Ce se pune pe piept pentru tuse la copii. Soluții și remedii cunoscute din bătrâni

Anca Lupescu
Copil mic cu dureri în piept de la raceală
Ce punem pe pieptul copiilor ca să le aline tusea? Iată câteva remedii naturale! FOTO: Shutterstock

Dacă copilul tău se luptă cu o tuse supărătoare, este posibil să cauți remedii naturale acasă pentru a-i ameliora simptomele și a-i oferi puțin confort. Înainte de a-i administra orice tip de remediu, asigură-te că tusea celui mic nu este un simptom de pertussis (tuse convulsivă), caz în care remediile naturiste nu sunt eficiente.

Ce se pune pe piept pentru tuse la copii 

Leacurile bătrânești făcute în casă pot fi eficiente pentru copiii cu tuse atunci când vrei să eviți medicamentele. Scopul lor este acela de a subția mucusul și de a ajuta la eliminarea acestuia.

Ceapă

Așezată pe pieptul copilului, ceapa mărunțită și preparată la abur încălzește zona înflamată și ajută la descompunerea și subțierea mucusului. Se crede, de asemenea, că ceapa are proprietăți expectorante.

Cum se face:

  1. Curăță și taie în fâșii subțiri două cepe. Fierbe feliile la abur până când devin moi.
  2. Ia un prosop de bucătărie curat și tamponează feliile de ceapă aburite pentru a elimina excesul de umiditate.
  3. Folosește o bucată de pânză moale din bumbac pentru a înfășura feliile de ceapă. Strânge capetele pânzei și leagă-le pentru a crea o compresă.
  4. Lasă ceapa să se răcorească puțin înainte de a o plasa pe pieptul copilului.
  5. Ține pasta de ceapă caldă pe piept până când aceasta se răcește complet. Această terapie cu căldură poate fi folosită și pe spate pentru a ameliora tusea.

Feliile de ceapă pot fi refolosite. Trebuie doar încălzite la abur câteva minute. De asemenea, este în regulă să adaugi usturoi sau ghimbir pentru efecte terapeutice suplimentare. Alternativ, poți folosi o pungă cu apă fierbinte sau o compresă caldă simplă.

Cartof ras sau ridiche neagră

Folosește aceeași metodă și pentru cartoful ras sau ridichea neagră (tot rasă) înfășurate într-o cârpă caldă pe care să o pui în jurul gâtului copilului. Legumele rase vor ajuta la calmarea tusei dureroase, dar și a durerilor în gât sau din zona pieptului. Poți suplimenta metoda oferind copilului pastile pentru calmarea gâtului, ceaiuri călduțe și siropuri. Mierea este și mai bună pentru a calma tusea și durerile de gât, aceasta având și efecte antiseptice.

Sare

Acest leac bătrânesc este unul foarte des folosit. Ia sarea (poate fi grunjoasă, fină sau de orice fel) și încinge-o într-o tigaie, apoi răstoarn-o într-o cârpă sau într-o șosetă, astfel încât să nu curgă. Pune sarea caldă învelită bine în material textil sau prosop pe pieptul copilului. Ai grijă să nu fie fierbinte, să nu provoace arsuri pe piele! Terapia cu sare ajută la ameliorarea simptomelor determinate de probleme în zona bronhiilor: inflamația, excesul de mucus, infecțiile. Dacă ai un copil mai mare, îl poți încuraja să facă gargară cu apă și sare, o metodă la fel de eficientă pentru a îndepărta bacteriile și a ameliora durerile. 

Idei și leacuri din bătrâni care pot calma tusea rapid 

Miere

Conform cercetărilor, mierea poate calma tusea chiar mai bine decât medicamentele. Un studiu din 2021 a analizat efectele utilizării mierii pentru tratarea tusei asociate infecțiilor căilor respiratorii superioare. Cercetătorii au descoperit că mierea este net superioară medicamentelor obișnuite, atât în suprimarea tusei, cât și în prevenirea complicațiilor care ar necesita antibiotic. Într-un alt studiu, cercetătorii au comparat mierea cu dextrometorfanul, un supresor comun al tusei. Rezultatele au arătat că atât mierea, cât și dextrometorfanul au fost eficiente în suprimarea tusei, mierea obținând scoruri ușor mai bune într-un test și similare în altul. În caz de tuse, acest remediu e simplu de administrat: ia o lingură de miere și consum-o ca atare sau adaug-o într-o băutură caldă, cum ar fi un ceai de plante.

Ghimbir

Ghimbirul poate ameliora tusea uscată sau astmatică datorită proprietăților sale antiinflamatorii. De asemenea, poate reduce greața și durerea. Deși există puține studii recente pe această temă, un studiu din 2015 a analizat 10 remedii naturale utilizate în medicina tradițională asiatică, inclusiv ghimbirul. Cercetătorii au constatat că ghimbirul și alte remedii, cum ar fi mierea, continuă să joace un rol important în medicina tradițională. Ghimbirul poate fi consumat sub formă de ceai. Totuși, în unele cazuri, ceaiul de ghimbir poate provoca disconfort gastric sau arsuri la stomac.

Băuturi calde

Deși cercetările recente pe această temă sunt destul de limitate, un studiu din 2008 a arătat că băuturile la temperatura camerei pot ameliora tusea, congestia nazală și strănutul. Băuturile calde includ:

  • supe clare
  • ceaiuri din plante
  • ceai negru decofeinizat
  • sucuri de fructe

Inhalarea de abur

O tuse productivă, care generează mucus și expectorație, poate fi ameliorată prin inhalarea de abur. Pentru aceasta, copilul poate face un duș sau o baie caldă, când baia e plină de abur.

Alternativ, se poate face o baie de abur astfel (în cazul copiilor mai mari și cu grijă să nu se ardă):

  • umple un bol mare cu apă fierbinte;
  • pune copilul să se aplece deasupra bolului (atenție să nu se ardă) și acoperă-i capul cu un prosop pentru a capta aburul;

Această metodă poate fi folosită o dată sau de două ori pe zi. Deși mulți cred în eficiența aburului pentru tuse și alte simptome ale virozelor, nu toate studiile susțin acest lucru. De exemplu, un studiu din 2017 a arătat că inhalarea de abur nu a îmbunătățit semnificativ simptomele răcelii.

Gargară cu apă sărată

Gargară cu apă sărată este folosită de mult timp pentru a ameliora durerile în gât și simptomele asociate răcelii comune. Aceasta poate ajuta la subțierea mucusului și la reducerea durerii.

Pentru a face o gargară cu apă sărată:

  • dizolvă 1/2 linguriță de sare într-o cană cu apă caldă;
  • lasă soluția să se răcească puțin înainte de a o folosi;
  • ține soluția în spatele gâtului câteva momente înainte de a o scuipa;
  • repetă de câteva ori pe zi până când tusea se ameliorează.

Dacă copilul tău e prea mic, nu va înțelege conceptul de gargară, așa că ar fi bine să eviți acest remediu naturist.

Citește și: Crupul, o boală frecventă la copii toamna și iarna. Cum se manifestă și cum se previne

Ce ceai este recomandat pentru tuse la copii

Ceai de ghimbir

Ghimbirul nu este doar un ingredient popular în multe alimente și băuturi, ci și unul cu numeroase beneficii pentru sănătate. Unele persoane îl folosesc pentru diverse afecțiuni precum astmul, greața și artrita. Un studiu din 2015 arată că ghimbirul are proprietăți puternice antiinflamatorii și antioxidante, care pot ajuta la calmarea unui gât iritat și a căilor respiratorii cauzate de tuse. De asemenea, conform unui studiu realizat pe animale (în 2016), extractul de ghimbir a inhibat semnificativ tusea la cobai. Totuși, consumul excesiv de ghimbir poate avea efecte secundare, de la disconfort abdominal, arsuri la stomac până la diaree. Atenție! Poate interacționa și cu medicamentele care au ca rol subțierea sângeleui.

Poți prepara ceai de ghimbir folosind fie ghimbir proaspăt, fie ceai gata preparat pe care îl găsești în magazinele fizice sau online. Pentru a prepara ceai din ghimbir proaspăt curăță și taie 3 bucăți subțiri de ghimbir (de aproximativ 2,5 cm). Adaugă-le într-un litru de apă clocotită. Lasă să fiarbă aproximativ 15 minute. Strecoară, adaugă zeamă de lămâie și puțin miere și poți da copilului să bea la temperatura camerei.

Ceai de cimbru

Cimbrul este adesea folosit drept condiment în diverse rețete. Însă acesta are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene și poate fi benefic în tratamentul tusei. Extractul de cimbru și cel de iederă reduce crizele de tuse și severitatea lor.  

Ceai de mentă

Menta a fost folosită de-a lungul istoriei ca remediu pentru răceală, probleme digestive sau dureri de cap. Unele studii au indicat faptul că menta are proprietăți antimicrobiene, antioxidante și analgezice. Ceaiul de mentă poate ajuta la decongestionarea sinusurilor și la facilitarea respirației.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa