Ce trebuie să știi înainte să fii părinte. 5 sfaturi esențiale de care trebuie să ții cont

Psiholog Miruna Jovin
parinti

  Ce trebuie să știi înainte să fii părinte? Iată mai jos câteva lucruri pe care noi am descoperit că trebuie să le știi inainte să fii părinte.

  Părinții sunt întotdeauna sub microscop

  Ce trebuie să știi înainte să fii părinte? Întreabă retoric bunica ta. ”Nimic, maică. Uite eu am crescut 9 copii și uite ce bine sunt.”

  E bine totuși să știi că nu toți cei 9 copii ai bunicii tale sunt acum niște adulți fericiți. Și că printre ei sunt câțiva care se întreabă ”ce trebuie să știi înainte să fii părinte”. 

  Trebuie să știi că toată lumea stă cu ochii pe părinți. ”Copiii nu vin cu instrucțiuni de folosire ni se spune” și totuși toată lumea se așteaptă să știm ce să facem cu ei. 

  Înainte să fii părinte trebuie să știi că vei avea nevoie de ajutor și sprijin. Da, sunt oameni care se descurcă foarte bine și fără. La fel cum sunt și alții cărora le este greu. Dacă nu vei avea rude disponibile să te ajute atunci poți ruga un prieten să o facă. Și dacă nici asta nu există atunci ai putea să te ajuți singur înainte de naștere.

  1. Informează-te despre alăptare

  Ce trebuie să știi înainte să fii părinte despre alăptare? Alăptarea este o metodă ușoară și naturală de a hrăni un copil. Ea are avantajul de a putea fi făcută oricând și aproape oricum. Un procent foarte mare de femei pot alăpta fără mari probleme. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni și apoi cât de mult dorește copilul. 

  După doi copii și trei ani de alăptare știu că este important să te informezi. Citește, vorbește cu alte mame, întreabă despre alăptare. 

  Cartea care te va ajuta să te întorci la instincte și să ai încredere în ele, ”Parenting cu iubire. Descoperă-ți instinctele de părinte”de Robin Grille, este disponibilă acum AICI.

  Cartea lui Robin Grille este ca o călătorie ghidată în care te vei redescoperi pe tine-copilul. Te va ajuta, de-a lungul lecturii celor peste 400 de pagini, să-ți deschizi inima și mintea spre schimbare.

  2. Înainte să fii părinte iubește copilul din tine

  Crezi că înainte să fii părinte este important să știi ceva despre copilul din tine? În mod ideal ar trebui să știi cum ți-a fost copilăria, cum te-ai născut, cum erau persoanele care te-au îngrijit și ce relație ai avut cu ele.

  De ce trebuie să știi înainte să fii părinte despre copilul din tine? Pentru că la nivel inconștient, tot ce ai trăit tu copil fiind se va reactiva în relația cu copilul tău. Dacă tu ai fost lăsat să plângi vei suporta cu greu plânsul celui mic. Practic, când copilul tău plânge, în mod inconștient te vei simți la fel de neajutorat precum te simțeai în acele timpuri. Și vei reacționa fără să gândești. Și uneori e bine să gândești, dacă poți.

  Dar cel mai bine este să știi înainte să fii părinte multe despre tine. Să mergi la dezvoltare personală și terapie ți-ar putea fi de ajutor.

  3. Copilul NU manipulează

  Ce ai vrea să știi despre bebelușul care se pregătește să vină pe lume? Că nu te manipulează, că nu se obișnuiește în brațe, că nu și-a pus în cap să te chinuie pe tine, părintele lui.

  Bebelușii au nevoie și nu au cum altfel să și le exprime decât plângând. Da, un bebeluș are nevoie să fie ținut în brațe. Are nevoie de căldura mamei lui. Un bebeluș nu știe să spună că îi este foame, sete, cald sau frig. Și atunci plânge. Așa comunică el. Și uneori, pentru că în brațele voastre se simte cel mai confortabil, plânge și pentru a se elibera de toate tensiunile acumulate.

  4. Înainte să fii părinte trebuie să știi că primii ani de viață ai copilului sunt foarte importanți

  Specialiștii sunt de părere că ceea ce trăim în primii ani de viață își pune amprenta pentru toată evoluția noastră ulterioră. Dacă ar fi să aleg un lucru despre ce trebuie să știi înainte să fii părinte l-aș alege fără să clipesc pe acesta.

  Dacă te preocupi de asta le vei afla, cu siguranță și pe celelalte. Un copil se crește cu dragoste, respect și înțelegere. Și cel mai important lucru ce trebuie să îl știi înainte să devii părinte este să ai răbdare, multă răbdare. 

  Un copil se crește conștient. Tu, ca adult, să fii conștient de ceea ce faci cu el și pentru el, să nu faci lucrurile pe pilot automat, ci trăind în prezent deciziile pe care le iei.

  5. Înainte să devii părinte fă pace cu trecutul tău

  Momentul nașterii unui copil este unul încărcat de emoții. Multe dintre proaspetele mame au tot felul de sentimente puternice față de propriile mame. Acestea pot ajunge la suprafață cu destulă forță odată cu sarcina și nașterea. De aceea viitoarea mamă e bine să se gândească la relația cu mama, să facă pace sau să treacă peste, în măsura în care este posibil.

  Tot ce am trăit în perioada copilăriei mici va avea impact asupra noastră iar amintirile vor reveni. Uneori vom simți lucruri complexe și nu vom putea să le recunoaștem cauza. La starea emoțională contribuie și furtuna hormonală prin care trec mamele. Faceți deci pace cu copilul din voi.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa