Luna decembrie este aproape aici, iar zilele de sărbătoare încep să se țină lanț: Sfântul Andrei, 1 Decembrie, Moș Nicolae, Crăciunul și Anul Nou sunt tot atâte ocazii de a mânca numeroase bunătăți.
Fie că vrei să eviți consumul excesiv de dulciuri pentru a nu te îngrășa sau deoarece suferi de o afecțiune (ca de exemplu de diabet), perioada sărbătorilor poate fi o adevărată provocare dacă ți-ai propus să mănânci sănătos.
Însă mâncatul conștient, numit și mindfulness la masă, te poate ajuta. Mâncatul conștient se referă la practica de a fi conștient de prezent: mult prea adesea, gândurile noastre sunt departe de ceea ce se întâmplă aici și acum. Suntem preocupați de ceea ce s-a întâmplat acum o oră, îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla mâine sau stresați de ceea ce trebuie să facem săptămâna următoare. Filozofia mindfulness ne încurajează să observăm aceste preocupări, iar apoi să le înlăturăm ușor pentru a rămâne centrați pe prezent.
Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient
Mâncatul conștient te poate ajuta să te bucuri pe deplin de o masă și de experiența mâncatului – cu moderație și reținere.
În cartea Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient, autorul Andy Puddicombe îți arată cum funcționează tehnicile de mindfulness la masă și cum poți ajunge la greutatea ideală într-un mod simplu, ușor de controlat și simplu. Cartea poate fi găsită AICI.
De asemenea, volumul Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient îți va arăta cum să-i reamintești corpului tău de propria inteligență naturală și de capacitatea sa de autoreglare, oferindu-ți oportunitatea de a ieși din capcana dietelor nesfârșite.
Iată 10 sfaturi menite să te ajute să deprinzi practicile de mindfulness la masă, prezentate de siteul Universității Harvard:
1. Reflectează.
Înainte de a începe să mănânci, gândește-te la felul în care te simți. Ești grăbită? Stresată? Tristă? Plictisită? Înfometată? Care sunt dorințele și nevoile tale? Încearcă să faci diferența între dorințe și nevoi. După ce te-ai gândit la toate aceste lucruri poți alege dacă vrei să mănânci, ce alimente vrei să consumi și cum anume vrei să mănânci.
2. Stai jos.
Nu mânca pe fugă. Ia loc la masă sau pe scaun. Atunci când ai mai multe lucruri de făcut în același timp tinzi să nu apreciezi mâncarea. Totodată, e mult mai greu să ții socoteala cât de mult ai mâncat dacă ești pe fugă.
3. Închide televizorul, telefonul, tableta. Nu ți s-a întâmplat niciodată să stai cu ochii într-un ecran, iar apoi să te întrebi unde a dispărut toată mâncarea din farfurie? Tehnologia ne distrage atenția și ne face să nu ne dăm seama cât de mult mâncăm.
4. Nu mânca direct dintr-o cutie sau dintr-o pungă. E mult mai ușor să mănânci în exces atunci când nu poți vedea concret cât anume ai mâncat.
5. Folosește o farfurie mai mică. Farfuriile mici te vor ajuta să îți dimensionezi corespunzător porțiile, iar când vei vedea o farfurie plină vei avea impresia că ai mâncat mai mult.
6. Fii recunoscătoare.
Înainte de a începe să mănânci, gândește-te un moment la munca depusă de oameni pentru ca tu să ai ce să pui pe masă (de la fermieri la muncitorii din fabrică, la bucătari etc).
7. Mestecă de 30 de ori. 30 este un număr mediu: unele alimente pot fi cu greu mestecate chiar și de 10 ori. Bucură-te de aromele și de texturile alimentelor înainte de înghiți. În acest fel vei împiedica mâncatul în exces deoarece intestinul tău va avea timp să transmită creierului informația că este plin.
8. Mult prea adesea abia am introdus în gură o înghițitură, că deja am pus-o în furculiță pe următoarea. Încearcă să pui jos furculița după fiecare înghițitură și nu o ridica din nou decât după ce ai înghițit ceea ce ai în gură.
9. Mulți dintre noi am fost crescuți spunându-ni-se să nu lăsăm nimic în farfurie. Renunță la această practică. Mai bine ia la pachet ce a rămas. Nimănui nu-i place să risipească mâncarea, însă îmbuibarea ta nu le va fi folos oamenilor sărmani.
10. Încearcă să mănânci în liniște din când în când. Fii conștientă de consistența, aroma, gustul și mirosul mâncării, astfel încât să apreciezi pe deplin experiența.
Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient
Prin volumul Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient vei avea acces la numeroase alte exerciții simple, care îți vor schimba viața și care te vor ajuta să îți formezi noi obiceiuri, precum și o relație mult mai bună cu mâncarea și cu propriul corp.
Meditația bazată pe tehnicile de mindfulness reprezintă un subiect intens dezbătut al neuroștiințelor – peste 2.000 de lucrări științifice au fost deja publicate în jurnale medicale, arătând beneficiile extraordinare pe care le oferă această practică la îndemână.
Misiunea cărții Mindfulness la masă. Ghidul headspace pentru mâncatul conștient este de a determina cât mai mulți oameni să aloce câte zece minute zilnic pentru a pune în aplicare aceste tehnici. Carte poate fi găsită AICI.
Mâncatul conștient este un aspect foarte important al tehnicilor de mindfulness, ale căror rezultate vor putea fi remarcate atât la nivelul formei corpului, cât și al stării generale de sănătate și de bine, la scurt timp după ce vei începe să exersezi.