Parentingul modern se caracterizează printr-o presiune foarte mare care se pune asupra părinților. Și vine la pachet cu multă singurătate. Evoluția societății, dezvoltarea infrastructurii, accesul liber la circulație au făcut ca parentingul modern să însemne pe lângă avantaje și privilegii și lipsuri. Suntem liberi să luăm decizii pentru copiii noștri și suntem în același timp și foarte singuri când facem asta.
Parentingul modern – un capăt de acuzare
Globalizarea ne-a adus mai aproape unii de alții. Ea face parte din viața modernă. Cine ar fi crezut că vine la pachet cu multă însingurare pentru părinți? Da, ne ia cam două zile să ajungem în orice capăt al lumii. Plecăm cu copilul și soțul și ne lăsăm familia de origine în spate. Generația părinților de acum spune foarte des ”noi ne creștem copiii singuri”. E bine că putem să o facem și este greu că suntem nevoiți să o facem. Nu, acest articol nu este o pledoarie pentru familia de origine. Știu, din proprie experiență, că relațiile toxice cu familia de origine e mai bine să fie înlocuite. Dar cu ce?
Parentingul modern sau căutarea tribului cu care să crești un copil
Din ce în ce mai mulți părinți încep să adopte un stil de creştere natural al copiilor. Ei au încredere în copiii lor şi îi urmează în loc să îi forţeze să se înscrie în tipare. Parentingul modern se caracterizează astăzi, printre altele, prin alăptatul la cerere, dormitul împreună, limite puse cu blândețe și fermitate. Iar cei mai mulţi părinţi se bucură de o relaţie plină de respect cu copiii lor. Empatia și înțelegerea fiind pietrele de bază ale relației.
Dar de părinți cine are grijă? Să îți urmezi copilul este uneori epuizant. Să crești un copil în timp ce lucrezi și încerci să îmbini celelalte roluri ale tale cu cel de părinte poate fi epuizant. Iar la asta se adaugă presiune din exterior, judecățile, sprâncenele ridicate. Aproape nimeni nu se gândește că parentingul modern este și despre părinții din ziua de astăzi. Și ei au nevoie de o comunitate care să îi sprijine. Și dacă alții nu o fac, haideți ca măcar noi între noi părinții să o facem. Pentru că tot copiii noștri sunt cei care vor profita de asta.
Mai puțină critică și mai mult sprijin
O mamă a povestit cum decizia ei de a alăpta la cerere nu era privită cu ochi buni. De fiecare dată când trebuia să alăpteze copilul se simţea condamnată şi criticată. Aşteptarea ei să fie sărbătorită ca mamă nu a fost îndeplinită. Alăptatul în public îi producea angoase, oamenii se uitau lung aşa încât a trebuit să se refugieze să poată alăpta. I-a trebuit mult curaj să poată alăpta peste tot în public.
Să fie despre asta parentingul modern? De ce, dacă am decis să fim mai înțelegători cu copiii noștri nu putem să fim la fel și cu egalii noștri, părinți?
Și judecata din viața reală nu se oprește aici. La o simplă întrebare adresată pe un grup de parenting online se vor găsi câteva voci critice. Pare că toată lumea vrea să îi arate unui părinte cât de mult greșește.
La fel și cu copiii, critica îi face să se ofilească nu să crească. Sunt ca plantele: hrăniți la timp cu dragoste, înțelegere, respect vor ști și ei să dea mai departe același lucru.
Te înțeleg, te ascult, sunt aici
Dacă parentingul modern este despre a urmări nevoile copilul de ce nu ar fi și despre nevoile părintelui acelui copil? ”Sunt aici și te ascult.” ”Înțeleg că ești foarte obosită.” ”Sunt aici lângă tine când îmi spui că …..” sunt fraze pe care le putem rosti și când vorbim cu un copil. Haideți să o facem și când vorbim cu un adult. Să modelăm în fața copiilor noștri comportamentele pe care ni le dorim de la ei.
Dacă tot trăim în epoca digitală când informația este la maxim zece clickuri distanță cum ar fi să aducem empatia, căldură și înțelegerea și în online?
Limite ferme și blânde pentru adulți și copii
Parentingul modern a fost deseori acuzat că nu pune limite. Dar parentingul modern nu înseamnă fără limite. Înseamnă însă limite ferme puse cu blândețe. Studiile au arătat că și cei mai înverșunați oameni reacționează pozitiv atunci când sunt tratați cu blândețe. Cum ar fi să fim buni și blânzi cu cei din jur așa cum suntem cu proprii copii. Și dacă nu suntem este un bun prilej să învățăm să fim. Dacă nu ne aduce nimic altceva atunci ne aduce mulțumirea că am fost buni cu cineva.
Redescoperă-ți instinctele de părinte
Pentru că până la urmă despre asta este totul. Știm să fim blânzi, buni, înțelegători și din cele mai vechi timpuri am trăit în comunități. Nu ne rămâne decât să ne amintim ce înseamnă asta. Să renunțăm la judecată, critică și răutate și să cerem ajutorul când avem nevoie, să ajutăm când și cum putem și să fim cei mai buni părinți ai copiilor noștri.
Mai multe despre parentingul modern puteți citi și în cartea lui Robin Grille Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte. Cartea poate fi cumpărată de AICI