, cunoscuți în toată lumea pentru colecția de basme publicată în două volume, care conține, printre altele, Albă ca zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hansel și Gretel.

Cei mai mari autori de povesti din toate timpurile: Hans Christian Andersen

Cele mai cunoscute povești de Hans Christian Andersen sunt Crăiasa Zăpezii, Mica Sirenă sau Rățușca cea urâtă.

Hans Christian Andersen a fost un celebru poet și scriitor danez care în timpul vieții a fost celebrat de regalitate pentru că a adus atâta bucurie copiilor. Cărțile sale au fost traduse în peste 100 de limbi și se reeditează continuu, desi au trecut aproape 150 de ani de la moartea sa.

Cei mai mari autori de povesti din toate timpurile: Adina Rosetti

Chiar dacă ne este contemporană, eu cred că va ajunge curând pe lista celor mai mari autori de povești pentru copii din toate timpurile.

Cărțile de povești ale Adinei Rosetti sunt absolut grozave, pline de învățături, moderne și frumos ilustratre. Și cred că am mai spus-o și altă dată, o bibliotecă pentru copii fără „Domnișoara poimâine și joaca de-a timpul” nu este completă.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa