S-a lansat „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, de dr. Laura Markham

Raluca Dumitrică
dr-laura-markham-totul-despre-mame

Volumul scris de celebrul expert în parenting dr. Laura Markham a fost lansat la Instititul pentru Fericire

Spaţiul extrem de primitor al Instititului pentru Fericire din Bucureşti a fost pe 7 octombrie gazda lansării primei cărţi a Dr. Laura Markham traduse în limba română, „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea”.

Volumul, apărut la editura Multimedia Est Publishing şi tradus de Sanda Watt, reprezintă un ghid remarcabil care îi va ajuta pe toţi părinţii să îşi înţeleagă mai bine emoţiile şi să şi le gestioneze pentru a putea fi părinţii unor copii fericiţi şi disciplinaţi, dar şi o ocazie bună să spui AHA! La evenimentul moderat de Despina Bădescu, redactor-şef TOTUL DESPRE MAME, au luat parte jurnalista Paula Herlo, Mălina Chirea, cofondatorul Institutului Pentru Fericire, Sanda Watt, traducătorul cărţii, şi Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei „Cărţile părinţilor”. Surpriza serii a fost prezenţa live la eveniment a autoarei, prin intermediul aplicaţiei Skype.

Empatia şi calmul sunt cel mai bun sfat pentru părinţi

Cea care a deschis evenimentul a fost însăşi dr. Laura Markham, care le-a adresat câteva cuvinte celor prezenţi şi a răspuns la întrebările lor. Părinţii din sală au putut afla de la expertul în parenting că, indiferent de ceea ce simte copilul, este întotdeauna de preferat să îi arătăm acestuia mesajul că sentimentele lui sunt acceptate şi că pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o soluţie să punem în aplicate distragerea atenţiei de la durerea pe care o simte, pentru că în acest fel supărarea este reprimată şi rămâne cu el pentru totdeauna.
Tot dr. Laura Markham a mai explicat că tantrumurile copiilor, care sunt reacţii ce au loc atunci când ei nu se simt în siguranţă şi nu-şi pot exprima supărarea, pot fi evitate printr-o atitudine empatică din partea părintelui, prin a le spune celor mici că îi înţelegem şi că suntem alături de ei şi prin multe îmbrăţişări care duc la liniştire şi cooperare. Iar cel mai bun sfat pentru părinţi este să-şi păstreze calmul şi să fie centraţi pe ei pentru a recăpăta acest calm.

Cartea „Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, plină de soluţii uşor de pus în practică

Deşi în sala în care a avut loc lansarea au fost numeroşi părinţi, atmosfera a fost una foarte cordială şi a emanat un aer de intimitate tocmai bună pentru mărturisiri emoţionante din partea invitaţilor. Cea care a deschis seria acestor mărturisiri a fost Mălina Chirea, pentru care citirea cărţii a fost extraordinară, deoarece a simţit că lucrează foarte bine pe furiosul interior pe care mulţi dintre noi îl au. În continuare, jurnalista Paula Herlo, mamă a doi copii, a povestit cu voce caldă puţin despre copilăria ei, despre relaţia cu mama ei şi despre ce înseamnă pentru ea acum să fie mamă şi soţie. Paula a recunoscut că şi-a imaginat întotdeauna că va fi un părinte la fel de bun ca mama ei şi că va avea o relaţie cu cei mici la fel de armonioasă ca cea pe care a avut-o cu ea, dar şi că a fost destul de surprinsă de temperamentul copilului cel mare, care este mai impulsiv. În acest context, sfaturile prezentate în carte au ajutat-o să înţeleagă cum să gestioneze situaţia şi cum să reacţioneze în momentele delicate.

Şirul mărturisirilor a fost continuat de Sanda Watt, care a declarat că cel mai complicat lucru pe care l-a învăţat din carte a fost că primul pas în a înceta să ţipi este să-ţi depăşeşti sentimentul de vinovăţie pe care îl ai după ce momentul de ţipete, dar şi că acceptarea vinovăţiei este o mare eliberare.
Miruna Jovin a recunoscut că volumul a ajutat-o să înţeleagă că nu a greşit chiar atât de mult în creşterea copiilor ei, pentru că şi la şase ani e normal să existe tantrumuri, iar anumite capitole din carte i s-au părut extrem de utile, deoarece a pus în aplicare sfaturile de acolo, iar rezultatul a fost unul pozitiv. În final, Despina Bădescu a reliefat că această carte are o abordare pragmatică, în sensul bun al cuvântului, fiind, totodată, un prieten care îţi e alături şi care îţi dă un umăr pe care poţi să plângi.

Pot să fiu un părinte fericit prin conectare

În cadrul evenimentului a avut loc un inedit şi reconfortant atelier intitulat „Conectarea cu mine – cum să fiu un părinte fericit”. Acesta a fost susţinut de Mălina Chirea, cofondatorul Institutului Pentru Fericire şi trainer cu experienţă de 5 ani în tehnici de schimbare comportamentală şi psihologie pozitivă. Deoarece aceasta consideră că, „părinţi fiind, avem tendinţa să trecem peste cine suntem noi şi ce ne dorim pentru a ne dedică total copiilor noştri. Pe termen scurt, oferim mult. Pe termen lung însă, devenim obosiţi, frustraţi şi, mai mult, oferim un model greşit celor pe care îi iubim cel mai mult”, atelierul a fost un melanj dintre o discuţie deschisă şi nişte exerciţii practice „despre cum să ne conectăm la noi cu blândeţe, bunătate şi empatie şi despre cum să ne oferim ca să putem mai apoi oferi.”

Dr. Laura Markham, mamă a doi copii şi un specialist cu o vastă experienţă clinică, este expertul de parenting numărul unu al Americii, fondator al paginii AhaParenting.com şi doctor în psihologie infantilă. Pornind de la cele mai recente cercetări pe tema dezvoltării creierului uman şi experienţa să clinică cu părinţii, dr. Laura Markham are o abordare simplă, dar eficientă. Mesajul ei este următorul: cultivarea unei conectări emoţionale cu copilul produce o schimbare reală şi de durată. Când această legătură vitală este stabilită, nu mai e nevoie că părinţii să apeleze la ameninţări, cicăleli, insistenţe, recompense sau chiar pedepse.

Volumul „Părinţi liniţtiţi, copii fericiţi: cum să înlocuim ţipetele cu conectarea” este disponibil cu precomandă de aici.

fericirea-in-familie-totul-despre-mame

Despre cum putem invita calmul, înțelegerea și fericirea în căminele noastre vom discuta cu Dr. Laura Markham, fondatoarea AhaParenting.com , pe 14 şi 15 noiembrie, la Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING. Vino și tu! Informații și înscrieri aici.

Vei afla cum să înlocuiești țipetele și certurile cu conectarea, vei află cum poți încuraja dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău, vei învăța tehnici de mindfulness pentru a dezamorsa conflictele în familie, dar și pentru a-ți transforma starea atunci când ceva te dezechilibrează. 

Foto: Alexandra Dincă/Fotografii de familie

Te-ar mai putea interesa