Cum să devii un părinte blând

Maria Tănăsescu
parenting in bratele mele

  Știi ce înseamnă să devii un părinte blând?

  Cartea lui Mayim Byalik- „În brațele mele și dincolo de ele” se citește ca o pledoarie pentru o maternitate mai intuitivă și pentru o copilărie mai senină.

  Dacă ați  citi o singură carte de parenting, ei bine, aceea ar trebui să fie minunata și greu de clasat carte a lui Mayim Byalik, așa îmi vine să zic, imaginându-mă în fața unei audiențe de viitoare mame.

  Îmi dau seama însă că și după devorarea unei întregi biblioteci de asemenea cărți, o mică bijuterie ca aceasta își va găsi cu siguranță locul său de cinste.

  “În brațele mele și dincolo de ele” se delimitează rapid, de la bun început de manuale, ghiduri, sau alte cărți pline de pași, rețete și îndrumări savante, aparținând unui curent de parenting sau altuia. Fără să îți dea lecții te învață cum să devii un părinte blând.

  Părinte blând, cu umor și un strop de încredere

  Mayim Byalik își narează experiența din ipostaza de mamă care a îmbrățișat principiile attachment-parentingului. Și o îmbogățește cu profesia de neurolog cu studii specifice despre atașament (vorbește, de pildă pe larg despre rolul hormonilor în reglarea proceselor fiziologice ale sarcinii, nașterii, alăptării).

  Ea e și actriță, una celebră, dar tonul cărții e vesel și mai curând modest, pare că această celebritate îi servește doar să își facă vocea mai bine auzită. Și vocea ei nu face deloc parte din curentul majorității. Dar știți care e, în ce mă privește ingredientul magic al acestui volum? Ei bine, o doză zdravănă de umor, de autoironie, umor care eliberează, care șterge diferențe culturale, care dezinhibă și invită la conștientizarea ideii că odată ce ai devenit mamă, faci parte dintr-o comunitate și ai parte de solidaritate.

  • Cartea lui Mayim Byalik se găsește onlinie AICI.

  Mai e și mult bun-simț în această carte, sau intuiție, așa cum o numește Byalik. Iar cei care deja sunt apropiați teoriilor atașamentului vor recunoaște că ele țin în mod esențial de o intuiție universală a celei care devine mamă. Intuiție pe care adesea  o o ignorăm sau o acoperim de vinovăție, fie din pricina presiunii sociale, fie a unor traume personale.

  Copilul trebuie purtat, iubit, ascultat, liniștit, respectat, alăptat; trebuie să aibă o voce, chiar dacă ea nu ne e limpede încă din bebelușie, chiar dacă ea nu se suprapune peste vocile celor care ne cer să fim altfel de mame, chiar dacă uneori ne vine greu.

  Există o cale de mijloc în chestiunea disciplinei?

  Sunt câteva capitole pe care le-am citit cu enorm interes, ușor amuzată de scenariul imaginar în care ele ar fi subiect de dispută de-a lungul și de-a latul internetului: ar ieși scântei! Unul dintre ele încearcă să dărâme, tot cu argumente care țin de logică și bun-simț mitul politeții la copii.

  Prin urmare, copiii nu vor fi politicoși pentru că îi presăm, forțăm, sau le ținem prelegeri despre asta; unicul mod autentic de a deprinde regulile bunei purtări e modelând comportamentele adulților din preajmă.

  Ce să știi dacă vrei să fii un părinte blând

  Apoi, un alt punct categoric nevralgic e cel despre disciplină( firește, pozitivă). Byalik vorbește aici despre metodele disciplinei tradiționale, autoritare, deconstruiește un pic mecanismele din spatele lor și explică de ce acestea nu funcționează: consecințele ilogice ( nu mănânci, nu ai voie la desene), etichetările, reprimarea plânsului și a emoțiilor firești, amenințările, recompensele, violența.

  Ei bine, da, agresiunea îndreptată împotriva copilului, bătaia e tratată pe larg aici, sunt din nou citate studii ale efectelor devastatoare asupra dezvoltării copilului, e adusă din nou în ajutor neurologia, dar și logica. Iată însă că aici avem și bucuria de a găsi o seamă de sfaturi cât se poate de practice pentru a păși cât mai departe de disciplina tradițională:

  • Purtările inacceptabile sunt semnele unei nevoi neîmplinite
  • Copilul nu e totuna cu comportamentul său
  • Ia o pauză și respiră când tensiunea devine excesivă
  • Fii blând cu tine
  • Pentru fiecare nu, câte un da
  • Simțul umorului

  Cartea aceasta e de citit și recitit, în diverse stadii ale maternității, fie la începuturile ei când ne îndoim de noi înșine, sau când privim în spate, peste umăr cu nostalgie și dor. O puteți comanda online de AICI.  E de dăruit mai departe, de frământat alte aluaturi pentru alte generații de părinți.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa