10 metode simple ca să îl înveți pe copil să mănânce sănătos. Plus o „armă secretă” ce nu dă greș

TOTUL DESPRE MAME
v de la varză sau povestea oii galactice when-when

Dacă le insufli de mici copiilor tăi obiceiuri alimentare sănătoase și le oferi și exemplul tău, atunci îi vei ajuta să aibă o greutate normală și totodată o creștere normală. În plus, obiceiurile alimentare care li se formează copiilor când sunt mici îi vor ajuta să păstreze un stil de viață sănătos și la maturitate.

Câteva dintre cele mai importante aspecte ale mâncatului sănătos sunt controlul porțiilor și reducerea grăsimilor și a zahărului pe care copilul tău le consumă sub formă de mâncare sau de băuturi.

Iată câteva metode simple care reduc grăsimile din dietă. Dieta copilului ar trebui să includă:
* produse lactate slabe în grăsimi
* pui fără piele
* carne slabă
* cereale
* pâine din cereale integrale
* gustări sănătoase precum fructele și legumele

De asemenea, este important să reduci cantitatea de zahăr pe care copilul o primește prin intermediul băuturilor dulci, precum și sarea pe care o pui în mâncare.

În cazul în care copilul tău este supraponderal, trebuie să știi că nu e bine să îi impui o dietă dură. Copiilor nu ar trebui niciodată să li se impună o dietă restrictivă pentru a pierde din greutate dacă acest lucru nu se întâmplă sub supravegherea unui medic.

Iată abordări pe care părinții le pot încerca pentru a-i ajuta pe copii să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, recomandate de specialiștii portalului de sănătate webmd.com:

1. Ghidează alegerile familiei mai degrabă decât să le dictezi ce să mănânce. Asigură-te că ai mereu în casă o gamă largă de alimente sănătoase. Acest obicei îi va ajuta pe copiii tăi să facă alegeri corecte. Servește apă la masă în loc de băuturi dulci.

2. Încurajează-l pe copil să mănânce încet. Un copil poate să își dea seama mai bine dacă este sătul dacă mănâncă încet. Înainte de a-i pune încă o porție în farfurie, roagă-l să aștepte cel puțin 15 minute ca să vadă dacă într-adevăr încă îi mai este foame. Astfel, creierul va avea timp pentru a „înregistra” senzația de sațietate. Dacă încă îi este foame, a doua porție ar trebui să fie mult mai mică decât prima.

3. Mâncați împreună, ca familie, cât mai des posibil. Încearcă să transformi timpul petrecut la masă într-o experiență frumoasă, care să includă conversații plăcute, nu certuri și dispute. Dacă mesele sunt neplăcute, copiii ar putea încerca să mănânce mai repede ca să plece mai rapid de la masă. Cu timpul, ei pot ajunge să asocieze mâncatul cu stresul.

4. Implică-l pe copilul tău în mersul la cumpărături și în prepararea meselor. Așa vei avea ocazia să îi oferi informații despre nutriție. În plus, este posibil ca cei mici să vrea să mânânce sau să încerce mâncăruri la care au oferit și ei o mână de ajutor.

5. Plănuiește gustările de-a lungul zilei. Gustările luate permanent pot duce la îngrășare, însă gustările programte la anumite ore de-a lungul zilei pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, fără să-i strice celui mic pofta de mâncare. Ar trebui să ai grijă ca gustările să fie cât mai nutritive, fără să îi refuzi copilului câte o prăjitură ocazională, în special la petreceri și la alte evenimente sociale.

6. Nu încuraja mesele sau gustările luate în fața televizorului. Încearcă să mâncați numai în anumite locuri din casă, ca de exemplu în sufragerie sau în bucătărie. Dacă cineva mănâncă în fața televizorului s-ar putea să îi fie mai greu să fie atent la apariția senzației de sațietate, iar prin urmare va mânca mai mult.

7. Încurajează-i pe copii să bea mai multă apă. Consumul în exces de băuturi dulci a fost legat de creșterea procentului de copii obezi.

8. Încearcă să nu folosești mâncarea pentru a-ți pedepsi sau răsplăti copilul. De exemplu, dacă îl trimiți la culcare fără să mănânce cina, copilul va încerca să mănânce oricând va prinde o ocazie. Într-un mod similar, dacă folosești sucurile și dulciurile pe post de răsplată, copilul va ajunge să creadă că aceste mâncăruri sunt mai valoroase decât celelalte. Dacă îi spui copilului tău că dacă va mânca toate legumele va primi un desert îi transmiți un mesaj greșit despre legume.

9. Asigură-te că mesele pe care copilul le ia în afara casei sunt echilibrate. Află mai multe informații despre mâncarea care îi este servită la școală sau la grădiniță. Dacă îi pregătești tu un pachețel pentru prânz, ai grijă să incluzi alimente diversificate.

10. Fii atentă la dimensiunea porțiilor și la ingrediente. Citește etichetele alimentelor și limitează consumul de alimente care conțin grăsimi trans.

V de la Varză sau Povestea oii galactice When-When

O altă metodă excelentă pentru a-l învăța pe copil cum să mănânce sănătos este să îl încurajezi să citească chiar el pe această temă. Din fericire, nu va trebui să se plictisească citind volume stufoase și dificile despre grăsimi, calorii sau E-uri: cartea V de la Varză sau Povestea oii galactice When-When, scrisă de Ileana Munteanu, este o carte pentru copii în care armonia unei familii este tulburată din ziua în care mama începe un curs de alimentație sănătoasă și aduce în casă alimente ciudate și reguli noi, îngrijorată de faptul că familia ei nu consumă mâncare sănătoasă. Cartea poate fi găsită AICI.

v de la varză sau povestea oii galactice when-when

Cei doi copii se declară terorizați de noutățile din farfurie, mama nu se mai înțelege deloc cu bunica, bunicul bombăne de foame toată ziua, iar tatăl trebuie să împace pe toată lumea.

V de la Varză sau Povestea oii galactice When-When, o carte minunată pentru copii

Cartea V de la Varză sau Povestea oii galactice When-When este scrisă din perspectiva unui băiețel de 12 ani care dă glas – cu mult umor – nemulțumirilor familiale declanșate de noile reguli alimentare aduse în casă de mama care a decis să îi limiteze accesul la produsele mai puțin sănătoase la care până atunci avea acces liber.

Ce este interesant la V de la Varză sau Povestea oii galactice When-When este că, pe măsură ce povestea curge, cititorul află într-o manieră cât se poate de naturală și de prietenoasă care este impactul alimentelor nesănătoase asupra noastră, ce rol are hrana bună pentru organism şi cum putem să o procurăm.

V de la Varză sau Povestea oii galactice When-When – o carte despre schimbare

Ultima parte a cărţii este dedicată reţetelor simple, cu ingrediente puţine şi foarte uşor de făcut, care îi vor ajuta pe copii să aprecieze gustul unei mâncări bune şi hrănitoare, ca de exemplu fulgii de ovăz cu lapte de migdale, supa crema de broccoli, curcanul cu quinoa sau supa cremă de linte roşie.

V de la Varză sau Povestea oii galactice When-When este povestea savuroasă a unei schimbări care, ca orice schimbare importantă în bine, cere efort înainte să aducă o binemeritată răsplată. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa