Părinţi liniştiţi, copii fericiţi

Ruxandra Rusan
copii-fericiti-totul-despre-mame

  Dacă întrebi un părinte care este cea mai importantă misiune a vieții sale, nu mă îndoiesc că răspunsul va fi întotdeauna același: „să am un copil sănătos, echilibrat și fericit”. OK, dar cum se face acest lucru?

  Cum să ne găsim noi liniștea, iar cei mici fericirea

  În momentul în care noi, cei mari, conștientizăm faptul că pentru fiecare copil fericirea, echilibrul emoțional, dragostea sunt la fel de importante precum micul dejun, căldura și somnul, va trebui să găsim calea spre propriul nostru echilibru emoțional.

  Cum sa atingem acest echilibru este întrebarea care își va gasi răspunsurile în cartea „Părinți liniștiți, copii fericiți – Cum să înlocuim țipetele cu conectarea” semnată de Dr. Laura Markham și proaspăt publicată la Editura Multi Media Est, în traducerea Sandei Watt.

  Conectare și vindecare

  Este o carte ce își propune să ne pregătescă mai eficient în provocările zilnice care țin de modul în care să gestionăm crizele noastre interioare astfel încât copii să nu fie afectati. Și, pentru că viața de zi cu zi pare de multe ori un șir nesfârșit de provocări, de la oboseală acumulată până la stresul la locul de muncă, resursele de care dispunem par uneori epuizate când ajungem acasă. Și tocmai atunci ar fi nevoie de noi, de toată ființa noastră, de tot echilibrul mental și de toată puterea noastră de a dărui și a iubi. Dr. Markham ne poate dezvălui metoda secretă prin care să reușim să avem și să creștem copii fericiți și împliniți. Oare este posibil?  DA! Există părinți care știu acest secret, care își ghidează copii fără prea multe bătăi de cap, fără să aplice pedepse, fără a recurge la vorbe grele, strigăte, ceartă și amenințări.

  Cheia acestui secret ne este la îndemână, tuturor părinților, încă din primele momente de viață ale copiilor noștri: reglarea emoțională, conectarea emoțională și afecțiunea ca ingrediente principale, apoi îndrumarea – și nu controlul – pe parcurs.

  Dragoste, nu dresură!

  “Copii au nevoie să se simtă profund conectați cu părinții lor, pentru că altfel nu se simt în siguranță, iar mintea nu le poate funcționa pentru a regla emoțiile și a accepta îndrumarea parentală.” 

  Iată ideea esențială a acestei cărți, din care se ramifică o întreagă serie de alte „soluții magice” în reglarea armonioasă a relației copil-părinte.

  Și, oricât de surprinzător ni se va părea, din acestă carte  vom fi nevoiți să învățăm un adevăr atât de evident încât, ca părinți, vom simți cum ni se ia un văl imens de pe ochi:

  „Parenting nu înseamnă ce face copilul, ci felul în care vom reacționa noi la ce acțiunile lui. Mai mult, în mare parte, ceea ce numim parenting nu se întâmplă între părinte și copil, ci în interiorul părintelui.”

  Trebuie să învățăm să reacționăm cu calm, va trebui să devenim dresorii propriilor noastre emoții, să fim gata să ne domesticim și să ne înfrânăm pornirile de autoritate și nevoia de control. Nici nouă, ca adulți în toată firea, nu ne convine să ni se spună permanent ce avem de făcut și mai ales cum să ne comportăm. Îndrumarea nu presupune control, pentru că prin îndrumare vom fi câștiga respect și afecțiune, iar prin control vom obține cel mult obediență, rezistență și frustrare.

  Dragostea este cheia parentingului, ne spune Dr. Markham. Explorați-vă emoțiile, oferiți ceea ce ați fost programați să daruiți – adică iubire necondiționată – și veți fi cei mai fericiți și mai relaxați părinți ce își vor vedea copilul crescând încrezător, sănătos, inteligent, echilibrat și fericit! Adică tot ce și-ar putea dori orice părinte pe lumea asta.

  Coperta_CopiiFericiti_c1

  Volumul „Părinți liniștiți, copii fericiți – Cum să înlocuim țipetele cu conectarea” de Dr. Laura Markham se găsește pe rafturile librăriei virtuale TOTUL DESPRE MAME. Acum nu vă rămâne decât să vă pregătiţi o cană de ceai, să vă aşezaţi în fotoliu şi să citiţi liniştiţi preţ de cinci minute, până când copilul se trezeşte, vrea să facă pipi sau toarnă borcanul de miere pe pisică.

   

  Citește și:

  [Fragment]: ”Părinţi liniştiţi, copii fericiţi”, de Dr. Laura Markham
  10 obiceiuri prin care să-ţi întăreşti relaţia cu copilul tău
  Cum să-ţi vindeci rănile interioare ca să fii un părinte mai calm

   

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa