Ce înseamnă când copilul se uită printre picioare. Cele mai cunoscute superstiții despre bebeluși

Anca Lupescu
Copil mic se uita printre picioare zambind amuzat
Ce inseamna cand copilul se uita printre picioare? Foto: Shutterstock

În universul fascinant al bebelușilor, fiecare gest și fiecare privire poate ascunde indicii interesante despre dezvoltarea lor și despre modul în care percep lumea înconjurătoare. S-ar putea ca la un moment dat să observi că bebelușul se uită printre picioare și ai putea să te întrebi de ce. Deși poate părea neobișnuit sau jucăuș, această manifestare comportamentală reprezintă o fereastră spre o explorare complexă a mediului și a propriei identități. Pe de altă pate, există și câteva superstiții legate de acest gest al copiilor.

Ce înseamnă când copilul se uită printre picioare, potrivit unei vechi superstiții

O veche superstiție spune că dacă un bebeluș se uită printre picioarele sale este un semn că mama sa este gravidă sau va fi gravidă în viitorul apropiat. Mai exact, se spune că bebelușul își caută viitoarea surioară sau viitorul frățior. Această poveste ar putea proveni din faptul că o femeie este, de obicei, aptă pentru o nouă sarcină când bebelușul ei poate ajunge în această poziție. În realitate, bebelușii se uită printre picioarele lor din mai multe motive: explorează și învață despre lume, descoperă cum funcționează corpul lor și învață să-și folosească mușchii, fac giumbușlucuri și doresc reacția ta sau îi imită pe alții.

Copiii mici pot simți că mama lor trece prin diverse schimbări atunci când aceasta rămâne însărcinată. Mai exact, le percep stresul și își pot schimba ei înșiși comportamentul, devenind capricioși, dezvoltând tulburări de somn, crize de furie sau atașamentul excesiv ca reacție la percepția că se întâmplă ceva nou.

Privesc lumea cu susul în jos

„Copiii mici lucrează la percepția adâncimii. Așa că ei cred că pot privi cu susul în jos printre picioarele lor și văd o lume complet diferită”, este de părere expertul în limbajul corpului, Patti Wood, conform parentswonder. „Din propriile mele observații și din câteva cercetări, am învățat că este o modalitate pentru ei de a fi amuzanți și că sunt fascinați de modul în care arată lumea dintr-o perspectivă diferită”, continuă expertul.

Există o varietate de motive pentru care copiii se uită printre picioare. Iată-le pe cele mai comune:

Curiozitatea de a vedea lucrurile altfel

Când bebelușii se apleacă , văd lumea dintr-un unghi complet nou. Acest lucru este fascinant pentru ei!

Întindere

Bebelușii adoră să se întindă. Vedem asta adesea după un somn lung. Aplecându-se în această poziție, au ocazia să-și folosească mușchii într-un mod nou și învață ce poate face corpul lor.

Se joacă

Copiii au o imaginație incredibilă, iar pe lângă jucăriile distractive care îi stimulează, sunt pricepuți în a-și crea propria distracție! Dacă îți vezi micuțul având o față amuztă în timp ce se uită printre picioarele sale, este foarte probabil să se distreze!

Îi imită pe alții

Bebelușii învață observând acțiunile celor din jurul lor. Ei sunt imitatori atenți, așa că e foarte probabil să fi văzut un alt copil aplecându-se într-un mod similar și vor și ei să încerce.

Pentru a obține o reacție de la părinți

Faza „Mami, uite ce pot să fac!” începe cu mult înainte ca cei mici să poată vorbi. A intra în această poziție amuzantă este o mare realizare pentru bebeluș și vrea ca și tu să vezi asta.

Dezvoltare cognitivă și fizică normală

Îți poți vedea copilul ajungând în această poziție în jurul vârstei de 14-16 luni, când el învață despre echilibru și explorează ce lucruri poate face corpul lui. Totul este complet nou pentru el, așa că a ajunge în poziții ciudate ca aceasta este un semn că își explorează lumea pe deplin și cu o curiozitate sănătoasă! De asemenea, atunci când lumea bebelușului tău este inversată, ei își dezvoltă noi memorii musculare, câștigând noi abilități cognitive și explorând o perspectivă diferită. Fiecare aspect asociat cu această poziție cu susul în jos creează noi conexiuni în creierul bebelușului.

 Alte superstiții din popor despre bebeluși

Probabil ai auzit că pofta gravidei de anumite alimente sau forma pe care o are burta ei este o indicație a sexului copilului. Alături de acestea, există o mulțime de alte mituri în jurul bebelușilor și al sarcinii:

Mai mulți bebeluși se nasc în timpul lunii pline

Această idee se crede că datează dintr-o vreme când ciclurile lunare erau folosite pentru a prezice fertilitatea unei femei. 

Acneea/problemele de piele înseamnă că este fată

În timp ce băieții bebeluși se spune că induc o „strălucire” în sarcină, opusul este adevărat pentru fete, care se crede că „fură frumusețea mamei”, cauzând erupții acneice și piele grasă. Realitatea? Sunt responsabili de acest aspect o mulțime de hormoni care modifică pielea.

Alegerile pe care le face copilul la prima lui petrecere îi prezic viitorul

Acest mit provine dintr-o tradiție bine cunoscută – tăierea moțului sau ruperea turtei, unde copilul alege obiecte de pe o tăviță. Obiectele de pe tăviță pot include o șurubelniță de jucărie pentru viitori ingineri, o minge pentru sportivi, un stetoscop de jucărie pentru cariera medicală etc. Dacă bebelușul alege bani, se spune că va avea parte de belșug în viață. 

Tradiția este populară și în Bulgaria și se numește Proshtapulnik, care este cuvântul din bulgara veche pentru „primii pași”. Bulgarii mai cred că este ghinion atunci când o persoană cu ochi albaștri se uită la bebelușul tău. Pentru a scăpa bebelușul de orice ghinion, părinții îi înfășoară în jurul încheieturii o brățară din fir roșu, lucru care se practică și la noi, ca bebelușul să fie protejat de deochi. De asemenea, se crede că părinții ar trebui să spele ochiul drept și piciorul stâng al bebelușului timp de trei zile consecutiv, dimineața și seara, pentru a îndepărta orice blestem.

„Scuipă-l să nu-i fie de deochi”

Dacă ai avut impresia că doar românii au obiceiuri ciudate, află că în Filipine oamenii scuipă bebelușii de deochi. Filipinezii cred în usog, care poate fi tradus într-un fel prin suferința copiilor cauzată de o vrajă a ochiului rău, adică deochi. Când sunt afectați de acest blestem, copiii pot face febră, iar în cele mai grave cazuri, convulsii. Pentru a contracara efectele usog (deochiului), rudelor și vizitatorilor li se cere adesea să se abțină de la a face complimente bebelușilor. Totuși, dacă consideră că bebelușul este prea drăguț pentru a nu fi complimentat, ar trebui să spună „PWERA USOG”, care este un fel de incantație pentru a salva bebelușul de suferință. .

Ghirlandele aduc ghinion în Hawaii pentru gravide

Când vizitezi Hawaii, de obicei ești întâmpinat cu ghirlande, care sunt coliere din flori oferite vizitatorilor ca un simbol de bun venit sau rămas bun. Cu toate acestea, gestul nu poate fi aplicat pentru gravide, pentru că ghirlande sau orice alte coliere aduc ghinion. Se spune că aceste bucle simbolizează cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului unui copil nenăscut, ceea ce îi poate pune viața în pericol.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa