Sărbătorile cu (pre)adolescenți: ponturi pentru zile tihnite și discuții sincere

Deși nu există rețete, două strategii sunt mereu valabile pentru a gestiona armonios relația cu adolescenții, atât în vacanțe, cât și în restul anului: ascultarea autentică și grija pentru cum purtăm conversațiile în jurul temelor delicate.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
sărbători în familie
Când aveți discuții delicate, evitați să mențineți contactul vizual, dacă asta vă ajută să mai diminuați din disconfort. FOTO: Shutterstock

Între 8 și 18 ani, toți copiii trec printr-o perioadă de transformări intense, care afectează relațiile cu părinții, profesorii, prietenii și dinamica întregii familii. De Sărbători, când se adună toată familia și așteptările sunt mari, în locul unor zile tihnite și al unor conversații lejere, ne trezim adesea în mijlocul unor discuții dificile, care pot degenera în conflict.

Deși nu există rețete, psihologii sugerează două strategii valabile pentru a gestiona armonios relația cu adolescenții, atât în vacanțe, cât și în restul anului: ascultarea autentică și grija pentru cum purtăm conversațiile în jurul temelor delicate.

În loc să le ținem prelegeri copiilor, e mai înțelept să îi ascultăm, spun specialiștii.

Iată câteva motive pentru care e important să ne ascultăm copiii:

  • Copiii se simt prețuiți când sunt ascultați; astfel, primesc mesajul că ideile și întrebările lor sunt importante, că sentimentele lor sunt validate și că adulții sunt resurse valoroase. Mai învață și ce înseamnă să acorzi atenție altei persoane, să-i înțelegi și să-i accepți sentimentele.
  • Ascultarea orientează mai bine conversația în direcția dorită.
  • Dacă ascultăm mai întâi, înțelegem exact care e realitatea copilului: limbajul adolescenților de azi e unic și ei sunt experții și cei mai buni îndrumători.
  • Ascultarea ne ajută să câștigăm timp ca să formulăm cele mai bune răspunsuri la întrebările adolescenților.

Cum vorbim cu (pre)adolescenții despre teme complicate?

Preadolescenții și adolescenții au de procesat o cantitate copleșitoare de informații în acești zece ani formatori, așadar, adulții din viața lor sunt cele mai bune surse. Dar contează atât esența mesajului, cât și forma în care e livrat. După Dr. Cara Netterson și Vanessa Kroll Bennett, autoarele bestsellerului internațional Ups, pubertatea!, câteva strategii de a duce la bun sfârșit o conversație dificilă sunt:

  • Respirați profund: astfel, sistemul nervos se calmează și câștigați timp de gândire.
  • Aflați cât mai multe despre subiectul cu pricina: dacă o conversație începe cu o întrebare mai dură sau surprinzătoare, puteți continua cu: “Interesant, ce te face să te întrebi asta?”
  • Nu-i mințiți, în nicio împrejurare: Minciuna poate rezolva o situație neplăcută pe moment, dar se va întoarce cu siguranță împotriva voastră. Minciuna ne face să ne pierdem complet credibilitatea într-o relație.
  • Mărturisiți-vă stânjeneala: Recunoașterea stânjenelii arată că oamenii pot depăși o stare de disconfort. Puteți spune, pur și simplu: „Nu mă simt în largul meu să vorbesc despre asta, dar știu că e important, așa că să‑i dăm bătaie!”

Ascultă, nu predica!

Truc de profesioniști: evitați să mențineți contactul vizual dacă asta vă ajută să mai diminuați din disconfort ‒ acesta e motivul pentru care orice specialist în parenting de pe planetă vă va sfătui să purtați conversațiile delicate în mașină.

  • Recunoașteți când nu știți ceva: „Nu știu” sunt unele dintre cele mai importante cuvinte pe care le avem! Rostindu‑le, le arătăm copiilor că pot face același lucru. Recunoașterea neștiinței proprii vă scutește și să inventați pe loc un răspuns greșit sau să trimiteți copilul să caute online (o idee cu atât mai proastă, cu cât sunt mai mici). Dar puteți căuta răspunsul împreună, puteți suna un specialist în domeniu sau puteți lăsa subiectul în așteptare până când vă lămuriți și reveniți cu un răspuns. Totul e să nu uitați să reveniți pentru a lămuri problema!
  • Nu țineți predici: Citiți mai sus despre nenumăratele motive pentru care ascultatul, nu predicile, reprezintă calea care trebuie urmată.
  • Oferiți‑le doar câteva informații: Oricum, nu vor reține mai mult de atât. Iar conversațiile pot fi scurte pentru că vor fi multe!
  • Cereți să vi se pună întrebări: Faceți asta chiar și atunci când sunteți de‑a dreptul epuizați și complet ușurați că ați supraviețuit unei conversații dure, fiindcă acest lucru arată că sunteți mereu interesați și gata să fiți de ajutor.
  • Oferiți‑le timpul necesar pentru „a digera” informațiile: Unii copii au nevoie de câteva zile sau chiar mai mult ca să asimileze informațiile. Ar putea părea că nu au ascultat și e posibil să nu aibă alte întrebări. Nu vă speriați și nu vă enervați; fiecare gestionează aceste subiecte în mod diferit. E foarte posibil să aveți un copil care, o săptămână mai târziu, în timp ce plimbați împreună câinele, să vină cu o glumiță sau o întrebare suplimentară care să vă lase cu gura căscată.
  • Lăsați‑vă bagajul emoțional la ușă, la propriu: Aduceți‑vă aminte ceva marcant din perioada pubertății (nu contează dacă e ceva amuzant sau dificil) și descrieți acel eveniment în câteva cuvinte, pe o bucată de hârtie. Împărtășiți acel „bagaj” cu un alt adult, cineva în care aveți încredere, apoi luați bilețelul și eliminați‑l în mod simbolic din viața de acum, împăturindu‑l și băgându‑l într‑un plic sau chiar aruncându‑l la gunoi. Scopul nu este de a elimina amintirea, ci de a o exclude din conversațiile cu copiii.
  • Când aveți dubii, lăsați‑o baltă: Atunci când adulții își văd copiii suferind sau confruntându‑se cu o problemă, imboldul este de a le turna propria poveste dureroasă, începând cu un „Știu prin ce treci…”

Provocare: toată familia la joacă!

Această tentativă de a empatiza nu face decât să mute atenția de la ei la noi. Cel mai adesea, copiii își doresc ca adulții doar să asculte și să‑i sprijine. Folosiți așadar ceva de tipul: „E cam nasol! Îmi imaginez că e foarte dureros pentru tine să treci prin așa ceva…”

  • Găsiți‑vă un alt adult cu care să vorbiți: Uneori e vorba despre o problemă anume (precum imaginea corporală sau acneea) căreia un adult îi face față cu greu, chiar dacă au trecut 30‑40 de ani de când s‑a confruntat cu aceasta. Așadar, acum e momentul să vă opriți, să apelați la un prieten și să‑i împărtășiți cu ce vă confruntați. Descărcați‑vă în fața lui și evitați să transferați problema asupra copilului.
  • Când ați făcut o greșeală, reveniți și reparați‑o: Acest lucru demonstrează că e în regulă să greșești ‒ o frază tipică pe care multă lume o folosește, dar pe care copiii sunt destul de reticenți să o creadă (și cine i‑ar putea învinui?). Arătați‑le că o persoană poate face greșeală, recunoașteți acest lucru și depășiți momentul. Această abordare se va putea aplica multor conversații delicate purtate în decursul pubertății, deoarece e garantat că unele vor merge prost și va fi nevoie să le reluați.
  • Lăsați‑i să vă ia peste picior dacă ați greșit: E dureros, cu siguranță, să vi se reamintească „data aceea când…” Dar nimic nu creează o legătură mai puternică decât să coborâți de pe piedestalul vostru și să stați față în față cu propriul copil. Luați în calcul că, atunci când veți face a doua încercare, se vor amuza pe seama voastră… Trebuie doar să râdeți cu poftă!

,,Unele dintre strategiile de mai sus vor da rezultate pentru unii dintre voi. Nimic nu va funcționa pentru toți. Concluzia este că e esențial să înțelegeți cum și de ce s‑a schimbat atât de radical pubertatea în ultimele decenii, dar e la fel de important să aveți abilitățile necesare pentru a vorbi cu copiii care trec prin ea în prezent.” – susțin autoarele cărții Ups, pubertatea!.

În afară de a-i asculta și de a le vorbi, de Sărbători ajută și timpul petrecut în familie – iar joaca împreună creează conexiune aproape instantaneu. De jucat, ne putem juca la orice vârstă, iar jocurile The Funny Brand sunt un instrument excelent de stârnit discuții amuzante în familie și, de ce nu, de scos la iveală emoții incomode. Cauți cadoul perfect pentru familiile cu adolescenți? Iată pachetul propus de Totul Despre Mame, pentru părinții care vor atât să citească despre modificările prin care trec copiii lor, cât și să se conecteze cu ei, prin joc. Pachetul conține:

  • Cartea Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile– care trece în revistă tot ce înseamnă adolescența azi, dând părinților sfaturi utile despre cum să adreseze subiectele incomode.
  • Jocul Lucruri care NU îmi plac, creat de THE FUNNY BRAND, îi provoacă pe copii, dar și pe părinți să vorbească despre teme pe care de obicei le evită, într-un mediu sigur și relaxat. Împreună, cartea și jocul sunt combinația perfectă pentru a străbate mai ușor jungla adolescenței.

Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile este un ghid cuprinzător pentru părinții preadolescenților și adolescenților (8-18 ani), care oferă soluții, strategii și răspunsuri la cele mai complicate întrebări și dileme legate de această perioadă din viața copiilor. Dr. Cara Natterson și Vanessa Kroll Bennett îi îndrumă cu blândețe, umor și expertiză științifică pe părinții și educatorii care au în grijă copii aflați la vârsta pubertății. Cartea a fost publicată de Editura ZYX Books, partener Totul Despre Mame, și poate fi comandată de AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa