Ce este mâncatul conștient? 10 trucuri pentru ca orice masă să fie o bucurie

TOTUL DESPRE MAME
Foto: Tetra Pak (Flickr / Creative Commons)

Cât de des simți cu adevărat gustul mâncării? Cei mai mulți dintre oameni tind să fie atenți la primele înghițituri doar pentru a se asigura că mănâncă într-adevăr ceea ce își doreau, iar apoi continuă să se hrănească într-o stare de semi-conștiență. Și, deoarece nu ne este greu să mișcăm furculița de la mână la gură, am dezvoltat cu toții abilitatea de a duce această sarcină la îndeplinire fără să ne gândim la ea.

Însă cum te-ai simți dacă ai fi cu adevărat prezentă atunci când mănânci? Ce ar fi pentru tine experiența mâncării dacă ai gusta fiecare aromă și dacă masa ar fi o ocazie de a te reconecta la prezent?

Cum ar fi dacă ai avea o relație sănătoasă cu mâncarea, dacă ai renunța la pofte și la sentimentele de vină și de anxietate?

Mindfulness la masă. Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient

Din cartea Mindfulness la masă. Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient poți afla cum să faci această schimbare sustenabilă, care să te ajute din punct de vedere fizic și psihic.

În volumul Mindfulness la masă. Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient, autorul Andy Puddicombe își propune să ne arate cum putem ajunge la greutatea ideală într-un mod simplu, ușor de controlat și sigur. Cartea poate fi găsită AICI.

De asemenea, el ne arată cum să-i reamintim corpului nostru de propria inteligență naturală și de capacitatea sa de autoreglare, oferindu-ne oportunitatea de a ieși din capcana dietelor nesfârșite.

Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient

Prin Mindfulness la masă. Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient vei avea acces la o serie de exerciții simple, care îți vor schimba viața și care te vor ajuta să îți formezi noi obiceiuri, precum și o relație mult mai bună cu mâncarea și cu propriul corp. Meditația bazată pe tehnicile de mindfulness reprezintă un subiect intens dezbătut al neuroștiințelor – peste 2.000 de lucrări științifice au fost deja publicate în jurnale medicale, arătând beneficiile extraordinare pe care le oferă această practică la îndemână.

Iată 10 trucuri de mindfulness la masă prezentate e huffingtonpost.com care te vor ajuta să dezvolți o altfel de relație cu mâncarea:

1. Stai jos la masă, preferabil singură, și eliberează-te de toate lucrurile care te-ar putea distrage. Înainte de a începe să mănânci respiră adânc de câteva ori – inspiră pe nas și expiră pe gură – pentru a permite corpului și minții să își găsească echilibrul.

2. Înainte de începe să mănânci gândește-te preț de câteva momente la mâncarea pe care o ai în farfurie și învață să o apreciezi. Pune-ți întrebări: De unde a venit? Din ce țară? Cum a fost cultivată / produsă? Încearcă să îți imaginezi diferitele ingrediente dintr-un fel de mâncare în mediul lor natural și chiar și oamenii care au avut grijă de o cultură sau de animale.

3. Pe măsură ce te gândești la mâncare observă dacă există vreo urmă de nerăbdare în mintea ta: poate că vrei să te apuci cât mai repede de mâncat pentru a te întoarce la treburi. În ciuda acestui sentiment, reflectează la mâncare timp de cel puțin un minut.

4. Următorul pas este să te gândești cu recunoștință la fapul că ai ce să pui în farfurie. Nu trebuie să îți creezi sentimente de vină – doar să meditezi la acest lucru. Suntem atât de obișnuiți cu situația noastră fericită încât uităm cât de mulți oameni din lume nu au ce să mănânce. Acest sentiment de apreciere, de mulțumire și de recunoștință se află în centrul oricărei tehnici de mindfulness.

5. Observă textura, temperatura și culoarea mâncării înainte de a începe să o consumi.

6. Simte mirosul mâncării, iar apoi gustul său. Nu trebuie să faci nimic anume: doar să fii conștientă de ceea ce mănânci și să îi permiți organismului tău să „simtă” mâncarea prin toate simțurile sale.

7. Dincolo de simțurile fizice, observă felul în care mintea ta răspunde la mâncare. De exemplu: Mintea ta simte plăcere sau nu? Acceptă mâncarea sau anumite aspecte nu îi plac? Poate mâncarea este prea fierbinte, prea rece, prea dulce sau prea amară.

Acordă atenție felului în care mintea ta face comparații cu diferite alte mâncăruri consumate în trecut.

Este foarte important să mesteci mâncarea cu grijă. Nu doar că este o metodă mai sănătoasă de a mânca, dar ea îți va permite și să apreciezi diferitele arome ale mâncării.

8. Odată ce ai luat câteva guri din mâncare s-ar putea să simți că mintea ta începe să se plictisească de exercițiu și să se gândească la altceva. Este normal și nu ai de ce să te îngrijorezi. Iată ce trebuie să faci: exact ca mai devreme, adu-ți gândurile din nou la mâncare și la diferitele gusturi, mirosuri, texturi și sunete ale acesteia.

9. Observă-ți simțurile și senzațiile pe măsură ce mănânci. Poate vei observa că simți o dorință de a mânca mai repede pentru a ajunge la desert sau poate vei simți nevoia să mănânci tot mai puțin pe măsură de te saturi. Observă pe cât posibil toate aceste gânduri și sentimente.

10. Odată ce ai terminat de mâncat, nu te ridica imediat de pe scaun pentru a trece la altă activitate. Încearcă să stai așezată câteva momente. Fii prezentă în acel moment! Este o oportunitate pentru a realiza că gândurile, sentimentele și senzațiile fizice care erau prezente înainte de masă au dispărut. În timp, această conștiință a schimbării poate ajuta mintea să se simtă mai în largul său.

Mindfulness la masă. Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient

Misiunea cărții Mindfulness la masă. Ghidul Headspace pentru mâncatul conștient este de a determina cât mai mulți oameni să aloce câte 10 minute zilnic pentru a pune în aplicare aceste tehnici.

http://shop.totuldespremame.ro/produs/ghidul-headspace-pentru-mancatul-constient/?utm_source=art_mancat_bucurie&utm_medium=art_mancat_bucurie&utm_campaign=art_mancat_bucurie&utm_term=art_mancat_bucurie

Mâncatul conștient este un aspect foarte important al tehnicilor de mindfulness, ale căror rezultate vor putea fi remarcate atât la nivelul formei corpului, cât și al stării generale de sănătate și de bine, la scurt timp după ce vei începe să exersezi.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa