Cum îl fac să iubească mâncarea sănătoasă de mic? Să-i placă fructele și legumele, să-l văd că știe ce-și dorește să mănânce? Și, mai încolo, cum îl învăț să nu ajungă să mănânce în exces ori să devină prea selectiv? Cum îl feresc să ajungă un adolescent tentat de dietele la modă, care îi pot compromite sănătatea? Cum îl feresc de tulburările alimentare? Toate răspunsurile acestea se află în cartea „Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare”, publicată de Editura ZYX, partener Totul Despre Mame. Iată de ce ar trebui să ai cartea aceasta în bibliotecă!
Dacă ai simțit vreodată că mâncarea are arome mai intense și texturi plăcute în vacanță, ai experimentat ceea ce se numește mâncatul conștient. Acest lucru presupune să acorzi atenție alimentelor pe care le mănânci și să te bucuri de gustul lor. Înseamnă că atunci când mănânci, să o faci încet, folosindu-ți toate simțurile și savurând cu adevărat mâncarea. Nu în fața televizorului, nu înfulecând într-o ceartă, nu în timp ce lucrezi sau vorbești la telefon. Nu când ți se impune ce să mănânci.
De ce e bun mâncatul conștient
Există numeroase beneficii ale mâncatului conștient, în special pentru copii. Îi ajută să recunoască senzația de sațietate, făcându-i să se oprească la timp. Îi ajută să învețe diferența dintre a mânca din plictiseală, obișnuință sau de foame. Pe de altă parte, descurajează prejudecățile legate de mâncare. Ca atare, nu există mâncare bună sau proastă. Aceste etichete și altele asemănătoare nu pot fi legate de mâncare – sunt fragmente de imaginație sau proiecții ale credințelor noastre condiționate, dezordonate legate de hrană, pe care mulți adulți le folosesc. Și le transmit, uneori fără să-și dea seama, copiilor. Familia are o influență uriașă asupra relației copiilor cu mâncarea. Despre toate acestea, oferind o mulțime de sfaturi, vorbește cartea lui Sarah Ockwell-Smith – Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare. Iată câteva idei importante desprinse din carte:
Prima schimbare ar trebui să se întâmple la părinți
Când ne naștem, cu toții suntem intuitivi în ceea ce privește hrănirea. Copiii mici folosesc mâncatul conștient. Mănâncă atunci când le este foame și se opresc când sunt sătui. În perioada diversificării alimentației, își folosesc simțurile pentru a descoperi texturile și gusturile alimentelor. Având o înclinație naturală pentru mâncatul conștient, este important să le cultivăm această abilitate. Altfel spus, trebuie ca noi, părinții să reușim să separăm propria relație pe care o avem cu mâncarea de cea a copilului.
Autoarea atrage atenția că multe dintre îngrijorările legate de obiceiurile alimentare ale copiilor își au rădăcinile în felul dezordonat în care ne hrănim noi înșine și în convingerile noastre disfuncționale. „Dacă scopul nostru este să ne ajutăm copiii să adopte un etos al alimentației cu blândețe – adică obiceiuri conștiente, pline de respect, atunci trebuie să urmăm noi înșine aceleași reguli”, scrie Ockwell-Smith, specialistă în metodele parentingului cu blândețe.
- CITEȘTE ȘI: ABC-ul alimentației sănătoase
Greșeli în alăptare: masa la ore fixe
Educația gusturilor unui copil și relația lui sănătoasă cu mâncarea pornește încă din primele luni de viață. Indiferent dacă alăptăm sau ne hrănim copilul cu biberonul, în perioada aceasta îl învățăm despre dragoste, respect și conexiune. Și despre mâncatul conștient. Adică de foame, de nevoie. Spre exemplu, autoarea, susținută de studii, spune că hrănirea după program este benefică mamei, dar are un impact negativ asupra copilului. Și că hrănirea pe timpul nopții nu este un obicei rău, ci o nevoie normală a copilului. De hrană, de iubire, de conexiune. De aceea, nici dormitul alături de copil în această perioadă nu este un prost obicei, în viziunea autoarei, ci un lucru necesar și normal. În capitolul despre alăptare, autoarea ne transmite că în perioada în care ne hrănim bebelușul învățăm despre nevoile lui și despre importanța încrederii în instinctele lui sănătoase.
Greșeli în diversificare: preluarea conducerii
Când vine vremea să-i diversificăm alimentația bebelușului, Sarah Ockwell-Smith are un sfat de aur: să predăm frâiele copilului! Autoarea ne spune cum să pregătim scena alimentației, excluzând din ea lucrurile care l-ar putea distrage. Înțărcarea este o experiență senzorială pentru bebeluș din care micuții pot învăța atât de multe. Altfel spus, să-l lăsăm să continue mâncatul conștient și să se bucure de descoperirea mâncării.
Găsești în acest capitol o mulțime de sfaturi practice legate de importanța vitaminei D, precum și un ghid privind suplimentele de vitamine și minerale.
Hrănirea copilului mic. Etapa celor mai mari greșeli părintești
Aceasta este perioada în care apar cele mai mari probleme de alimentație și majoritatea sunt create de părinți. Ne ducem exact la polul opus al mâncatului conștient. De la orarul fix de masă, care obligă copilul să mănânce indiferent ce simte corpul lui, până la recompensarea cu alimente: „Dacă ești cuminte, primești ciocolată!” Cercetările arată că un copil este atras de alimente cu conținut ridicat de grăsimi sau de alimente dulci atunci când părinții săi folosesc mâncarea ca recompensă pentru anumite comportamente, scrie autoarea în cartea sa.
Cât despre foame versus apetit, autoarea rezumă în felul următor:
- senzația de foame nu trebuie să fie prezentă pentru ca apetitul să fie stimulat;
- apetitul are mai puțină importanță când apare senzația de foame autentică.
Copilul tău știe să deosebească foamea de poftă? Cel mai important mesaj legat de diferența dintre apetit și senzația de foame este că foamea e o nevoie fiziologică, în timp ce apetitul e o dorință emoțională.
- CITEȘTE ȘI: Copilului îi este foame sau e doar plictisit?
Beneficiile hrănirii cu blândețe pentru toată familia
Cartea Poftă bună vorbește despre hrănirea cu blândețe, așa cum toate cărțile lui Sarah Ockwell-Smith – și cele despre educație, somn, antrenamentul la oliță sau mersul la grădiniță – sunt orientate în jurul metodelor blânde, pozitive. Când vine vorba despre hrănire, cartea nu disociază alimentația de iubire. Delimitează doar rolurile fiecăruia (părinte și copil) în acest proces al educației alimentare. Părinții nu trebuie să lege mâncarea de emoții, nu trebuie să recompenseze sau să pedepsească, dar trebuie să se îngrijească de alegerea și pregătirea alimentelor. Copiii au astfel ocazia să se descopere și să descopere lumea din jurul lor și relația cu aceasta, inclusiv prin prisma alimentației. Beneficiile hrănirii cu blândețe sunt pentru toată familia:
Hrănirea cu blândețe este un mod de viață
Pentru a schimba în bine alimentația copiilor trebuie să începem prin a înțelege ce este hrănirea normală și care sunt principiile fiziologice care o guvernează. Uneori, asta înseamnă să ne reeducăm, dacă vrem să schimbăm felul în care mănâncă micuții. Un efect secundar extraordinar și neașteptat este că aceste cunoștințe pot aduce cu sine un sentiment de libertate în propria noastră relație cu hrana. Hrănirea cu blândețe este un mod de viață și presupune schimbări nu doar ale felului în care ne hrănim copiii, ci și ale modului în care ne raportăm noi înșine la hrană.
Hrănirea cu blândețe conferă putere și încredere
Respectarea principiilor hrănirii cu blândețe le conferă tuturor membrilor familiei putere și încredere: părinții simt că pot avea încredere în copiii lor și în propriile abilități de parenting, încredere care se bazează pe o înțelegere profundă a ceea ce reprezintă o alimentație normală, sănătoasă; iar copiii capătă încredere să dea ascultare semnalelor corpului și să își autoregleze aportul de hrană, în loc să se bazeze pe instrucțiunile părinților sau pe mesajele societății. Iar toate acestea vor avea efecte pe termen lung (incluzând posibilitatea ca, în viitor, să li se confere încredere și putere copiilor din generația următoare) și vor crea o spirală pozitivă, permițându‑le tuturor membrilor familiei să se simtă mai în siguranță și mai încrezători.
Hrănirea cu blândețe se bazează pe respect
Când părinții înțeleg efectele și rolurile fiziologice și psihologice ale hrănirii, pot să le arate cu adevărat respect copiilor. Mult prea mulți părinți cred că fac „tot ce e mai bine” pentru copiii lor dacă îi hrănesc cu forța, îi recompensează, îi pedepsesc sau le restrâng aportul alimentar. Această convingere greșită îi va determina să îi trateze fără respect pe copii, fiindcă îi vor înțelege greșit. Dacă și‑au format convingeri avizate despre hrănirea cu blândețe, părinții vor putea să le arate copiilor respectul pe care îl merită, ceea ce îi va învăța pe aceștia să își respecte propriul corp și lucrurile minunate pe care le pot realiza în fiecare zi, iar asta nu poate fi decât un lucru bun pentru starea lor de bine și pentru stima lor de sine.
- CITEȘTE ȘI: Miruna Jovin: „Dacă ne dorim copii fericiţi, trebuie să îi creştem cu respect şi blândeţe”
Principiile hrănirii cu blândețe se aplică la orice vârstă, din ziua în care copilul se naște până când adolescentul pleacă la facultate. „De fapt, vă veți da seama, dragi părinți, că multe dintre informațiile din această carte vă vor folosi și vouă, adulților care le citiți, deși nu vă vor oferi rezolvări magice, peste noapte”, scrie autoarea Sarah Ockwell-Smith. Mamă a patru copii, Sarah este licențiată în psihologie, și are pregătire de pediatru homeopat, educator prenatal și doula. Este specialistă în metodele parentingului cu blândețe și este co-fondatoarea paginii de internet gentleparenting.co.uk. Sarah este autoarea unui blog de parenting – sarahockwell-smith.com, care este citit de peste 3 milioane de părinți în fiecare an.
Cartea Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare, de Sarah Ockwell-Smith, poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii ZYX Books, partener Totul Despre Mame.