De ce plâng bebelușii noaptea. 6 explicații științifice

TOTUL DESPRE MAME
copiii-si-somnul-totul-despre-mame

Cei mai mulți copii se trezesc în timpul nopții. Și, deși unii copii dorm 10-12 ore fără întrerupere începând de la vârsta de 3-4 luni, mulți bebeluși continuă se se trezească în timpul nopții și să plângă după părinții lor.

Iată 6 explicații posibile ale acestui comportament, prezentate de site-ul huffingtonpost.com:

1. Ciclul de somn. Bebelușii se trezesc noaptea deoarece creierul lor trece de la faza de somn REM (mișcarea rapidă a ochilor) la alte faze de somn. În momentul tranziției mulți dintre copii se trezesc și plâng. Uneori se trezesc flămânzi. Este normal ca în primele luni de viață un bebeluș să se trezească de 4-5 ori pe noapte.

2. Unii copii au somnul mai ușor, în vreme ce alții dorm mult mai profund. Indiferent de organismul copilului, rolul părinților este de a-l ajuta să-și creeze niște obiceiuri de somn sănătoase.

3. După vârsta de 4 ani, cei mai mulți dintre copii pot dormi pentru o perioadă mai lungă de timp. E posibil ca, uneori, ei să se trezească, să își schimbe poziția și să se sperie dacă rămân blocați într-o poziție care nu le place. Așa că vor plânge ca să îi anunțe pe cei din jur că ceva nu este în ordine.

4. Apariția dinților. Nu încape discuție că apariția dinților îi trezește pe copii noaptea și le perturbă somnul. De regulă, dinții apar în jurul vârstei de 6 luni.

5. Schimbările comportamentale ce apar odată cu vârsta sunt și ele un factor care trebuie luat în considerare. Mulți copii încep să se trezească mai des noaptea în jurul vârstei de 6-9 luni deoarece li se conturează tot mai mult un simț al independenței și al conștiinței de sine.

La vârsta de 6 luni, unii copii se trezesc în toiul nopții și încep să „vorbească” doar pentru a auzi diferitele sunete pe care le fac. Părinții nu au de ce să se ducă la ei dacă cei mici nu plâng sau nu sunt agitați.

În jurul vârstei de 9 luni bebelușii dezvoltă anxietate de separare, ceea ce înseamnă că atunci când se vor trezi noaptea și vor realiza că mama nu este lângă ei vor începe să plângă.

6. Infecțiile.

După vârsta de 6 luni copiii suferă mult mai des de infecții. Acest lucru se întâmplă deoarece de la acea vârstă ei sunt capabili de a pune o mulțime de alte obiecte în gură, așa că expunerea lor la bacterii și microbi crește exponențial.

Mulți dintre bebelușii care suferă de răceli sau de infecții ale căilor respiratorii se vor trezi din cauza tusei sau a congestiei căilor respiratorii. Febra, stările de vomă și diareea sunt și ele motive care îi vor trezi din somn pe cei mici.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Pentru părinți, toate aceste treziri frecvente ale bebelușilor înseamnă oboseală, iritare și somn pierdut. Nu este de mirare că mulți părinți spun că sunt epuizați total din cauza trezirilor nocturne ale copilului.

Sarah Ockwell-Smith, creatoarea conceptelor BabyCalm și ToddlerCalm, oferă în volumul Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor recomandări pentru o abordare blândă a problemelor de somn tipice copiilor, de la naștere până la vârsta de cinci ani. Cartea poate fi găsită AICI.

Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor

Găsind echilibrul între nevoile părinților privați de somn și ale copilului, Sarah oferă în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor sfaturi viabile, bazate pe dovezi științifice.

Printre subiectele atinse în Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor se numără:

* Ce ne arată de fapt studiile științifice cu privire la cât de mult trebuie să ne așteptăm să doarmă bebelușii și copiii mici în fiecare etapă de creștere.
* De ce multe dintre sfaturile cu privire la somn sunt incorecte și contraproductive.
*Ce putem învăța din obiceiurile altor culturi.
* Cum să facem față problemelor uzuale, printre care trezirile frecvente, terorile nocturne și udatul patului.

În Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor veți găsi recomandări practice pentru fiecare etapă de creștere și pentru crearea ambianței de somn perfecte, respectiv a unui ritual de culcare și pentru folosirea corectă a obiectelor de tranziție. Cartea poate fi găsită AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa