Ce vaccin se face la 5 ani?

Ce vaccin se face la 5 ani? Dacă ești părinte și ai nelămuriri cu privire la ce vaccin se face la 5 ani, trebuie să citești ce urmează.

Alexandra Ion
copil care vaccineaza un ursulet
ROR se face la medicul de familie al copilului, după un plan bine stabilit, în acord cu evoluția sistemul imunitar al copilului. FOTO: Shutterstock

Ce vaccin se face la 5 ani? Dacă ești părinte și ai nelămuriri cu privire la ce vaccin se face la 5 ani, trebuie să citești tot ceea ce urmează. Conform schemei naționale de vaccinare, vârsta optimă pentru a face vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este 5 ani, dar sunt situații în care acesta se poate face și la 7 ani, la momentul în care copilul începe școala. Dubiile părinților privind această vaccinare au fost generate și  de faptul că imunizările au trecut de la  școli la medicii de familie. 

Vaccinul ROR conţine forme vii, atenuate, ale virusurilor rujeolic, urlian (cel care produce oreionul – foarte grav în cazul băieților) și rubeolic. Când în organism pătrund aceste forme ale virusurilor, sistemul imunitar fabrică anticorpi, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi a rubeolei. Cantitatea de virusuri din compoziţia vaccinului nu cauzează boala în sine. Vaccinul face sistemul imunitar capabil să se protejeze dacă copilul (sau adultul de mai târziu) intră în contact cu acesti agenți patogeni. Însă, în lipsa rapelurilor făcute la vârste potrivite, eficiența vaccinului scade.

vaccinul ROR
Vaccinul ROR se poate face și la 9 luni în cazul unor epidemii.

Ce vaccin se face la 5 ani? Rapelul ROR

ROR se face la medicul de familie al copilului, după un plan bine stabilit, în acord cu evoluția sistemul imunitar al copilului. Primul vaccin ROR se face la vârsta de 12 luni, iar rapelul la 5 ani, pentru copiii care împlinesc această vârstă după 2016.

Ministerul Sănătății și Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de nouă luni, dacă există epidemie de rujeolă, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an și un ulterior rapel la 5 ani. Adolescenților și persoanelor adulte care nu au fost vaccinate împotriva celor trei boli, li se recomandă, de asemenea, vaccinarea preventivă, mai ales că, odată cu înaintarea în vârstă, manifestarea simptomelor este mult mai agresivă

De la imunitatea de scurtă durată la cea de lungă durată

Dr. Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Naţională de Medicina Familiei, ne-a oferit câteva explicații de care orice părinte trebuie să țină cont atunci când vorbim de dozele de vaccin necesare pentru protecția copilului: ”Prima doză de vaccin ROR care se face la nouă luni oferă o imunitate de scurtă durată. Capaciteatea organismului de a se proteja față de rujeolă, oreion şi rubeolă scade, după 5-6 ani, astfel că un rapel ROR este mai mult decât necesar”.

Perioada de după cinci ani este cea în care, practic, toți copiii intră în colectivități, iar riscul de a face aceste boli crește considerabil. Mai mult se consideră că vârsta de șapte ani pentru a face rapelul la ROR este mult prea târzie, astfel că este ideal ca rapelul la ROR să fie vaccinul de la 5 ani.

Sunt multe țări care au introdus în schema obligatorie de vaccinare rapelul la ROR până la trei ani, tocmai pentru a asigura copilului o protecție corectă și reală împotriva celor trei boli”,

Doctor Sandra Alexiu, medic de familie

Imunitatea de lungă durată, adică cea care protejează împotriva bolii pentru toată viața se obține de cei care fac efectiv bolile respective, sau de cei vaccinați corect cu două doze de vaccin. Pe de altă parte s-a constatat că imunitatea la ROR este de circa 20 de ani, după care riscul de apariție al bolilor reapare. Se ia în considerare ca adulții de peste 25 de ani să facă o nouă doză de vaccin. Așa se realizează o protecție sigură împotriva boli, care se manifestă uneori foarte agresiv în cazul adulților”, ne-a explicat doctor Sandra Alexiu, vicepreședinte la Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Bolile de care scapi dacă faci vaccinul de la 5 ani

Rubeola este o boala infecțioasă cauzată de virusul rubeolic și se transmite prin atingerea lucrurilor contaminate. Printre simptome se numără: febra, durerile de cap, rinoreea ușoară, ochii roșii. Boala se face o singură dată și imunizează corpul pentru întreaga viață. Vaccinul asigură o imunizare foarte bună, dar este obligatoriu rapelul pentru ca imunitatea să fie solidă toată viața.

Oreionul este cauzat de virusul urlian, care se transmite ușor prin strănut, tuse sau contact cu obiecte contaminate. Dintre simptome, febra (39-40°C) însoțită de frisoane, umflarea obrajilor, durerea în timpul mestecatului sau vorbirii, cefaleea, oboseala, durerile musculare și vărsăturile sunt cele mai frecvente. Boala este foarte periculoasă în cazul băieților pentru că poate lăsa infertilitate.

Rujeola sau pojarul se răspândește cu ușurință în colectivități, virusul transmițându-se înainte ca boala să prezinte simptome. Debutează cu o erupție de puncte roșii pe tot corpul (inclusiv pe limbă), febră, rinoree și oboseală. Între alte simptome se numără intoleranța la lumină, pleoapele umflate, lăcrimarea abundentă, răgușeala și tusea seacă. Boala poate da complicații severe fiind una dintre cauzele de mortalitate infantilă. Imunizarea prin vaccinare, dacă schema de vaccinare este corect aplicată asigură o protecție sigură și totală.

Ce trebuie să mai știi despre vaccinul de la 5 ani

Vaccinul ROR nu se face copiilor cu imunitate redusă și nici copiilor cu alergie cunoscută la gelatină şi neomicină. ROR este nerecomandat copiilor care au făcut o reacţie alergică severă la vaccinarea precedentă. Trebuie prudență în cazul copiilor care au făcut boli grave în perioada când urmează să fie vaccinaţi.

Dacă în zilele în care a fost planificată vaccinarea copilul prezintă simptome de răceală comună (febră moderată, tuse, guturai), vaccinul poate fi administrat. La copiii cu vârste cuprinse între 1-1,5 ani, vaccinul se injectează în coapsă, iar copiii cu vârste între 5-7 ani, care trebuie vaccinaţi a doua oară cu ROR, vaccinul se face în umăr.

Dacă vreți să știți ce alte imunizări mai are nevoie copilul de acum încolo, vă recomandăm și aceste articole:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa