Gary Chapman şi Ross Campbell, Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor, Editura Curtea Veche 2011, Ediţia a IV-a, traducere de Irina-Margareta Nistor
Recunosc că atunci când am văzut pentru prima dată titlul acestei cărţi am fost intrigată: „Cinci? Cum aşa, există cinci limbaje de iubire pe care trebuie să le învăţ?” Mi se părea că abia mă descurcam cu unicul pe care îl cunoşteam pe atunci. Adevărul este că nu credeam despre mine că sunt o „vorbitoare de iubire” prea bună. Auzisem de curând, pentru prima dată, „eşti cea mai rea mama din lume” iar asta mă demoralizase complet. Simţeam că toată iubirea pe care o purtam în suflet ieşea doar sub forma unor interdicţii sau reguli care îl făceau extrem de nefericit pe băieţelul meu şi, implicit, pe mine.
O carte despre iubire
Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor este o carte care le vorbeşte părinţilor despre modalităţile eficiente prin care îşi pot iubi copiii. Nu este suficientă iubirea adânc ascunsă în sufletul mamei şi cu atât mai puţin metoda atât de împământenită la noi de a nu-i arăta copilului că îl iubeşti, altfel o să iasă răzgâiat şi nu te va mai asculta. Ba dimpotrivă! Ross Campbell şi Gary Chapman arată cum un copil care se simte iubit, adică un copil cu un rezervor emoţional plin, este unul cu care te poţi înţelege. Este un copil mult mai receptiv la sfaturile şi îndrumările tale, pentru că nevoia sa de bază este satisfăcută.
Simţindu-se iubit, copilul nu va mai avea tendinţa permanentă de a contesta toate deciziile părintelui şi de a-i „testa” iubirea. El ştie că regulile şi acţiunile părinţilor nu au alt scop decât binele său, ştie că mama şi tata vor să îi facă bine. Desigur că asta o ştiai şi tu încă de la început, dar este foarte important ca şi micuţul tău să înţeleagă acest lucru şi să nu se supună orbeşte sau, mai rău, din teamă, atunci când îl rogi să facă ceva.
Dar cum le putem oare transmite copiilor mesajul nostru de iubire într-un mod care să poată fi înţeles de ei? De multe ori m-am confruntat, ca mamă, cu sentimentul că eu şi copiii mei vorbim limbi diferite. Autorii cărţii depre care povestim enumeră cinci limbaje de iubire. Astfel:
1. Mângâierile fizice: atingerile corporale sunt primul limbaj de iubire pe care bebeluşul învaţă să îl traducă. Mama îl ia în braţe, îl schimbă, îl leagănă. Ele rămân la fel de eficiente la orice vârstă şi fără deosebire la fetiţe şi băieţi.
Îmbrăţişările, sărutările, gâdilatul, masajul, împletitul de codiţe, lupta corp-la corp între tătici şi băieţei sau purtatul în cârcă sunt modalităţi eficiente prin care îi poţi transmite copilului tău că îl iubeşti.
2. Cuvintele de încurajare: complimente, laude, încurajări, cuvinte de mulţumire spuse cu sinceritate şi în condiţii reale. Atenţie, însă: copiii cred tot ceea ce le spunem, aşa încât orice vorbă pe care le-o adresezi poate zidi sau poate dărâma sufletul lor sensibil. Autorii recomandă mare atenţie şi în ceea ce priveşte tonul folosit. Cu alte cuvinte contează nu doar ceea ce spui ci mai ales felul în care o faci!
3. Timpul acordat. Unul dintre copiii mei foloseşte cu predilecţie acest tip de limbaj al iubirii. Ar părea că nu îi acord niciodată suficient timp. Îi place să stea lângă mine cât mai mult cu putinţă, vine deseori să mă întrebe ce mai fac ori să îmi povestească câte ceva. Este foarte important pentru un astfel de copil să aibă parte de un timp al său special, cu fiecare părinte, pentru a-şi umple rezervorul emoţional.
4. Darurile. Pentru acei copii care îşi exprimă iubirea în acest mod, ele reprezintă o dovadă tangibilă a sentimentelor şi nu ceva material. Obiectele au o mare valoare sentimentală pentru ei, fie că le primesc, fie că le dăruiesc.De aceea cadourile pe care i le faci nu trebuie să fie neapărat scumpe, cât să dovedească faptul că ai fost atentă la dorintele sale, să fie frumos ambalate şi oferite cu mare atenţie.
5. Serviciile. Aici pot fi incluse fapte de zi cu zi, dar care pentru ei contează enorm: o jucărie stricată pe care i-o repari, ajutor dat în realizarea unui proiect pentru şcoală chiar şi un nasture cusut la bluza preferată.
Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor prezintă în continuare şi modalităţile prin care, asemeni unor detectivi, părinţii pot descoperi principalul limbaj de iubire al copiilor lor, precum şi metode prin care pot pune în practică ceea ce au învăţat.
Un capitol care pe mine m-a ajutat foarte mult şi pe care vi-l recomand este cel care explica legătura dintre iubire şi disciplină precum şi pe cel referitor la iubire şi mânie.
Deşi este ideal ca această carte să fie citită de viitorii părinţi sau de cei care au copii mici, o recomand şi eu, la rândul meu, chiar şi acelora dintre voi care aveţi copii adolescenţi sau adulţi deja. Poate credeţi că timpul este deja pierdut şi că răul a fost făcut. Autorii au însă un cuvânt de încurajare: nu este niciodată prea târziu să dărâmaţi zidurile! Lucrul cel mai bun pe care îl puteţi face este să vă cereţi iertare şi să începeţi de acum să vă iubiţi copiii în aşa fel încât ei să se simtă cu adevărat preţuiţi!
Găsiţi acest volum pe rafturile librăriei Cărtureşti. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.