Ce preț trebuie să plătim pentru recoltarea celulelor stem?

Monica Tătaru, redactor

  Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical a devenit o parte importantă a planului de naștere pentru tot mai multe familii. Interesul tot mai crescut față de prelevarea celulelor stem a făcut ca piața băncilor private să crească foarte mult. Peste 15 firme de recoltare își dispută supremația în România. Prețurile recoltării celulelor stem la naștere și stocarea acestora într-o bancă specializată ajung la câteva mii de euro. Pachetele includ kitul necesar recoltării, testarea celulelor stem și păstrarea acestora pe o perioadă de 20 -25 de ani. Depozitarea celulelor stem recoltate se face fie în țară, fie la sediile băncilor din Germania, Danemarca, Anglia sau Grecia.

  Recoltarea celulelor stem la nașterea copilului

  Celulele stem sunt considerate cărămizile de bază ale organismului. Sunt acele celule care creează organele, sângele, țesuturile și sistemul imunitar. Se regăsesc în multe dintre organele și țesuturile corpului nostru. Dar cele mai tinere și cu potențial maxim de utilizare provin din sângele și cordonul ombilical al nou-născutului.

  Procesul de păstrare a acestor celule stem este cunoscut drept stocarea de celule stem. Există trei tipuri de celule stem care se pot extrage și stoca printr-o procesare adecvată din sângele și țesutul cordonului ombilical: celule stem hematopoietice, celule progenitoare mezenchimale, celule progenitoare endoteliale.

  Recoltarea celulelor stem se realizează la nașterea bebelușului de către cadrele medicale din maternitate. Este o procedură noninvazivă, nedureroasă nici pentru mamă, nici pentru copil, și durează aproximativ 5-10 minute. În laborator, materialul este testat și procesat, apoi etanșat și crioconservat în tancuri cu vapori de azot lichid.

  Majoritatea firmelor care se ocupă cu stocarea celulelor stem colaborează cu maternitățile din țară. Pe lângă București, unele și-au deschis bănci și laboratoare în Timișoara sau Cluj. Probele recoltate ajung astfel cât mai repede într-un laborator de testare și criogenare.

  De ce sunt celulele stem valoroase pentru sănătatea copilului?

  Sângele din cordonul ombilical este o sursă bogată de celule stem hematopoietice. Acestea se pot utiliza ca alternativă la celulele stem din măduva osoasă. Din păcate, 1 din 3 pacienți care necesită transplant cu celule stem din măduvă osoasă nu găsește donator compatibil. Datorită posibilității de a se transforma în orice tip de celulă are nevoie organismul, celulele stem tinere recoltate la naștere nu ridică aceeași problemă a compatibilității. Ele sunt 100% compatibile cu copilul de la care s-a recoltat, dar pot ajuta și alți membri ai familiei. Acest material biologic valoros are o concentrație de celule stem de până la 10 ori mai mare decât măduva osoasă. Reprezintă astfel o sursă excelentă de celule stem, pregătite pentru transplant.

  La nivel mondial, din anii ’80 până în prezent, celulele stem recoltate la naștere au fost folosite în 80 de boli și afecțiuni care pun viața în pericol. Vorbim despre boli de sânge, leziuni cerebrale, paralizie cerebrală, autism. Totodată, sunt efectuate tratamente experimentale în boli precum scleroza multiplă, Parkinson, Alzheimer, Fibroză chistică, Diabet, Arsuri.

  Prețul recoltării și stocării celulelor stem

  În general, pentru un pachet standard, părinții trebuie să plătească la naștere în jur de 1.000 de euro. Majoritatea băncilor acceptă și plata în rate. În acest cost sunt incluse: kit recoltare sânge cordon ombilical, transport către laborator, analiza sângelui, proces de criogenare și stocare pe o perioadă de 20-25 de ani. Dacă părinții doresc și stocarea țesutului din cordonul ombilical sau încheierea unor asigurări, prețul recoltării poate ajunge  până la 5.000 de euro. Unele pachete prevăd și taxe anuale de stocare în bănci a sângelui sau țesutului. Acestea sunt de 150-200 euro. Iată ofertele principalelor bănci de pe piața românească:

  – “La Lifeline, oferim celor care ne încredințează acest prețios material biologic posibilitatea de a alege unul din cele două pachete. Acestea includ recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem pe 20 sau 25 de ani. Pachetul Standard înseamnă Celule stem Hematopoietice separate la nivel celular din sângele cordonului ombilical.  Pachetul Premium include 3 produse de terapie celulară gata pregătite pentru transplant și acceptate de către orice centru de transplant din lume datorită acreditării deținute de bancă – AABB”, spune Maria Popescu, reprezentant Lifeline. Oferta poate fi consultată AICI.

  Stem Sure oferă patru pachete, cu prețuri între 1.299€ + 85€/an (Basic) și 2.390€ include TVA fara costuri anuale (Perfect +). Primul se referă la recoltarea și stocarea celulelor stem din sange (hematopoietice) și asigurarea bancii 10.000000 Lire Sterline. Ultimul include recoltarea celulelor stem din cordon (mezenchimale) și a celor din sange (hematopoietice). De asemenea, sunt incluse testare HLA proba nou-nascut și stocare ADN nou-nascut. Găsiți AICI oferta completă.

  Lifesolution oferă pachete cu plata unei taxe anuale sau pachete cu plata integrală. Costurile sunt cuprinse între 1200 euro și 4800 euro. Pentru pachetele VitaPlus, gasiți oferta AICI

  – Prețurile pentru procesarea sângelui ombilical, crioprezervarea și stocarea probelor pornesc la Future Health Biobank de la 700 euro + 100 euro taxa inițială + 80 euro taxă anuală de depozitare. Conform ofertei, acestea ajung la 2.050 euro (20 de ani + 2 ani bonus).

  Cord Blood Center pune la dispoziție tinerelor familii cinci pachete. Recoltarea sângelui din cordonul ombilical și o grefă de sânge ombilical crioprezervată și stocată într-o pungă de criogenare costă în pachetul Clasic 2.490 lei. Taxa anuală este de 249 lei. Prin pachetul CBC RED DIAMOND se obține o grefă de sânge ombilical și sânge placentar, ca sursă de celule stem hematoformatoare. Se obține și o unitate de țesut de cordon ombilical, sursă de celule stem mezenchimale și o unitate de țesut placentar, sursă de celule stem derivate din placentă. Preț pachet: 12.900 Ron, cu o taxă anuală de 890 Ron.

  Baby Stem deține trei tipuri de pachete pentru recoltarea celulelor stem la naștere. Oferta poate fi găsită AICI

  Cum alegem cel mai bun pachet pentru recoltarea celulelor stem? Recomandări pentru părinți

  – Discută cu medicul despre avantajele recoltării celulelor stem și cum va fi efectuată la naștere.
  – Contactează din timp băncile de celule stem și planifică o vizită.
  – Discută detaliile contractului: prețul recoltării celulelor stem, asigurări, condiții de prelevare, transport, păstrare. Verifică asigurarea grefelor în caz de faliment, suport în eventuala folosire a celulelor într-un transplant etc.
  – Verifică experiența băncii la nivel mondial, calitatea serviciilor, cu ce medici sau clinici colaborează.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa