Ce trebuie să știi despre somnul bebelușului tău în primul an de viață

Ca părinți, abia așteptăm să vină momentul în care copilul va dormi neîntors toată noaptea. În realitate însă nimeni nu doarme neîntrerupt întreaga noapte. Cum dorm bebelușii,află din acest articol.

Veronica Guzun, redactor
Somnul bebelușului
Modelul de somn al copiilor se schimbă mult în primul an de viață. Foto: Shutterstock

Somnul este un element esențial pentru sănătatea noastră și extrem de important în perioada bebelușiei și copilăriei. Așadar, dacă somnul bebelușului este unul liniștit, toată familia e în echilibru. Totuși, există riscul să aveți așteptări nerealiste de la un nou-născut. De aceea, este important să știți cum doarme un bebeluș în funcție de vârstă și cum să-i creați obiceiuri bune de somn. Toate aceste informații de primă importanță într-o familie cu copil mic se găsesc detaliate în cartea ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”, semnată de psihologul și mamă a patru copii Sarah Ockwell-Smith.

”Bebelușul meu doarme toată noaptea”, iată un enunț care poate genera valuri de emoții nu dintre cele mai bune unui proaspăt părinte cu ochii împăienjeniți de nesomn. De ce unii copii dorm liniștiți și alții trag clopotele din jumătate în jumătate de oră, dar și cât de obișnuit e ca un nou-născut să doarmă pe întregul parcurs al nopții, cum se schimbă modelul de somn al copiilor în primul an de viață și cum poate fi îmbunătățit somnul bebelușului, am încercat să aflăm din cartea care a salvat mulți părinți de la nopți albe: ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”.

Ce trebuie să știm despre somnul bebelușului, în general.

Somnul este, în esență un proces controlat chimic. Asta nu înseamnă că nu ar fi afectat de factori externi. Ciclul recurent somnoros/treaz în decursul a 24 de ore este ceea ce se cheamă ”ritm cicardian”.

”Cercetările mai amănunțite arată că ritmurile cicardiene nu se instalează definitiv decât în jurul vârstei de patru luni. Abia pe la această vârstă deci putem avea pretenția ca un bebeluș să înceapă oarecum să reacționeze la diferența dintre zi și noapte”.

Sarah Ockwell-Smith, în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”

Ca părinți, abia așteptăm să vină momentul în care copilul va dormi neîntors toată noaptea. În realitate însă nimeni nu doarme neîntrerupt întreaga noapte, toți trecem prin mai multe etape ale somnului și ne trezim frecvent, uneori atât de scurt încât a doua zi nici nu ne amintim că s-a întâmplat. De aceea, a înțelege că nimeni nu se culcă seara și se trezește a doua zi dimineața este vital atunci când înțelegem somnul copiilor.

Somnul bebelușului de la naștere până la trei luni. Somnul bebelusului la 2 luni

Perioada aceasta poate fi rezumată într-o singură propoziție: „Nu vă așteptați la cine știe ce somn”. În primele luni de viață, somnul nou-născutului este foarte diferit e cel al unui adult. La această vârstă, bebelușului nu numai că îi lipsesc reglările hormonale ale somnului pe care le realizează ritmurile cicardiene, dar ciclurile lui de somn sunt de două ori mai scurte decât cele ale adulților, de aproximativ 40-45 de minute. De asemenea, spre deosebire de noi, adulții, pentru care doar 20% din ciclu este REM, copiii mici petrec jumătate din timpul de somn în faza REM.

Altfel spus, în primele 20 de minute somnul lor este activ și se pot trezi foarte ușor și abia în a doua jumătate a somnului intră în faza profundă. Odată ce trec aceste 40 de minute, dacă nimic strică liniștea trecerea în următorul ciclu poate avea loc fără o trezire evidentă. Din această descriere putem observa că un bebeluș se poate trezi la fiecare 20 de minute dacă ceva îi deranjează. Zgomotul, scutecul ud, frigul, foamea sau senzația de nesiguranță dacă părintele nu este alături sunt doar câteva dintre cauze.

Cum se schimbă somnul bebelușului de la o lună la alta. Somnul bebelusului la 2 luni

Cum doarme bebe imediat după naștere
Până la o lună, bebelușul își face ”somnul de recuperare”. El își petrece aproximativ 80% din timp dormind și doarme 16-17 ore pe parcursul a 24 de ore.

Somnul bebelușului până la 2 luni
Bebelușii de o lună au trei-patru reprize de somn pe zi, cu 15-16 ore dormite în 24 de ore. Noaptea se trezesc în medie de 3-4 ori.

Cum doarme bebe după două luni
La două luni, bebelușul doarme în medie 15 ore pe parcursul a 24 de ore. Ziua atinge 5 ore de somn, restul rămâne pentru somnul de noapte.

Somnul bebelușului la 3 luni
Studiile arată că în jurul vârstei de trei luni, 58% dintre copii pot să doarmă intervale de până la cinci ore. Și tot aproximativ jumătate dintre copii se trezesc cu regularitate în fiecare noapte. Numărul total de ore dormite în 24 de ore este de 14. Dintre acestea zece ore sunt alocate somnului de noapte, semn clar că încep să se dezvolte ritmurile cicardiene.

Ce ajută ca somnul bebelușului să fie mai liniștit în aceste luni

Primele trei luni de viață sunt numite adesea al patrulea trimestru, când copilul face trecerea de la mediul intrauterin, obișnuit pentru el, la unul din afara uterului, complet nou. De aceea, reconstituirea mediului cunoscut lui îi va da o stare de liniște și siguranță.

Sarah Ockwell-Smith în ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” are următoarele recomandări:

  • Reduceți stimulii la minimum, fără jucării-carusel atârnate deasupra patului, sau alte jucării prinse de lateralele pătuțului.
  • Respectați principiile pentru evitarea sindromului morții subite
  • Fără pernă, pătură sau apărătoare de pătuț
  • Optați pentru sac de dormit când îl puneți la somn
  • Reduceți lumina la minimum pe timpul nopții și iluminați încăperea natural pe timp de zi, pentru a ajuta la stabilirea ritmurilor cicardiene.
  • Folosiți zgomot alb în surdină când puneți copilul la somn și puteți lăsa sunetul pe tot parcursul somnului.
  • Purtați copilul în port-bebe ergonomic pentru somnul de zi.

Somnul bebelusului la 4 luni. Cum doarme bebelușul între patru și șase luni

Acesta este o perioadă foarte agitată în ceea ce privește somnului bebelușilor. Acum au loc foarte multe schimbări: se dezvoltă ritmul cicardian de la unul aproape inexistent către unul complex. Adică în această perioadă mai către final, copilul va avea capacitatea de a face diferența între noapte și zi. El va dormi mai bine noaptea și mai puțin ziua. În plus și somnul rem scade de la 50 la sută, cum era la început, către 40% la vârsta de șase luni. Acum nu chiar orice inconvenient îi va trezi, chiar dacă ciclul de somn rămâne neschimbat (45 de minute).

Un bebe la 3-4 luni se trezește în medie de 2-3 ori pe noapte, cu 14 ore de somn în 24 de ore dintre care trei ore sunt în timpul zilei. Studiile arată că doar 16% dintre copii dorm întreaga noapte fără să se trezească.

Puseele de creștere pot afecta somnul copilului în această perioadă. Între trei și șase luni se întâmplă multe lucruri care țin atât de dezvoltarea fizică, dar mai ales de cea a creierului. De aceea cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să aveți grijă de voi înșivă, pentru a putea face față provocărilor etapei. Cereți mai des ajutorul celor apropiați și nu vă încărcați cu responsabilități în plus.

Cum creăm un mediu propice somnului la această vârstă

Acum are loc trecerea de la recrearea ambianței intrauterine la acomodarea cu scurte separări de părinți. Sarah Ockwell-Smith în ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor” recomandă:

  • Reduceți stimulii la minimum, mai ales în prima perioadă a acestui interval.
  • Respectați principiile pentru evitarea sindromului morții subite
  • Fără pernă, pătură sau apărătoare de pătuț
  • Optați pentru sac de dormit când îl puneți la somn
  • Limitați iluminarea artificială a încăperii pe timpul nopții, ziua optați doar pentru lumină naturală
  • Zgomotul alb încă îi ajută să adoarmă
  • Încercați să introduceți un obiect de tranziție (o jucărie, de exemplu) pe care să-l legați de barele pătuțului pentru a nu-l pune în pericol pe cel mic
  • Purtați bebelușul în sistem de purtare ergonomic pentru somnul de zi.

Somnul bebelușului de la jumătate de an la un an

Este intervalul în care ritmurile cicardiene ale copilului sunt comparabile cu cele ale unui adult, iar ceasul intern va coincide în linii mari cu cel al părinților, chiar dacă se vor continua să aibă mai multe treziri pe timpul nopții și nevoie de somn peste zi. Somnul REM atinge 35% din ciclu, restul de două treimi fiind acoperit de somnul liniștit. Veștile bune însă vin cu altele mai puțin bune. Deși ca ritm de somn ar trebui să înceapă să doarmă mai bine, perioada coincide cu apariția primilor dinți și a fricii de singurătate care pot afecta serios somnul copilului și deci a părinților.

Cum doarme bebelușul între 6 și 12 luni

”Nu există o regulă pentru intervalele de timp cât trebuie să doarmă un copil, căci copiii sunt diferiți. E mult mai important să doarmă atât cât îi cere fiecăruia în parte organismul”.

Sarah Ockwell-Smih în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Statistic, la începutul acestei perioade doar 16% dintre copii dorm neîntrerupt noapte de noapte. 60% dorm în reprize de câte cinci ore, iar restul încă se trezesc de cel puțin trei ori în fiecare noapte. La șase luni, bebelușii dorm în medie 10 ore noapte și trei ore ziua.

La nouă luni copilul intră într-o nouă etapă și poate apărea regresia somnului. Astfel, la această vârstă, doar 40% dintre copii mai dorm intervale de 5 ore și la trezire au nevoie de mai mult ajutor din partea părinților să adoarmă la loc.
De ce este somnul așa de fragmentat la vârsta aceasta? Răspunsul rezidă, cel mai adesea, în trei cuvințele: ”anxietatea de separare”.

Ce este anxietatea de separare?

Atunci când se nasc, bebelușii nu au nici nea mai vagă idee că sunt o altă entitate decât mama. Ei au nevoie de timp să înțeleagă că de fapt sunt altcineva, dar mai ales că mama poate să plece și chiar poate să nu se mai întoarcă. Ei fac această descoperire în jurul vârstei de nouă luni. Nu e semn că mamele cresc copii mămoși și alintați, ci că bebelușii au dezvoltat un atașament sigur față de părinți și că la maturitate vor avea o personalitate sănătoasă. Studiile arată că adevărata independență și încredere în sine a adulților își au originea într-un atașament sigur față de mamă în primul an de viață.

Unul dintre cele mai bune indicatoare ale atașamentului sigur este că bebelușul sau copilașul să vrea să exploreze tot ce-l înconjoară atunci când mama/tata este de față. Dacă însă părintele pleacă de lângă el, începe să plângă și nu se liniștește decât atunci când se întoarce.

”Un bebeluș cu vârsta cuprinsă între nouă și 12 luni al cărui somn regresează, care plânge după părinți noaptea și nu se îndură să se despartă de ei când doarme ziua, nu este un motiv de îngrijorare sau vreun indicator că abilitățile voastre parentale ar fi inadecvate. Este un comportament întru totul normal și o modalitate prin care bebelușul vă felicită pentru faptul că îl creșteți cu empatie și reacționând la nevoile lui. Este un semn grozav, oricât de enervant și epuizant ar fi.”

Sarah Ockwell-Smih în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Sfaturi pentru somnul liniștit al copiilor

Stabiliți o rutină de culcare – o rutină sănătoasă pentru somnul de zi și de noapte poate avea consecințe benefice asupra modului în care doarme un copil. Băița de dinainte de somn, un masaj ușor pe corp, citirea unei povești, îmbrăcarea pijamalei, îmbrățișarea și sărutul de noapte bună toate servesc drept semnale că a venit ora de culcare. Aceste acțiuni, transformate în obicei, îi ajută pe copii să accepte mai ușor ora somnului și să adoarmă mai repede.

Oferiți-i un obiect de tranziție – acel obiect care îi aduce copilului alinare și îl ajută să facă tranziția către independența față de mamă și să adoarmă mai liniștit: jucărie, pernă, pătură, obiect vestimentar purtat de mama. Obiectul trebuie să fie ales de copil și să nu fie schimbat decât dacă el decide.

Evitați cât de mult posibil expunerea copiilor la ecranele aparatelor electronice – Folosirea ecranelor poate avea efecte negative asupra somnului în două moduri. Primul este efectul pe care ăl are lumina albastră emisă. Aceasta inhibă producerea melatoninei, hormonul somnului. Al doilea este efectul excitant pe care televizorul/jocurile/aplicațiile ăl pot avea asupra minții mai ales pentru un copil mic. Așadar, fără televizor în camera copilului și fără ecrane cu două ore înainte de ora de culcare.

Atenție la lumină – studiile arată că bebelușii expuși la lumină naturală la orele prânzului dorm mai bine în timpul nopții. De asemenea, pentru somnul de prânz nu trageți jaluzelele sau draperiile în camera în care doarme copilul. Seara limitați expunerea la lumina artificială și stingeți toate sursele de lumină pe timpul nopții, chiar și cea de veghe.

Mesaje liniștitoare pentru părinți îngrijorați de la Sarah Ockwell-Smith

  • Somnul este o problemă numai dacă tu sau familia ta o resimțiți așa. Nicidecum atunci când îmi spun alții că este o problemă.
  • Fiecare copil e unic în felul lui, ceea ce funcționează la unul, poate să nu funcționeze la altul. Diferențele de model de somn pot fi foarte mari chiar și între frați.
  • Indiferent cât de dai peste cap, ei tot când vor avea nevoie vor dormi, atât cât le trebuie.
  • Dacă te forțezi sai îl forțeze pe cel mic să faceți ”ceea ce trebuie”, nu va fi decât un motiv de stres în plus, ceea ce te va epuiza emoțional și mai tare.
  • Ceea ce merge la voi în familie se poate să nu meargă la altele, și invers.
  • Se schimbă mereu, adaptează-te situației. Nu te încăpățâna să te supui unui tipar care pur ți simplu nu există.

Cartea care vă spune cum să-l aduceți pe Moș Ene

Este demonstrat științific ca antrenamentul de somn, atunci când lăsăm copilul singur în cameră să plângă până adoarme, este traumatizant pentru el. De aceea, sunt necesare metode mult mai blânde, chiar dacă poate părea la început că nu au efect. Cum să împrieteniți bebelușii cu somnul și mai ales cum să aveți așteptări realiste în legătură cu acest subiect, aflați din cartea care a salvat multe familii de la nopți albe și zile negre. ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor”. Lucrarea semnată de psihologul Sarah Ockwell-Smith explică pe înțelesul tuturor fiziologia somnului, cum ni s-au schimbat obiceiurile dormitului pe parcursul istoriei, cum afectează alimentația și ecranele somnul copiilor, cum dorm copiii la diverse vârste, de la naștere până la cinci ani.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa