Robin Grille, aliatul părinților: „Nu există părinți răi, ci doar copii răniți care au devenit adulți”

Ileana Mirescu
parinti copii dragoste

  Robin Grille este un psiholog, speaker și scriitor australian de origine română, un autor a cărui carte, ”Parenting cu iubire”, a apărut recent în limba română la Editura Totul despre mame.

  ”Parentingul poate fi plin de bucurie și de plăcere și are potențialul de a fi cel mai împlinitor lucru pe care-l facem.”

  ”Am scris această carte deoarece doresc să transmit mesajul că felul în care societatea își sprijină părinții și modul în care noi ne raportăm, în mod colectiv, la copiii noștri reprezintă cheia pentru întemeierea unei lumi mai bune și că parentingul nu este neapărat despre a face lucrurile bine, ci poate fi o adevărată aventură, o călătorie activă și transformatoare a inimii și a spiritului. Dacă ne concentrăm pe sporirea calității legăturii cu copiii, parentingul poate fi plin de bucurie și de plăcere și are potențialul de a fi cel mai împlinitor lucru pe care-l facem”, spune Robin Grille.

  Robin Grille spune că nu există părinți răi!

  Specialistul spune că ori de câte ori cineva este neglijent sau rănește, este pentru că viața l-a rănit sau l-a dezamăgit.

  Mai mult ca sigur, a suferit în copilărie. Insensibilitatea noastră față de copii, greșelile pe care le facem ca părinți sunt reflecții ale lucrurilor care ne-au rănit când eram noi copii – așa cum dragostea și răbdarea pe care le dăm mai departe își au originea în dragostea primită.

  Pregătirea pentru parenting implică întâi conectarea la copilul interior – o sursă nesecată de dragoste, empatie și înțelepciune. Următorul pas este să vă asigurați că aveți parte de sprijin practic și emoțional prin intermediul relațiilor apropiate și al comunității.

  Nu înseamnă neapărat că toți suntem prizonierii trecutului, nu înseamnă că este imposibil să oferim ce noi nu am primit.

  Este important să înțelegem că este crud să așteptăm de la noi înșine să oferim ceva de care am fost privați. Este normal să ni se pară dificil și nu este vina noastră dacă nu putem.

  ”Înțelegeți că, dacă vi se pare greu să oferiți, ar trebui să cereți sprijinul de care aveți nevoie. Este un adevăr irefutabil: rezervoarele emoționale ale mamelor și ale taților trebuie umplute regulat. Fiți conștienți de nevoia de sprijin, comunitate și legături împlinitoare cu ceilalți.

  Pentru a satisface nevoile emoționale ale copilului dumneavoastră, trebuie întâi să le satisfaceți pe cele proprii. Toți avem o serie de nevoi de intimitate, precum nevoia de sprijin emoțional, de atingeri afectuoase, de dragoste sexuală, de umor împărtășit, de distracție și joacă împreună”, explică Robin Grille, în cartea ”Parenting cu iubire”.

  Mai jos regăsiți o listă de nevoi de care părinții ar trebui să aibă grijă în mod regulat – de ce nu zilnic?

  Puteți să adăugați și altele, dacă doriți:

  • să aveți una sau mai multe persoane cu care vă simțiți confortabil, în prezența cărora sunteți dumneavoastră înșivă, vă puteți exprima sentimentele, speranțele și visele, cu care să împărtășiți bucuriile, durerile și frustrările parentingului;
  • să fiți împreună cu una sau mai multe persoane de care vă pasă și pe care vă place să le ascultați;
  • să aveți una sau mai multe persoane care să vă ajute să vă îngrijiți copilul, cel puțin ocazional;
  • să aveți conversații adulte antrenante cu oameni cu care împărtășiți aceleași valori și interese;
  • să vă jucați, să vă distrați și să râdeți cu una sau mai multe persoane.

  Parentingul, adaugă Grille, consumă o cantitate mare de energie. Amintiți-vă să verificați periodic nivelul carburantului din rezervor și, pentru ca parentingul să rămână ceva plăcut pentru dumneavoastră, faceți plinul regulat!

  Cartea lui Robin Grille, ”Parenting cu iubire”, poate fi cumpărată de AICI.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa