Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae? Pe 6 decembrie este sărbătorit cel cunoscut drept protector al copiilor mici, al celor acuzați pe nedrept, al comercianților, al călătorilor și al fetelor nemăritate. Sfântul Nicolae Ierarh Nicolae este unul dintre ce mai mari sfinți ai Bisericii.
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Nicolae
Aproximativ 800.000 de români, dintre care peste 510.000 de bărbați și peste 280.000 de femei poartă numele Sfântului Nicolae. Majoritatea se numesc Nicoleta, însă sunt și femei pe nume Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiță, Nicole. Mai puține femei poartă numele de Nichi sau Niculăița.
Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată pe 6 decembrie, când Biserica Ortodoxă și cea Catolică îl cinstesc pe episcopul din Myra cunoscut pentru actele sale de milostenie și protecția celor nevoiași. În această zi, mii de români își serbează onomastica:
Printre cele mai frecvente nume sărbătorite se numără:
- Nicolae
- Nicoleta
- Nicola
- Niculina
- Nicu/Nicușor
- Nicolina
- Nicole
- Niculai
- Niki
- Nikita
- Niculăița
- Niculina
- Nicholas
- Nick
De unde provine și ce semnificație are numele Nicolae
Numele Nicolae are origini grecești și poartă o semnificație aparte. Nicolae înseamnă victoria poporului și vine de la zeița greacă a victoriei, Nike. Numele provine din grecescul „Νικόλαος” (Nikolaos), format din două cuvinte: „nike”, care înseamnă „victorie”, și „laos”, care înseamnă „oameni” sau „popor”. Numele se traduce prin „învingătorul poporului” sau „poporul învingător”. În mitologia greacă, Nike era zeița înaripată a victoriei. „Laos” are la bază rădăcina „las”, care în greacă înseamnă „piatră” sau „rocă”.
Numele a devenit răspândit în lumea creștină datorită Sfântului Nicolae, episcop în Mira din Licia, cunoscut pentru generozitatea sa și faptele bune. În Grecia, acest nume este frecvent întâlnit mai ales în comunitățile de marinari și pescari, deoarece Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul lor.
CITEȘTE ȘI: Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit tradiția cadourilor în ghete
Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie
Sfântul Nicolae s-a născut în Patara, un oraș de coastă din Licia, în sudul Turciei, în secolul al III-lea. Provenea dintr-o familie bună, care l-a crescut în credința creștină. Încă din copilărie, viața lui a fost marcată de ascultare și devotament. Rămas orfan de mic, se spune că Nicolae a folosit moștenirea primită pentru a ajuta săracii, bolnavii și nevoiașii, inspirat de parabola tânărului bogat din Evanghelie. Mai târziu, a fost ales episcop de Mira. În timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian, a fost exilat și închis. După eliberare, a participat la Sinodul de la Niceea din anul 325. Nicolae a murit în Mira pe 6 decembrie 343. Multe povești despre viața sa au fost transmise de-a lungul timpului, toate ilustrând o viață dedicată celor slabi, neajutorați și vulnerabili.
CITEȘTE ȘI: 8 alternative adorabile la bradul de Crăciun
Legendele despre Sfântul Nicolae
Apărătorul celor slabi
Una dintre cele mai vechi povești despre Sfântul Nicolae relatează despre un bărbat sărac cu trei fiice aflate la vârsta măritișului. Fără nicio zestre, fetele riscau să fie vândute ca sclave. Într-o noapte, Nicolae a aruncat pe fereastra deschisă a casei lor un sac cu bani, care i-a permis tatălui să o mărite pe fiica cea mare. Nicolae a repetat gestul de două ori, de fiecare dată noaptea, pentru a rămâne anonim. La ultima încercare, tatăl a reușit să-l vadă și Nicolae l-a rugat să păstreze secretul.
O altă poveste vorbește despre trei tineri teologi care mergeau spre Atena. Pe drum, au fost jefuiți și uciși de un hangiu, care le-a ascuns trupurile într-un butoi. Nicolae, pe atunci episcop, a trecut pe la han și a avut un vis în care i s-a arătat crima. Prin rugăciune, Nicolae i-a readus la viață pe cei trei tineri și l-a determinat pe hangiu să se pocăiască.
Un al treilea episod descrie salvarea unui băiat pe nume Basileos, răpit din Mira și forțat să fie paharnic la curtea unui conducător străin. În timp ce părinții săi se rugau pentru el, Sfântul Nicolae i-a apărut băiatului și l-a readus miraculos acasă, având încă în mână cupa de aur a conducătorului.
Ocrotitorul marinarilor
Sfântul Nicolae este, de asemenea, considerat protectorul marinarilor. În tinerețe, el a plecat într-un pelerinaj în Țara Sfântă. La întoarcerea spre Grecia, o furtună puternică a amenințat să scufunde corabia. Nicolae s-a rugat cu calm, iar vântul și valurile s-au liniștit, spre uimirea marinarilor care se temeau de naufragiu.
Sfântul Nicolae de Bari
După moartea Sfântului Nicolae, mormântul său din Mira a devenit loc de pelerinaj, iar moaștele erau considerate miraculoase datorită unui lichid misterios, numit „mana Sfântului Nicolae”. După cucerirea Liciei de către turci în secolul al X-lea, venețienii au încercat să obțină moaștele, însă marinarii din Bari au reușit să le aducă în orașul lor din Puglia, în 1087. Două ani mai târziu, au fost îngropate în cripta unei biserici noi, construite pe locul unui fost palat bizantin. Papa Urban al II-lea a așezat moaștele sub altar, iar evenimentul a fost considerat extraordinar în Evul Mediu. Sanctuarul Sfântului Nicolae din Bari a devenit rapid un loc important de pelerinaj, iar devotamentul față de Sfântul Nicolae „de Bari” s-a răspândit în întreaga lume.
În tradițiile românești, Sfântul Nicolae este înfățișat călare pe un cal alb, simbol al zăpezii ce cade în luna decembrie. El are rolul de a proteja soarele, care încearcă să fugă spre tărâmurile nordice, lăsând lumea fără lumină și căldură. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul marinarilor, pe care îi salvează din pericolul înecului, și protectorul soldaților în timpul războaielor, aceștia rugându-se adesea pentru ajutorul său în luptă. De asemenea, el sprijină văduvele, orfanii și tinerele sărace care doresc să se căsătorească. Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în România, aduce cadouri în seara de 5 decembrie, pe care le lasă în ghetuțele.