Fie că este vorba de monstrul de sub pat sau de teama pe care o simt copiii atunci când se confruntă cu noi contexte sociale, ca de exemplu mersul la școală, anxietatea poate fi o mare provocare pentru părinți și totodată o sursă majoră de stres pentru întreaga familie.
Și, deoarece de multe ori logica nu reușește să înfrângă anxietatea, părinții ajung și mai frustrați întrucât nu știu cum să își ajute copiii.
Însă Lawrence J. Cohen, psiholog și terapeut familial specializat în jocul copiilor, în terapia prin joc și în parenting, oferă un adevărat set de instrumente, tehnici și metode extrem de utile prin care părinții pot lupta împotriva anxietății pe care o simt copiii lor. Cartea Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor poate fi găsită AICI.
Prezentând strategii simple și eficiente, Lawrence Cohen îi ajută pe părinți să construiască legături cu cei mici bazate pe joc, empatie și distracție.
În Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor, Cohen îi învață pe părinți:
* să găsească metode prin care să elibereze tensiunea momentului, etichetând emoțiile stresante într-un mod prietenos pentru copil și ușor de înțeles
* să lupte împotriva propriilor anxietăți pentru a rămâne calmi atunci când copilul este stresat
* să folosească tehnicile de respirație, de relaxare, scrisul, desenatul și jocul pentru a-i face copii să uite de gândurile urâte
Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor
Iată și 5 strategii prezentate de specialiștii psychologytoday.com, pe care părinții le pot aplica pentru a elimina sau diminua anxietatea copiilor:
1. Respiră alături de copil. Încurajează-l să respire încet și adânc. Spune-i să își imagineze cum aerul intră în nas, iar apoi în plămâni. O altă modalitate de relaxare este încordarea și relaxarea alternativă a mușchilor.
2. Ajută-l pe copil să scape de așa-numitele „gânduri negative automate”. Pune-l să deseneze un personaj sau un animăluț pe hârtie, iar lângă el să treacă gânduri negative, ca de exemplu: „Nimic nu merge cum trebuie”, „Sunt un ratat deoarece toți ceilalți cred asta despre mine”, „Nu reușesc să fac nimic bun” etc. Apoi, pune-l să schimbe fiecare gând negativ într-un gând pozitiv sau mai constructiv, ca de exemplu: „Dacă exersez am să fiu mai bun”, „Chiar dacă greșesc, pot să învăț și să mă descurc mai bine data viitoare” etc.
3. Strategia expunerii. În cazul copiilor care nu pot să respire din cauza atacurilor de panică, unii psihologi folosesc strategii de expunere. De exemplu, acesta îl poate ruga pe un copil care suferă de atacuri de panică și care simte că nu mai poate respira să stea alături de părintele său și să își țină respirația. Scopul este ca cel mic să învețe că simptomele fizice pot fi resimțite și fără panică sau anxietate. Potrivit specialiștilor, expunerea poate ajuta mult mai mult o persoană care are anxietate decât evitarea anumitor contexte. Este imperativ ca părinții să rămână iubitori și fermi în susținerea pe care i-o arată copilului în încercarea sa de a-și învinge fricile.
4. Ghidează-l pe copil pentru a-și imagina un loc relaxant, unde să se simtă liniștit. Sau roagă-l să-și imagineze un container, o cutie sau un seif în care să își pună grijile astfel încât ele să nu se mai „plimbe” liber prin mintea sa.
5. Încurajează-l pe copil ca, la sfârșitul unei zile de școală, să facă o listă cu lucrurile care au mers bine. Această strategie îi ajută pe copiii predispuși la anxietate să dezvolte un stil cognitiv optimist. Ulterior, lista poate deveni un „Jurnal al succesului”.
Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor
În cartea Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor, Lawrence Cohen le oferă părinților numeroase idei pentru a-i ajuta pe copii să se simtă în siguranţă şi plini de încredere. Autorul descrie cauzele şi simptomele anxietăţii copiilor şi explică modul în care copiii îşi pot depăşi chiar şi cele mai îngrozitoare frici, în cadrul unei relaţii în care iubirea şi grija părinţilor se îmbină cu empatia, relaxarea şi jocul.
Dincolo de tehnica aşezării pe podea şi cea a umplerii paharului gol, deja cunoscute, dr. Cohen oferă și alte tehnici şi jocuri pe care părinții le vor găsi foarte folositoare: Numărătoarea inversă, Mâini-împinse, Sfoara sau Misiunea secretă sunt doar câteva dintre ele. Cartea poate fi găsită AICI.
Michael Thompson, un renumit psiholog de copii care susține numeroase conferințe internaționale pe diverse teme de parenting, consideră că volumul Rețete împotriva îngrijorării. O abordare prin joc a anxietății și fricii copiilor reprezintă o resursă extrem de utilă pentru părinți.
„Este cea mai utilă carte despre anxietatea copiilor pe care am citit-o vreodată”, a explicat specialistul.