Catherine Dolto, De ce fac copiii crize de furie (Editura Cartea Copiilor, 2011). Traducere de Andreea Demirgian.
Prima carte pe care vrem sa o asezam pe raftul mamicilor este o carte speciala si greu de incadrat intr-o categorie. Este in acelasi timp o carte de psiholgie, dar si o carte de povesti, o carte pentru mamici dar si o carte pentru pitici. Ea o va ajuta pe mamica sa isi inteleaga mai bine copilul, iar pe copil sa isi inteleaga mai bine propriile trairi, sa invete sa le accepte si sa nu se lase coplesit de ele.
Cartea Catherinei Dolto, De ce fac copiii crize de furie este un prilej de conversatie intre parinti si copiii. Citind-o ca pe o poveste, inainte de culcare sau in alt moment linistit al zilei, cartea aceasta poate fi un ajutor decizisv in depasirea uneia dintre cele mai dificile si frecvente situatii cu care se confrunta parintii: crizele de furie ale copiilor.
Crizele de furie, tantrumurile apar in viata copilului undeva intre 1 an si 2 ani. La fel si unele manifestari de agresivitate. Este varsta la care copii abia invata primele cuvinte si este uneori foarte dificil pentru parinti sa inteleaga de ce se poarta astfel copilul lor.
Atunci cand oamenii mari inteleg de ce sunt atat de furios…
Cartea Catherinei Dolto raspunde in primul rand parintilor. Ea functioneaza ca un traducator, caci uneori copiii si parinti chiar vorbesc limbi diferite. Iata ce ar spune un copilas de doi ani daca ar putea vorbi realmente despre furia lui: „Atunci cand suntem foarte furiosi, simtim furtuni puternice in suflet, si asta ne face rau. Oamenii mari cred ca suntem alintati, dar pentru cel care face o criza de furie nu e usor”.
Imaginile si cuvintele continua apoi sa vorbeasca deopotriva parintelui si copilului. Furia este ca o gorila mare si puternica pe care copilul nu stie cum sa o stapaneasca, desi ar vrea: „Nu e placut sa traiesti cu o gorila in casa, asa ca eu incerc s-o alung foarte repede”. Parintii il pot ajuta foarte mult pe micul luptator cu propria furie, facand efortul sa il inteleaga: „Atunci cand oamenii mari inteleg de ce sunt atat de furios, gorila pleaca mult mai repede”.
O criza de furie ne ajuta sa ne cunoastem mai bine
Finalul povestii ii aduce impreuna pe parinti si copii in cautarea lor permanenta de a creste si invata: „Pana la urma, o criza de furie din cand in cand nu trebuie sa ne sperie, pentru ca ne ajuta sa ne cunoastem mai bine”.
Catherine Dolto este fiica celebrei psihanaliste franceze Francoise Dolto, o deschizatoarea de drumuri in intelegerea si sustinerea copilului si a parintilor sai. In anii 80, Catherine Dolto a initiat seria de carti pentru parinti si copii Mine de rien, serie din care editura Cartea Copiilor a inceput deja sa traduca cateva (Cum sa ne invingem teama, De ce spun copiii NU, Asteptand un fratior sau o surioasa, toate in frumoasa traducere a Andreei Demirgian). Dolto abordeaza in mod curajos si sensibil cele mai dificile subiecte precum despartirea parintilor, violenta, rusinea, bolile, gelozia si chiar moartea.
Am citit aceasta carte impreuna cu fiul meu cel mare pe vremea cand crizele de furie si agresivitatea erau situatii zilnice. Ma simteam o mama ingrozitoare si imi parea ca ajunsesem la capatul resurselor, la capatul rabdarii, la capatul explicatiilor pe care i le puteam da fiului meu. Vorbeam singura. Cartea Catherinei Dolto ne-a ajutat sa vorbim despre furia lui (si a mea!) intr-un fel linistit si constructiv. Crizele de furie nu au disparut imediat dar s-au imputinat. Ele mai apar si acum din cand in cand dar nu ne mai sperie pe noi o biata criza de furie. Noi am luptat cu gorile mai mari si mai puternice. Si am invins!
Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei Cărtureşti. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.