Mâncatul în exces, numit și mâncat pe fond emoțional, presupune consumul unei cantități mari de alimente într-o perioadă scurtă de timp. Persoana respectivă mănâncă irațional și nu se poate controla.
Potrivit unui studiu, aproape 70% dintre cei care mănâncă în exces sunt obezi.
De obicei, mâncatul în exces este un răspuns la anumite sentimente și emoții. Iată câteva dintre cauzele care pot duce la mâncat în exces:
* depresia
* plictiseala
* singuratatea
* stresul
* supărarea cronică
* frustrarea
* nervozitatea
* anxietatea
* subestimarea de sine etc
Știm că mâncarea aduce confort fizic și psihic, însă acest confort este oferit doar pentru o perioadă scurtă de timp. Mâncatul pe fond emoțional devine astfel un obicei, care însă ne împiedică să găsim soluții reale la problemele și obstacolele din viața noastră. În plus, sentimentele de vină de după un astfel de episod nu fac decât să adâncească starea de depresie sau de tristețe prin care trecem.
O soluție pentru a spune „stop” exceselor alimentare este mâncatul conștient.
Mâncatul conștient este o tehnică ce ne poate ajuta pentru a reduce drastic severitatea și frecvența episoadele de mâncat emoțional.
Un studiu realizat pe femei obeze a arătat că, după 6 săptămâni în care acestea au aplicat metode de mindfulness, frecvența episoadelor în care au mâncat în exces s-a redus de la 4 ori pe săptămână la 1,5 ori pe săptămână. De asemenea, a scăzut și intensitatea fiecărui episod (au mâncat mai puțin).
Dincolo de faptul că mâncatul conștient reprezintă un tratament eficient pentru mâncatul în exces, tehnicile de mindulness pot diminua și mâncatul extern, adică mâncatul ca răspuns la anumiți stimuli din mediul înconjurător, ca de exemplu mirosul sau imaginea unui aliment sau a unui fel de mâncare.
Prin urmare, mâncatul conștient îți oferă abilitățile necesare pentru a gestiona aceste impulsuri. Dacă înainte îți urmai aceste impulsuri fără să gândești, cu ajutorul tehnicilor de mindfulness devii stăpân pe reacțiile tale.
Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient
Un ghid foarte util pentru cei care își doresc să aplice tehnicile de mindulness este Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient, scris de Andy Puddicombe.
Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient își propune să îți arate cum poți ajunge la greutatea ideală într-un mod simplu, ușor de controlat și sigur. De asemenea, îți va arăta cum să-i reamintești corpului tău de propria inteligență naturală și de capacitatea sa de autoreglare, oferindu-ți oportunitatea de a ieși din capcana dietelor nesfârșite. Cartea poate fi găsită AICI.
Prin Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient vei avea acces la o serie de exerciții simple, care însă îți vor schimba viața și care te vor ajuta să îți formezi noi obiceiuri, precum și o relație mult mai bună cu mâncarea și cu propriul corp.
Meditația bazată pe tehnicile de mindfulness reprezintă un subiect intens dezbătut al neuroștiințelor – peste 2.000 de lucrări științifice au fost deja publicate în jurnale medicale, arătând beneficiile extraordinare pe care le oferă această practică la îndemână.
http://shop.totuldespremame.ro/produs/ghidul-headspace-pentru-mancatul-constient/?utm_source=art_mananci_exces&utm_medium=art_mananci_exces&utm_campaign=art_mananci_exces&utm_term=art_mananci_exces
Pentru a practica mâncatul conștient vei avea nevoie de o serie de exerciții și de tehnici de meditație.
Iată câteva dintre ele, potrivit authoritynutrition.com:
1. Mănâncă mai încet și nu te grăbi să termini de mâncat;
2. Mestecă încet, cu grijă;
3. Elimină lucrurile din jur care te-ar putea distrage (exemple: oprește televizorul atunci când mănânci; închide-ți telefonul sau nu sta cu el lângă tine);
4. Mănâncă în tăcere;
5. Concentrează-te pe felul în care mâncarea te face să te simți;
6. Oprește-te din mâncat atunci când simți că ești plină;
7. Întreabă-te de ce anume mănânci? Chiar îți este foame? E sănătos să mănânci chiar atunci? Mâncarea pe care o consumi este sănătoasă?
Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient
Sfat: La început, este o idee bună să alegi o singură masă pe zi în timpul căreia să te concentrezi pe cele 7 tehnici de mai sus. Încearcă să le aplici cât de bine poți.
Mai târziu, odată ce te-ai obișnuit cu tehnicile de mindfulness, mâncatul conștient va deveni mai natural pentru tine. Iar atunci te vei putea concentra pe aplicarea acestor obiceiuri sănătoase la mai multe mese.
În volumul Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient sunt detaliate numeroase alte tehnici care te vor ajuta să ai o relație sănătoasă cu mâncarea.
Misiunea cărții Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient este de a determina cât mai mulți oameni să aloce câte zece minute zilnic pentru a pune în aplicare aceste tehnici.
Mâncatul conștient este un aspect foarte important al tehnicilor de mindfulness, ale căror rezultate vor putea fi remarcate atât la nivelul formei corpului, cât și al stării generale de sănătate și de bine, la scurt timp după ce vei începe să exersezi. Cartea poate fi găsită AICI.
http://shop.totuldespremame.ro/produs/ghidul-headspace-pentru-mancatul-constient/?utm_source=art_mananci_exces&utm_medium=art_mananci_exces&utm_campaign=art_mananci_exces&utm_term=art_mananci_exces