Pot să fiu părintele pe care mi-l doresc pentru copilul meu!

Simina Bădică

Despre Printele eficient de Thomas Gordon/Totul despre mameFamilia este o comunitate mică, formată din oameni care se iubesc

Metoda de parenting a lui Thomas Gordon ne readuce aminte să avem încredere în copiii noştri, să le oferim ocazia să fie responsabili, să ia şi să respecte propriile decizi de fiecare dată când putem.

Gordon ne atrage atenţia că familia nu este câmp de luptă unde unii câştigă şi alţii pierd, ci o comunitate mică de oameni care se iubesc şi care pot convieţui democratic, fără să folosească forţa sau şantajul.

Între parentingul autoritar (cel în care părintele câştigă întoteauna şi îşi impune regulile) şi parentingul permisiv (cel în care copilul îşi impune voinţa de cele mai multe ori), Gordon propune o a treia cale. Este calea folosită cu succes şi în negocierile şi colaborările dintre adulţi, este calea win-win, cea în care fiecare are ceva de câştigat.

Cui se adresează volumul „Părintele eficient”?

În general, cărțile de parenting se adresează părinţilor de copii mici. În schimb, cartea şi metoda lui Thomas Gordon se adresează familiilor cu copiii de toate vârstele. Nu este niciodată prea târziu, după cum nu este niciodată prea devreme, să începem să ne acceptăm şi să ne respectăm copiii, ascultându-i (folosind metoda ascultării active explicate pe larg în carte), acceptându-i (oferindu-le astfel un mediu fertil de dezvoltare) şi făcându-i părtaşi la deciziile care îi privesc (nu numai responsabili de respectarea deciziilor luate de altcineva pentru ei).

„Părintele eficient” a lui Thomas Gordon este specială şi pentru că este plină de exemple practice despre cum putem aplica imediat acest nou mod de relaţionare în familie. De altfel, Thomas Gordon şi-a bazat cartea pe o lungă experienţă de ateliere în care părinţii au deprins, au exersat şi au discutat felul în care frumoasele principii ale lui Gordon pot deveni realitate.

Pentru mine, ele au devenit realitate în această conversaţie cu băieţii mei despre drumurile noastre cu maşina. Am fost atât de impresionată de disponibilitatea lor de a discuta şi de a lua decizii împreună şi, mai mult, de a respecta acele decizii tocmai pentru că au fost soluţiile găsite de ei, nu regulile impuse de mine!

Da, se poate ieși din impas!

Recunosc că am început să folosesc felul de a relaţiona descris de Thomas Gordon nu numai cu copiii, ci şi cu partenerul meu, cu colegii mei de muncă şi chiar cu cei a căror muncă o coordonez. Thomas Gordon m-a ajutat să îmi amintesc ce ar fi trebuit să ştiu: o decizie luată în comun este mai degrabă respectată decât una luată arbitrar de un şef  sau părinte.  Şi ştiţi ceva? De multe ori, aceasta chiar este o decizie mai bună pentru că soluţiile găsite de cei implicaţi, indiferent că sunt copii sau adulţi, sunt adaptate nevoilor şi puterilor lor şi astfel, au şanse mai mari să rezolve cu adevărat problema.

Cartea lui Thomas Gordon are un mesaj de speranţă pentru toţi părinţii care se află în impas: fie că au fost părinţi autoritari în copilăria mică a copiilor lor, iar acum, la pubertate sau la adolescenţă, copiii refuză orice comunicare şi se răscoală împotriva oricărei autorităţi, fie că sunt prea permisivi şi îşi simt permanent nevoile şi spaţiul intim încălcat şi nerespectat, încă nu este prea târziu să restabilească relaţia de încredere cu copiii!

Recomand cartea lui Thomas Gordon chiar şi adulţilor care nu au copii, dar care îşi dau seama că le este dificil să ia decizii în general. Veţi descoperi sursa acestei probleme în felul în care aţi fost crescuţi şi opriţi de la a lua propriile decizii iar acesta este primul pas către vindecare.

Recomand cartea lui Thomas Gordon şi adulţilor care au probleme de raportare la autoritate, celor care sunt incapabili să respecte regulile unei comunităţi pentru că prea multe reguli le-au fost impuse fără drept de apel în familiile lor.

Părintele eficace descris de Thomas Gordon este adultul cald, empatic, conectat cu oamenii dragi din jur, respectuos şi responsabil pe care cu toţii ni l-am fi dorit ca părinte. Şi pe care cu siguranţă îl dorim ca părinte pentru copiii noştri!

Volumul „Părintele eficient” de Thomas Gordon se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa