Ce vaccin se face la două luni? La vârsta de două luni bebelușul începe imunizarea cu un prim set de vaccinuri de regulă prin medicul de familie. Acest vaccin de la două luni este unul combinat (copilul face o singură injecție) care îi oferă copilului imunitate pentru cinci boli foarte grave. Unele dintre aceste boli pot cauza sechele pe viață sau chiar moartea. Imunizarea copilului este o cale sigură, simplă prin care bebelușul este ferit de unele dintre cele mai teribile boli. Vaccinul de la două luni este gratuit și face parte din schema națională de vaccinare.
Bebelușul a făcut primele lui vaccinuri în spital, iar acum, că a împlinit două luni, veți începe să mergeți periodic la medicul de familie pentru a face treptat vaccinurile din schema națională. Iată mai jos ce vaccinuri va face bebelușul tău până la vârsta de un an și jumătate.
- CITEȘTE MAI MULT: Vaccinarea copiilor în 2021: schema națională și vaccinuri opționale. PLUS: Cum se recuperează vaccinurile amânate
Vaccinul de la două luni conţine germeni atenuaţi (cărora li s-a diminuat capacitatea de a produce boala) sau conţin fragmente ale viruşilor sau bacteriilor care provoacă o boală. Sistemul imunitar al copilului reacționează la acești germeni și produce anticorpi care vor proteja în mod activ copilul în cazul în care intră în contact cu acești agenți patogeni.
Ce conține vaccinul de la două luni?
VHB (hepatita B)
Oferă protecție împotriva virusului hepatitei B și este un rapel al vaccinului împotriva hepatitei B făcut în maternitate. A treia doză de vaccin împotriva hepatitei B se face între 6 şi 18 luni.
DTP
Protejează împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive. Imunizarea implică cinci doze la 2, 4, şi 6 luni, între 15 şi 18 luni şi între 4 şi 6 ani;
Polio (IPV sau virusul polio inactiv)
Protejează împotriva poliomielitei, care poate provoca paralizia şi moartea. Se fac cinci doze la 2, 4 și 6 luni, între 15 şi 18 luni şi între 7 şi 9 ani;
Hib (Haemophilus influenzae tip b)
Protejează împotriva infectiei cu Haemophilus influenzae tip b care poate determina infecţii severe în cazul sugarilor şi copiilor mici precum: meningite, pneumonii, otite. Pentru imunizare se fac patru doze la 2, 4, 6 luni şi între 15 şi 18 luni;
Vaccinul pneumococic conjugat
Este recent introdus în schema de vaccinare și este accesibil copiilor născuți din luna august 2017. Vaccinul asigură protecție pentru pneumonie, meningita, otita, infecții ale sinusurilor, septicemie. Se fac trei doze – la 2 luni, 4 luni si 11 luni. Copiii care încep seria de vaccinare mai târziu, vor recupera vaccinul la intervalele recomandate de medic, depinzând de vârsta copilului la începerea secvenței de vaccinare. Copiii de peste 2 ani care nu au făcut nici un vaccin pneumococic conjugat pot primi o singura doză.
Vaccinuri opționale
Primul este vaccinul împotriva rotavirusului, care se face în întervalul 2-6 luni, cu trei doze de vaccin și protejează împotriva infecţiei cu rotavirus, care se manifestă prin diaree severă, vărsături, febră şi deshidratare. ”Boala poate evolua foarte rapid și poate produce complicații grave copilului foarte mic. Vaccinarea antirotravirală se poate face până la vârsta de șase luni, ideal este să înceapă la două luni. După șase luni vaccinul nu-și mai atinge scopul”, ne-a explicat doctor Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Naţională de Medicina Familiei.
Vaccinul de la două luni asigură o imunizare de scurtă durată pentru toate aceste afecțiuni, pentru că sistemul imunitar al copilului este în formare. Rapelul – vaccinurile care reamintesc sistemului imunitar că trebuie să producă anticorpi specifici, generați prin vaccinare, este cel care consolidează imunitatea pentru o perioadă lungă de timp.
Ce vaccin se face la două luni. Câteva precizări importante
- Această combinație de vaccinuri este foarte bine tolerată de copilul de două luni. Cele mai frecvente reacții adverse sunt cele locale, la locul injecției, care trec în 48 de ore. Reacțiile severe care pot să apară sunt cele de tip alergic. Acest gen de reacții apar foarte rar, un caz la un milion de doze. Pe de altă parte riscul de reacție alergică poate fi redus la minim prin programe de screening, efectuat înainte de vaccinare.
- În afara celor menţionate, orice vaccin, la fel ca orice injecţie, de altfel, poate produce reacţii alergice, unele severe. De aceea e bine ca după vaccinare să nu părăsiţi zona cabinetului medical pentru măcar 15-30 de minute. Reacţiile alergice periculoase apar, de regulă, în acest interval si, extrem de rar, mai târziu.
- CITEȘTE MAI MULT: Vaccinarea copiilor cu alergii. Sfaturi de la pediatru
Alte reacții adverse posibile
- Unele reacții la vaccin pot să apară la 5-12 zile după vaccin. Așa se întâmplă când se folosesc fragmente vii ale virusurilor sau bacteriilor care provoacă o boală. Reacțiile copiază boala, dar sunt minore și trec în 24-48 de ore.
- O altă reacție adversă posibilă este febra. Studii recente au arătat ca administrarea de paracetamol după vaccinare scade răspunsul imun la vaccin, scăzându-i astfel eficienţa. În principiu nu se administrează copilului antitermice decât în cazul în care face febră peste 38 de grade, ideal fiind să foloșești ibuprofenul.
- CITEȘTE MAI MULT: Efectele adverse ale vaccinurilor. Ce imunizări au avut cele mai multe reacții nedorite? Cum le controlați
Prin laptele matern nu se transmit de la mamă la copil anticorpi pentru nici una din aceste boli. Mama poate transmite transplacentar anticorpi copilui care să-l protejeze de difterie, tetanos și tuse convulsivă, dacă face în cursul sarcinii un vaccin împotriva acestor afecțiuni. ”În Marea Britanie, de exemplu se practică imunizarea femeii însărcinate pentru a asigura protecția copilului până ce acesta primește primele doze de vaccin. Așa se și explică de ce prima vaccinare în unele țări europene se face la trei sau patru luni”, a mai spus doctor Sandra Alexiu.